Пропустити навігацію

До Всеукраїнського тижня права: корисно знати, щоб себе захищати!

    Зміст і спрямованість діяльності демократичної держави визначають прав і свободи людини. Відповідно до статті 3 Конституції України головним обов’язком держави є утвердження і забезпечення прав і свобод людини. Конституційне право на соціальний захист включає право громадян на забезпечення їх у старості. Зокрема, пенсія за віком, по інвалідності, у зв’язку з втратою годувальника та інші її види, що призначаються у зв’язку з трудовою діяльністю і є однією з форм соціального захисту.

    Важливу роль у підвищенні правової освіти населення та забезпеченні прав і свобод людини відіграють органи Пенсійного фонду України. Працівники державної установи турбуються про права людини щодня, оскільки першочерговим завданням Пенсійного фонду є постійний контроль повного та своєчасного пенсійного забезпечення громадян, захист та реалізація прав населення України.

    Захист прав громадян в системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування полягає в:

  • дотриманні та захисті прав осіб, що набули права на пенсію, щодо справедливого розміру призначеної виплати;

  • захисті прав застрахованих осіб у стосунках зі страхувальниками щодо сплати ними страхових внесків та подання достовірної інформації про застрахованих осіб;

  • наданні консультацій з пенсійних питань та своєчасному інформуванні громадськості щодо змін та нововведень в пенсійному законодавстві;

  • якісному та оперативному обслуговуванні громадян, які звертаються до Головного управління з питань пенсійного забезпечення.

    Реалізація права на інформацію втілюється шляхом можливості особи вільно одержувати, використовувати, поширювати, зберігати та захищати інформацію, яка є необхідною для реалізації своїх прав, свобод і законних інтересів. Така реалізація не повинна порушувати громадські, політичні, економічні, соціальні, духовні та інші права, свободи та законні інтереси інших громадян. На сьогодні існує законодавча база для практичної реалізації громадянами наданого Конституцією України права на звернення і це насамперед Закон України «Про звернення громадян».

    Громадяни, що звертаються до органів Пенсійного фонду, мають право:

  • безперешкодно подавати заяви, скарги, пропозиції з питань, які стосуються пенсійного забезпечення;

  • одержати відповідь про результати розгляду звернення в обраний ними спосіб (усно, в письмовій та/або електронній формі, шляхом СМС-повідомлення);

  • ознайомлюватись з матеріалами пенсійної справи;

  • звертатись на особистий прийом до керівників та спеціалістів органів Пенсійного фонду;

  • оскаржувати рішення органів Пенсійного фонду нижчого рівня до органів Фонду вищого рівня або в судовому порядку;

  • інші права, визначені чинним законодавством.

    Працівники органів Пенсійного фонду України зобов’язані неухильно дотримуватись посадових обов’язків, об’єктивно, всебічно і вчасно розглядати звернення, забезпечувати реалізацію передбачених законодавством прав осіб, не допускати некоректного або зневажливого ставлення до громадян; надавати допомогу громадянам у витребуванні та оформленні необхідних для призначення пенсії документів; дотримуватись встановлених законодавством строків призначення (перерахунку) та виплати пенсій.

    Працівниками сервісних центрів обслуговування громадян разом зі спеціалістами інших підрозділів надаються роз’яснення з питань пенсійного забезпечення. Юридичною службою надається первинно-правова допомога громадянам стосовно вірного застосування норм законодавства.

    У разі якщо громадянин вважає, що його права порушені, має право звернутися до суду. Відповідно до Конституції України права і свободи людини і громадянина захищаються судом. Кожен має право будь-якими не забороненими законом засобами захищати свої права і свободи від порушень і протиправних посягань. За положеннями статті 124 Конституції України юрисдикція судів поширюється на всі правовідносини, що виникають у державі.

    В контексті норм Кодексу адміністративного судочинства України має значення лише суб’єктивне уявлення особи про те, що її право чи законний інтерес потребує захисту. Обов’язковою умовою здійснення такого захисту судом є наявність факту порушення права або законного інтересу.

    Рішення суду, що набрало законної сили виконується в добровільному порядку. У разі не виконання рішення в добровільному порядку, громадянин має право звернутися до органів Державної виконавчої служби з виконавчим листом щодо примусового виконання рішення відповідно до Закону України «Про виконавче провадження». У тих рішеннях суду, в яких суд постановив стягнути за рахунок бюджетних асигнувань Головного управління понесені судові витрати, виконавчий лист за даною вимогою подається до органів Державної казначейської служби відповідно до Порядку виконання рішень про стягнення коштів державного та місцевих бюджетів або бюджетних установ, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 3 серпня 2011 р. № 845 «Про затвердження Порядку виконання рішень про стягнення коштів державного та місцевих бюджетів або боржників».

    Також, громадянин, на користь якого ухвалено рішення суду, має право подати до адміністративного суду першої інстанції заяву про визнання протиправними рішень, дій чи бездіяльності, вчинених суб’єктом владних повноважень на виконання такого рішення суду, або порушення прав позивача (стаття 383 Кодексу адміністративного судочинства України).

    Органи державної влади зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Начальник юридичного управління Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області,

Наталія БУТЕНКО

background Layer 1