Пропустити навігацію

Виконання плану щодо впровадження антикорупційних заходів за 2017 рік

Інформація про виконання плану щодо впровадження антикорупційних заходів за 2017 рік Головним та територіальними управліннями Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області

Протягом 2017 року робота з питань запобігання та виявлення корупції головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області була спрямована на забезпечення  виконання Закону України «Про запобігання корупції», Антикорупційної програми Пенсійного фонду України на 2017 рік та інших нормативно-правових актів антикорупційного характеру. Вжиті організаційні заходи по підвищенню якості контролю за виконанням функцій та попередженню корупційних правопорушень, мінімізації причин та умов, які сприяють їх виникненню. В межах реалізації передбачених Планом заходів головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області щодо впровадження антикорупційних заходів в 2017 році проведено наступну роботу:

Юридичним управлінням та сектором з питань запобігання та виявлення корупції управління внутрішнього аудиту та фінансового контролю систематично здійснювалось антикорупційне дослідження проектів розпорядчих актів (накази по особовому складу та з основної діяльності) головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області, забезпечено контроль за додержанням порядку узгодження та схвалення проектів рішень.

Структурними підрозділами головного управління проведена контрольно-аналітична робота, шляхом опрацювання звітної інформації територіальних управлінь. За результатами проведеної роботи направлені територіальним управлінням оглядові листи, аналітичні записки з рекомендаціями щодо шляхів виправлення недоліків та контролем строків виконання доведених завдань.

Сектором з питань запобігання та виявлення корупції управління внутрішнього аудиту та фінансового контролю в рамках вдосконалення механізмів здійснення контрольно-аналітичної роботи проводився постійний моніторинг роботи близьких осіб та питання виявлення, запобігання та врегулювання конфлікту інтересів в головному та територіальних управліннях області. 20 випадків конфлікту інтересів врегульовано відповідно до рекомендацій Національного агентства з питань запобігання корупції. На етапі проведення реорганізації територіальних управлінь шляхом приєднання до головного управління відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 8 листопада 2017 року № 821 «Деякі питання функціонування органів Пенсійного фонду України», працюючи на випередження сектором з питань запобігання та виявлення корупції проведено інформаційно-аналітичну роботу щодо недопущення виникнення конфлікту інтересів.

Під час проведення аудиторських досліджень аналізуються рішення щодо пенсійного забезпечення працівників головного та територіальних управлінь, членів їх сімей, у тому числі на виконання судових рішень. Запроваджено моніторинг додержання посадовими особами антикорупційного законодавства зокрема в частині запобігання та врегулювання конфлікту інтересів при нарахуванні пенсійних виплат працівникам органів фонду області за рішеннями судів. На виконання листа Пенсійного фонду України запроваджено інформування та підготовлений звіт  про прийняті рішення щодо пенсійного забезпечення працівників головного та територіальних управлінь.

В практику роботи запроваджено різноманітні методи попередження та протидії корупційним проявам:

В 2017 році проведено 7 тематичних перевірок дотримання вимог антикорупційного законодавства в Лівобережному, Правобережному та Центральному об’єднаних управліннях Пенсійного фонду України в м. Дніпрі, Новомосковському та П”ятихатському об’єднаних управліннях Пенсійного фонду України  Дніпропетровської області, Криворізькому північному, Криворізькому центральному об’єднаних управліннях Пенсійного фонду України  Дніпропетровської області – порушень не виявлено.

Протягом 2017 року проведено 6 оперативних перевірок за принципом «таємничих покупців»– порушень не виявлено. Проведення таких контрольних заходів передбачається проводити і надалі. Обладнано системи відеоспостереження в відділах звернень громадян у головному управлінні Пенсійного Фонду України в Дніпропетровській області, Центральному об’єднаному управлінні Пенсійного Фонду України в м. Дніпрі, Новомосковському об’єднаному управлінні Пенсійного Фонду України  Дніпропетровської області, Кам’янському об’єднаному управлінні та Криворізькому південному управліннях Пенсійного фонду України Дніпропетровської області.

