Пропустити навігацію

Правила внутрішнього трудового розпорядку працівників головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області

Затверджено

протоколом загальних зборів трудового колективу
працівників Головного управління
Пенсійного фонду України
в Дніпропетровській області

16 листопада 2020 року № 2

Правила

внутрішнього трудового розпорядку працівників Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області

І. ЗАГАЛЬНІ ПИТАННЯ

Правила внутрішнього трудового розпорядку розроблені на основі Конституції України, Кодексу законів про працю України, Закону України “Про запобігання корупції” та інших нормативно-правових актів і регулюють відносини в Головному управлінні Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області (надалі – Управління) між керівництвом, службовцями, обслуговуючим персоналом та працівниками управління, які виконують функції з обслуговування (надалі – працівники) у сфері праці, зміцнення трудової дисципліни, ефективного використання робочого часу, забезпечення високої якості роботи, підвищення її продуктивності, застосування до порушників дисципліни заходів дисциплінарного і громадського впливу.

ІІ. ПОРЯДОК ПРИЙНЯТТЯ НА РОБОТУ ТА ЗВІЛЬНЕННЯ З РОБОТИ ПРАЦІВНИКІВ

Працівники реалізують своє право на працю згідно з Конституцією України, Кодексом Законів про працю України (надалі – КЗпП) з урахуванням вимог Закону України “Про запобігання корупції” та інших нормативно-правових актів шляхом укладення трудового договору, за яким працівники зобов’язані виконувати доручену їм роботу, з додержанням правил внутрішнього трудового розпорядку, а керівництво Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області (надалі – Адміністрація) зобов’язується планувати та своєчасно виплачувати їм заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи.

При укладенні трудового договору може бути встановлено випробування.

Строк випробування при прийнятті на роботу, якщо інше не встановлено законодавством України, не може перевищувати трьох місяців, а в окремих випадках, за погодженням з первинною профспілковою організацією, – шести місяців згідно зі ст. 27 КЗпП.

Згідно ст. 25-1 КЗпП та на вимогу ст.27 Закону України “Про запобігання корупції” Адміністрація вправі запроваджувати обмеження щодо спільної роботи в Управлінні осіб, які є близькими родичами чи свояками (батьки, подружжя, брати, сестри, діти, а також батьки, брати, сестри і діти подружжя), якщо у зв’язку з виконанням повноважень вони безпосередньо підпорядковані або підконтрольні один одному.

При прийнятті на роботу до Управління працівник повинен надати належним чином оформлені документи згідно з вимогами ст.25 КЗпП.

При прийнятті на роботу забороняється вимагати від громадян документи, пред’явлення яких не передбачено чинним законодавством і цими правилами.

При прийнятті на роботу видається наказ, з яким працівник повинен ознайомитися під розписку. Усім працівникам після 5-го дня перебування у трудових відносинах, вносяться записи до трудової книжки працівника. Трудові книжки працівників Управління заповнюються і зберігаються в управлінні персоналу та організаційно-інформаційної роботи Управління. З усіма наказами, що стосуються працівника, Адміністрація ознайомлює його під розписку.

Працівник має право за своєю ініціативою розірвати трудовий договір, укладений на невизначений термін, попередивши про це Адміністрацію за два тижні.

При розірванні трудового договору з поважних причин адміністрація може розірвати договір у строк, визначений працівником.

При звільненні працівника з посади у разі змін в структурі установи, при скороченні чисельності або штату Адміністрація персонально попереджує його про майбутнє звільнення не пізніше, ніж за два місяці. При цьому Адміністрація за можливості надає працівнику іншу роботу за спеціальністю. Звільнення здійснюється за умови погодження з Профспілкою у разі неможливості надати працівнику іншу роботу по спеціальності або відмови працівника від іншої роботи. При звільненні працівника на зазначеній у цьому пункті підставі йому виплачується вихідна допомога відповідно до законодавства.

У день звільнення Адміністрація зобов’язана видати працівнику його трудову книжку із внесенням до неї усіх необхідних записів і провести з ним повний розрахунок в порядку визначеному ст. 83 та ст. 116 КЗпП України.

ІІІ. ОСНОВНІ ОБОВ’ЯЗКИ ПРАЦІВНИКІВ ТА АДМІНІСТРАЦІЇ

Кожний працівник зобов’язаний добросовісно та якісно виконувати свої обов’язки, працювати чесно та сумлінно, своєчасно та точно виконувати розпорядження Адміністрації та безпосередніх керівників структурного підрозділу, дотримуватися дисципліни праці, трудової і технологічної дисципліни, вимог нормативних актів про охорону праці, дбайливо ставитися до майна Управління, звітувати перед Адміністрацією про виконання своїх конкретних обов’язків, шанобливо ставитися до громадян, керівників і співробітників, дотримуватися високої культури спілкування, не допускати дій і вчинків, які можуть зашкодити інтересам державної установи чи негативно вплинути на репутацію державного органу.

