Пропустити навігацію

ДО УВАГИ суб’єктів господарювання, що проводять діяльність у сфері торгівлі, тимчасового розміщування та організації харчування про Доручення Прем’єр-міністра України О. Гончарука від 22.01.2020 № 2313/0/1-20!

znak oklyku 264x300 - ДО УВАГИ суб’єктів господарювання, що проводять діяльність у сфері торгівлі, тимчасового розміщування та організації харчування про Доручення Прем’єр-міністра України О. Гончарука від 22.01.2020 № 2313/0/1-20!Кабінетом Міністрів України 22 січня 2020 року видане Доручення про проведення роз’яснювальної роботи із суб’єктами господарювання, що проводять діяльність у сфері торгівлі, тимчасового розміщування та організації харчування про неприпустимість допуску до роботи працівників без оформлення трудових відносин.

Спільно, інспекторами Держпраці та спеціалістами Пенсійного фонду проводитимуться візити до підприємців та на підприємства. Під час візитів визначатимуться особи, які наявні на об’єкті, прізвища яких співставляються з поданою звітністю зі сплати єдиного внеску. В подальшому, якщо у суб’єктів господарювання, які мають невідповідність орієнтовної чисельності працівників, що було встановлено під час інформаційно-роз’яснювальних заходів, даним Реєстру застрахованих осіб, і в яких відсутня позитивна динаміка щодо оформлення трудових відносин з найманими працівниками, органами Держпраці та органами місцевого самоврядування, яким делеговані повноваження щодо здійснення контролю за додержанням законодавства про працю будуть проведені перевірки.

В області на обліку знаходяться 19,8 тис. платників що проводять діяльність у сфері торгівлі, тимчасового розміщування та організації харчування. У них працюють 196,5 тис. застрахованих осіб.

Середня зарплата в торгівлі 8 055 грн (по галузі за даними статистики – 10 531 грн),тобто менше, ніж в середньому по Україні.

У тимчасовій організації харчування середня зарплата – 4 638 грн (по галузі за даними статистики – 5 726 грн), тобто менше, ніж в середньому по Україні. Застрахованих осіб в області — 913,7 тис, серед яких: найманих працівників – 698,9 тис. осіб. З них із зарплатою меншою за мінімальну —
72,1 тис. застрахованим особам (10,3%) нараховано заробітну плату менше мінімальної (4 173,0 грн).

Тіньова зарплата” або “зарплата у конвертах” є однією із найбільших проблем сучасної економіки. Через тіньові зарплати до місцевих бюджетів не надходять необхідні кошти, що безпосередньо відбивається на рівні життя і на розв’язанні безлічі соціальних проблем.

Також, виплата заробітної плати в “конвертах” позбавляє працюючих таких соціальних гарантій, як: оплата тимчасової непрацездатності, включаючи догляд за хворою дитиною та допомогу по вагітності й пологах; виплата втраченого заробітку у зв’язку з втратою непрацездатності у разі нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання; виплата допомоги по безробіттю у випадку втрати роботи. Через несплату єдиного соціального внеску наймані працівники втрачають страховий стаж та можливість одержання заробленої пенсії за віком, по інвалідності та у зв’язку з втратою годувальника.

Адже, згідно із Законом України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” з 1 січня 2004 року запроваджена формула розрахунку пенсій, яка встановлює пряму залежність розміру пенсій від страхового стажу та заробітку, з якого сплачувались страхові внески.

Наймані працівники мають можливість контролювати роботодавця. Є можливість:

  • або особисто звернутись до органів Пенсійного фонду України (при собі мати паспорт та ідентифікаційний номер), і орган Пенсійного фонду надасть роздруківку за формою ОК-5 із Реєстру застрахованих осіб.

  • або, якщо особа має електронний цифровий підпис, то за допомогою мережі інтернет, можливо зареєструвавшись не ВЕБ-порталі Пенсійного фонду України. На цьому порталі присутня інформація про сплату/несплату роботодавцями єдиного внеску; про зарахування/незарахування періодів страхового стажу; про суму заробітку, з якого сплачені внески; пенсіонерам – про розмір пенсії. Тобто не виходячи із дому можливо отримати необхідну інформацію.

Також через особистий кабінет на вебпорталі можливо налаштувати СМС-інформування або отримати форму ОК-5 з QRкодом. Довідку з QRкодом можливо предявляти для оформлення субсидії або до банку.

background Layer 1