Пропустити навігацію

До Всеукраїнського тижня права: про порядок взяття на облік та поновлення виплати пенсій внутрішньо переміщеним особам

    Відповідно до частини першої статті 7 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» від 20.10.2014 № 1706 для взятої на облік внутрішньо переміщеної особи реалізація прав, зокрема, на пенсійне забезпечення здійснюється відповідно до законодавства України.

    Постановою Кабінету Міністрів України від 21.08.2019 №788, яка набрала чинності 30 серпня 2019 року, внесено низку змін, зокрема, щодо порядку призначення, відновлення та продовження виплати пенсій внутрішньо переміщеним особам.

    Призначення, відновлення та продовження виплати пенсій внутрішньо переміщеним особам, у тому числі особам, які відмовились відповідно до пункту 1 частини першої статті 12 Закону України “Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб” від довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи і зареєстрували місце проживання та постійно проживають на території, де органи державної влади здійснюють свої повноваження, здійснюються територіальними органами Пенсійного фонду України на підставі відомостей, що містяться в Єдиній інформаційній базі даних про внутрішньо переміщених осіб.

    Раніше діючу норму про прийняття рішень органами Пенсійного фонду України щодо призначення (відновлення) пенсії на підставі рішення комісії з питань призначення (відновлення) соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам, утворених районними, районними у м. Києві держадміністраціями, виконавчими органами міських, районних у містах (у разі утворення) рад відмінено.

    Виплата пенсій здійснюється через рахунки та мережу установ і пристроїв акціонерного товариства “Державний ощадний банк України” з можливістю отримання готівкових коштів і проведення безготівкових операцій через мережу установ і пристроїв будь-яких банків тільки на території населених пунктів, де органи державної влади здійснюють свої повноваження в повному обсязі.

    Виплата пенсій особам з інвалідністю I групи та іншим особам, які за висновком лікарсько-консультативної комісії не здатні до самообслуговування і потребують постійної сторонньої допомоги, за їх письмовою заявою можуть здійснюватись акціонерним товариством “Укрпошта” з доставкою за фактичним місцем проживання/перебування таких осіб;

    Для ідентифікації одержувачів пенсій, які є внутрішньо переміщеними особами, та забезпечення виплати пенсій таким особам проводиться емісія платіжних карток, які водночас є пенсійними посвідченнями, із зазначенням на них графічної та електронної інформації про власника та його електронного цифрового підпису.

    Для отримання платіжної картки, яка одночасно є пенсійним посвідченням, внутрішньо переміщеній особі необхідно звернутися до органу Пенсійного фонду, де вона перебуває на обліку.

Начальник Головного управління

Пенсійного фонду України

в Дніпропетровській області,

Юрій Козак

background Layer 1