Працівники Управління під час виконання своїх посадових, службових чи представницьких повноважень повинні дотримуватися правил етичної поведінки передбачених статтями 37-44 Закону України “Про запобігання корупції” та не вчиняти дії, що перешкоджають нормальному функціонуванню головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області.

Адміністрація зобов’язується своєчасно та у повному обсязі забезпечувати працівників матеріально – технічними ресурсами для виконання посадових (службових) обов’язків, створювати належні умови праці, інформувати трудовий колектив про перспективи розвитку Пенсійного фонду України (надалі – Фонд), забезпечувати підвищення кваліфікації працівників.

Всі працівники зобов’язуються не розголошувати конфіденційну інформацію Фонду, що стала їм відома при виконанні їх трудових обов’язків. За порушення законодавства про інформацію винні працівники несуть дисциплінарну, адміністративну та кримінальну відповідальність згідно із законом.

Профспілка зобов’язується залишати на профспілковому обліку вивільнюваних за скороченням штату працівників до їх працевлаштування, а також ветеранів праці і непрацюючих пенсіонерів за їх заявою.

ІV. РЕЖИМ РОБОТИ, ТРИВАЛІСТЬ РОБОЧОГО ЧАСУ ТА ВІДПОЧИНКУ. ПЕРЕБУВАННЯ ПРАЦІВНИКІВ В ГОЛОВНОМУ УПРАВЛІННІ У ВИХІДНІ, СВЯТКОВІ, НЕРОБОЧІ ДНІ ТА ПІСЛЯ ЗАКІНЧЕННЯ РОБОЧОГО ЧАСУ.

Початок роботи з 08.00.

Перерва на обід – з 12.00 до 12.45.

Закінчення роботи о 17.00.

В п’ятницю робочий день закінчується о 15.45.

Тривалість перерви для відпочинку і харчування становить, як правило, 45 хвилин. Перерва не включається в робочий час, і працівник може використовувати її на свій розсуд. На цей час він може відлучатися з місця роботи.

Адміністрація зобов’язується забезпечувати тривалість та режим роботи працівників відповідно до чинного законодавства України та Правил внутрішнього трудового розпорядку.

Напередодні святкових і неробочих днів тривалість роботи працівників скорочується на одну годину.

Адміністрація зобов’язується погоджувати з Профспілкою зміни тривалості робочого дня (тижня) та режиму роботи.

Працівники Управління, на підставі ст. 56, 57 КЗпП України, за погодженням з Адміністрацією, мають право використовувати гнучкий графік роботи та працювати на умовах неповного робочого часу.

На прохання вагітної жінки, одинокого працівника, який має дитину віком до 14 років або дитину-інваліда, у тому числі яка перебуває під його опікою, або який доглядає за хворим членом сім’ї відповідно до медичного висновку, Адміністрація зобов’язана установити для них неповний робочий день або неповний робочий тиждень. Оплата праці в такому разі здійснюється пропорційно відпрацьованому часу.

Для виконання невідкладних або непередбачуваних завдань працівники, для яких законом не передбачено обмежень щодо роботи, на підставі наказу (розпорядження) начальника Головного управління, про який повідомляється виборний орган первинної профспілкової організації (за наявності), зобов’язані з’явитися на службу і працювати понад установлену тривалість робочого дня, а також у вихідні, святкові та неробочі дні, у нічний час. За роботу в зазначені дні (час) працівникам надається грошова компенсація у розмірі та порядку, визначених законодавством про працю, або протягом місяця надаються відповідні дні відпочинку за їх заявами.

З метою своєчасного та в повному обсязі виконання завдань і доручень керівництва Головного управління встановлюється в разі потреби чергування працівників управлінь (згідно з графіком, затвердженим начальником головного управління).

Перебування у робочій час працівників управлінь за межами приміщень головного управління з метою вирішення службових питань, особистих питань здійснюється з дозволу безпосереднього керівника та за погодженням начальника відповідного управління.

Відповідно до ст. 75 КЗпП працівникам надається щорічна основна відпустка тривалістю не менш як 24 календарних дні за відпрацьований робочий рік, який відлічується з дня укладення трудового договору.