З урахуванням оптимізації структури переглянуто положення структурних підрозділів  та посадових інструкцій головного управління. Здійснюється моніторинг положень цих документів з метою своєчасного приведення у відповідність до змін у антикорупційному законодавстві України та підзаконних актах.

Протягом 2017 року проведено 6 тематичних перевірок дотримання вимог антикорупційного законодавства в територіальних управліннях.

Забезпечено проведення перевірок 3058 декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, які працюють (працювали) в органах Фонду. Головним та територіальними управліннями фонду області направлені 24 повідомлення до НАЗК щодо несвоєчасного подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування які звільнились в 2016 році.

За звітний період від підприємств, установ та організацій, фізичних осіб-підприємців, органів місцевого самоврядування та громадян до головного управління надійшло 6 звернень, щодо можливого порушення антикорупційного законодавства посадовими особами Фонду – викладені факти не підтвердились.

Реалізуються заходи серед населення спрямовані на формування світогляду неприйняття корупції. На офіційному веб-сайті головного управління у розділі «Запобігання проявам корупції» оприлюднений План заходів головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області щодо впровадження антикорупційних заходів на 2017 рік та щоквартально оприлюднюються інформації щодо стану виконання Плану заходів.

Пріоритетним напрямком роботи і надалі залишається проведення  роз’яснювальної роботи серед державних службовців щодо вивчення основних положень антикорупційного законодавства, запобігання та шляхів врегулювання конфлікту інтересів, виявлення сприятливих для вчинення корупційних правопорушень ризиків в діяльності посадових і службових осіб.

Запроваджено на постійній основі система правової освіти працівників Пенсійного фонду області, в тому числі у сфері антикорупційного законодавства. Продовжується інформаційна кампанія, щодо поширення знань  антикорупційного законодавства, а саме проведено 263 семінарів, нарад, лекцій з питань антикорупційного законодавства серед державних службовців. На протязі 2017 року підвищили рівень знань за програмою короткотермінових семінарів з питань запобігання і протидії корупції 161 державних службовця на базі Дніпропетровського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України, інституті післядипломної освіти Національної академії внутрішніх справ та на базі навчально-методичного центру Державного підприємства «Інформаційний центр персоніфікованого обліку Пенсійного фонду України», Університет митної справи та фінансів в Центрі профільної освіти навчально-наукового інституту «Митна академія».

В грудні 2017 року проведено тестування 1542 працівників органів Фонду області щодо визначення рівня знань антикорупційного законодавства та законодавства про державну службу.

Зв’язок з громадськістю  щодо повідомлень про факти корупційних правопорушень здійснюється за допомогою «гарячих» телефонних ліній головного та територіальних управлінь і проведення аналізу громадської думки стосовно діяльності органів фонду, в тому числі у сфері антикорупційної політики шляхом анкетування. Загальна кількість осіб, які взяли участь в анкетуванні 20451 особа.

В установленому порядку забезпечено оприлюднення інформації про закупівлі товарів, робіт і послуг та використання коштів Пенсійного фонду України, передбачених законодавством на офіційному веб-сайті головного управління у розділі «Державні закупівлі». Зміни до додатку до річного плану закупівель на 2017 рік (річний план закупівель, що здійснюється без проведення процедур закупівель), звіти про укладені договори оприлюднені через авторизований електронний майданчик на веб-порталі Уповноваженого органу відповідно до вимог Закону України «Про публічні закупівлі». Здійснюється моніторинг допорогових та надпорогових закупівель, що проводяться територіальними управліннями Фонду області відповідно до Закону України від 25 грудня 2015 року № 922-VIII «Про публічні закупівлі», надається практична та методична допомога по застосуванню законодавства при оприлюдненні інформації на веб-порталі Уповноваженого органу через авторизовані електронні майданчики, враховуючи вимоги встановлені постановою Кабінету Міністрів України від 12 березня 2015 року № 179 (із змінами).

Щоденно здійснюється  контроль за формуванням пенсійних виплат з метою недопущення надання переваг при спрямуванні коштів на об’єкти з виплати та доставки пенсій.

background Layer 1