Щорічні додаткові відпустки надаються працівникам в порядку визначеному ст. 76 КЗпП та Законом України “Про відпустки”.

Відпустки надаються в порядку визначеному Законом України “Про відпустки” та згідно з графіком відпусток працівників Головного управління, який затверджується Адміністрацією та погоджується з Профспілкою. Графік складається таким чином, щоб забезпечити якісне і своєчасне виконання працівниками структурних підрозділів поставлених завдань. Водночас, при визначенні черговості відпусток ураховуються сімейні та інші особисті обставини кожного працівника.

Перелік категорій працівників, які мають право на надання відпустки в зручний для них час, визначений ст. 10 Закону України “Про відпустки”.

Через сімейні обставини та з інших поважних причин працівникам за їх заявами може бути надано короткочасні відпустки без збереження заробітної плати на строк, погоджений працівником з Адміністрацією, тривалістю не більше 15 календарних днів в одному календарному році.

Усім працівникам Головного управління забороняється знаходитися без дозволу Адміністрації в приміщеннях Фонду в неробочий час із причин, не пов’язаних з роботою, а також запрошувати туди сторонніх осіб.

V. ОХОРОНА ТА ОПЛАТА ПРАЦІ

Адміністрація зобов’язується забезпечити розробку та виконання у повному обсязі комплексних заходів з охорони праці, техніки безпеки, пожежної безпеки та виробничої санітарії.

Адміністрація забезпечує достатній рівень оплати праці працівників управління для професійного виконання посадових обов’язків, заохочує їх до результативної, ефективної, доброчесної та ініціативної роботи.

Питання оплати праці Працівників визначаються постановами Кабінету Міністрів України.

Посадові оклади Працівників визначаються за схемою посадових окладів визначених постановами Кабінету Міністрів України.

У разі несвоєчасного виконання завдань, погіршення якості роботи і порушення трудової дисципліни надбавки та доплати, які визначені постановами Кабінету Міністрів України скасовуються або їх розмір зменшується.

Преміювання працівників здійснюються відповідно до їх особистого внеску в загальні результати роботи у межах фонду преміювання та економії коштів, яка склалася з початку року.

Конкретні умови, порядок та розміри преміювання працівників визначаються у положенні про преміювання, що діє у Пенсійному фонді України.

Працівникам надається матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань у розмірі, що не перевищує середньомісячної заробітної плати працівника.

Працівникам під час надання щорічної відпустки  надається матеріальна допомога для оздоровлення у розмірі, що не перевищує середньомісячної заробітної плати працівника.

Заробітна плата виплачується працівникам у грошових знаках, що мають законний обіг на території України. Виплата заробітної плати здійснюється регулярно в робочі дні двічі на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів. Якщо день виплати заробітної плати збігається з вихідним, святковим або неробочим днем, заробітна плата виплачується напередодні цього дня. Заробітна плата за час чергової відпустки виплачується не пізніше ніж за 3 дні до початку відпустки. При звільненні працівника належні йому кошти виплачуються в останній день роботи.

При укладанні трудового договору Адміністрація доводить до відома працівника розмір, порядок та строки виплати заробітної плати, умови, згідно з якими можуть проводитися утримання із заробітної плати.

Профспілка має право здійснювати перевірку умов праці, стану виробничої санітарії і гігієни та у разі необхідності вносити пропозиції Адміністрації щодо їх поліпшення; брати участь у розслідуванні нещасних випадків на виробництві. Адміністрація забезпечує проведення щорічного медичного огляду.

Профспілка зобов’язується забезпечити контроль за дотриманням Адміністрацією вимог нормативно-правових актів з питань праці.

VІ. ЗАОХОЧЕННЯ ПРАЦІВНИКІВ

До працівників Головного управління згідно з ст. 143 КЗпП України за ефективну та бездоганну роботу, особливі заслуги застосовують такі заохочення:

1) оголошення подяки;

2) нагородження грамотою, почесною грамотою, іншими відомчими відзнаками;

3) представлення до нагородження урядовими відзнаками та відзначення урядовою нагородою (вітальний лист, подяка, почесна грамота);

4) представлення до відзначення державними нагородами.

Відповідно до ст. 151 КЗпП України протягом строку дії дисциплінарного стягнення заходи заохочення до працівника, не застосовуються.

VІІ. ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ПОРУШЕННЯ

ТРУДОВОЇ ДИСЦИПЛІНИ

Особи, винні у порушенні законодавства, несуть цивільну, адміністративну або кримінальну відповідальність.

Згідно ст. 147 КЗпП України за порушення трудової дисципліни до працівника може бути застосовано тільки один з таких заходів стягнення:

1) догана; 

2) звільнення.

Дисциплінарне стягнення застосовується у строки, передбачені ст.148 КЗпП України. До застосування дисциплінарного стягнення адміністрація повинна вимагати від порушника трудової дисципліни письмового пояснення і одержати його.

Відповідно до ст. 148 КЗпП дисциплінарне стягнення застосовується керівником безпосередньо за виявленням проступку, але не пізніше одного місяця з дня його виявлення, не рахуючи часу звільнення працівника від роботи у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю або перебування його у відпустці.

Дисциплінарне стягнення не може бути накладене пізніше шести місяців з дня вчинення проступку.

За кожне порушення трудової дисципліни може застосовуватися лише одне дисциплінарне стягнення. Наказ про застосування дисциплінарного стягнення оголошується працівнику під розписку.

Якщо протягом року з дня застосування дисциплінарного стягнення до працівника не буде застосовано нового дисциплінарного стягнення, то працівник вважається таким, що не має дисциплінарного стягнення.

Якщо працівник не допустив нового порушення трудової дисципліни і проявив себе як сумлінний працівник, то стягнення може бути знято до закінчення року.

Відповідно до ст. 65 Закону України „Про запобігання корупції” за вчинення корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень особи, зазначені в частині першій ст. 3 цього Закону, притягаються до кримінальної, адміністративної, цивільно-правової та дисциплінарної відповідальності в установленому законом порядку.

Відомості про осіб, яких притягнуто до відповідальності за вчинення корупційних правопорушень, у триденний строк з дня набрання відповідним рішенням суду законної сили, притягнення до цивільно-правової відповідальності, накладення дисциплінарного стягнення заносяться до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні правопорушення, що формується та ведеться Міністерством юстиції України. Положення про Єдиний державний реєстр осіб, які вчинили корупційні правопорушення, порядок формування та ведення цього реєстру затверджується Міністерством юстиції України.

Згідно ст. 150 КЗпП працівникам надано право на оскарження рішення про накладення дисциплінарного стягнення у порядку, встановленому чинним законодавством (ст. 221, ст. 225 глави XV КЗпП) шляхом подання відповідної заяви до комісії з трудових спорів.

Працівник також може оскаржити накладене стягнення прямо в суді, куди він звертається із заявою про визнання недійсним (незаконним) стягнення, оголошеного працівникові, відповідно до ст. 124 Конституції України.

VІІІ. МАТЕРІАЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ

Порядок покладання матеріальної відповідальності на працівників визначено главою ІХ Кодексу законів про працю в України.

Так, працівники несуть матеріальну відповідальність за шкоду, заподіяну підприємству, установі, організації внаслідок порушення покладених на них трудових обов’язків.

При покладенні матеріальної відповідальності права і законні інтереси працівників гарантуються шляхом встановлення відповідальності тільки за пряму дійсну шкоду, лише в межах і порядку, передбачених законодавством, і за умови, коли така шкода заподіяна підприємству, установі, організації винними протиправними діями (бездіяльністю) працівника. Ця відповідальність, як правило, обмежується певною частиною заробітку працівника і не повинна перевищувати повного розміру заподіяної шкоди, за винятком випадків, передбачених законодавством.

За наявності зазначених підстав i умов матеріальна вiдповiдальнiсть може бути покладена незалежно вiд притягнення працівника до дисциплінарної, адмiнiстративної чи кримінальної вiдповiдальностi.

На працiвникiв не може бути покладена вiдповiдальнiсть за шкоду, яка вiдноситься до категорiї нормального виробничо-господарського риску, а також за неодержанi пiдприємством, установою, органiзацiєю прибутки i за шкоду, заподiяну працiвником, що перебував у станi крайньої необхiдностi.

Працiвник, який заподiяв шкоду, може добровiльно покрити її повнiстю або частково. За згодою власника або уповноваженого ним органу працiвник може передати для покриття заподiяної шкоди рiвноцiнне майно або поправити пошкоджене.

IХ. ПРИКІНЦЕВІ ПОЛОЖЕННЯ

З метою своєчасного виявлення, усунення (мінімізації) корупційних ризиків, запобігання корупційним та пов’язаних з корупцією правопорушень, виявлення та врегулювання конфлікту інтересів, підтримання загальної та особистої безпеки, контролю доступу до приміщень Головного управління, в Головному управлінні технічними засобами здійснюється відеоспостереження.

background Layer 1