Пропустити навігацію

Робота з питань запобігання та виявлення корупції Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області протягом 2020 року

     Протягом 2020 року робота з питань запобігання та виявлення корупції Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області була спрямована на забезпечення виконання Закону України «Про запобігання корупції», Антикорупційної програми Пенсійного фонду України на 2019-2020 роки та інших нормативно-правових актів антикорупційного законодавства. Вжиті організаційні заходи по підвищенню якості контролю за виконанням функцій та попередженню корупційних правопорушень, мінімізації причин та умов, які сприяють їх виникненню. В межах реалізації передбачених “Заходами щодо усунення (мінімізації) корупційних ризиків в діяльності Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області на 2019-2020 роки” проведенонаступнуроботу: Відділом з питань запобігання та виявлення корупції здійснено 4269 антикорупційних досліджень проектів розпорядчих актів (накази по особовому складу та з основної діяльності) Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області, забезпечено контроль за додержаннямпорядкуузгодженнятасхваленняпроектіврішень. У цілях контролю за своєчасним вжиттям заходів, спрямованих на запобігання та врегулювання конфлікту інтересів, здійснюється моніторинг рішень щодо пенсійного забезпечення працівників Головного управління, моніторинг додержання посадовими особами Головного управління антикорупційного законодавства при зверненні особи до суду за захистом своїх прав щодо відновлення виплати пенсій/перерахунку та постійно проводиться аналіз роботи близьких осіб при призначенні на посаду, переведенні та просуванні по службі державних службовців.
     У практику роботи запроваджено різноманітні методи попередження та протидії корупційним проявам. Проведена перевірка якості обслуговування громадян та моніторинг дотримання правил етичної поведінки посадовцями в Новомосковському, Павлоградському та Магдалинівському відділах обслуговування громадян. Результати моніторингу засвідчили, що посадовці дотримуються правил етичної поведінки та надають кваліфіковані роз’яснення та консультації. Забезпечено 100% проведення перевірок своєчасності подання суб’єктами декларування щорічних декларацій – 1688, декларацій після звільнення – 107, декларацій кандидатів на посаду – 69, декларацій перед звільненням-108. За одним фактом неподання декларації після звільнення (колишнім працівником Фонду області)направлено повідомлення до НАЗК.

     Пріоритетним напрямком роботи і надалі залишається проведення роз’яснювальної роботи серед державних службовців щодо вивчення основних положень антикорупційного законодавства, запобігання та шляхів врегулювання конфлікту інтересів, виявлення сприятливих для вчинення корупційних правопорушень ризиків в діяльності посадових і службових осіб.

     Продовжується інформаційна кампанія, щодо поширення знань антикорупційного законодавства, а саме взято участь в проведенні 24 семінарів, де в тому числі розглядались питання антикорупційного законодавства. В 21 структурному підрозділі Головного управління проведена роз’яснювальна робота щодо змін в антикорупційному законодавстві в частині норм фінансового контролю. З введенням карантинних заходів методи роботи перейшли в дистанційну форму, направлено 15 листів роз’яснень щодо норм антикорупційного законодавства, посадовцям надано 168 роз’яснень в телефонному режимі щодо заповнення декларацій та інших норм законодавства, проведено 6 професійних тренінгів з питань антикорупційного законодавства з проведенням підсумкового контролю отриманих знань шляхом тестування, в яких взяли участь 462 державних службовця.

     Протягом 2020 року підвищили рівень знань з питань антикорупційного спрямування на платформі масових відкритих онлайнкурсів “Prometheus” 1560 державних службовців. Змінено пріоритети при проведенні внутрішніх аудитів, здійснено перехід від орієнтації та виявлення фінансових порушень до здійснення оцінки ефективності, результативності та якості виконання завдань, функцій, надання адміністративних послуг, здійснення контрольно-наглядових функцій, ступеня виконання і досягнення цілей. За результатами вжитих заходів моніторингу повноти відшкодування виявлених в ході аудитів надійшло коштів на загальну суму 623 432,32 грн, а саме 398 491,90 грн відшкодовані суми виплачених пільгових пенсій, 30 604,60 грн відшкодовано переплати пенсій, 3 552,40 грн відшкодування переплат вартості комунальних послуг, 190 783,80 грн виплачено недоплат пенсійних коштів , взято на облік переплат, несвоєчасно отримано ресурси внаслідок несвоєчасного виставлення на відшкодування фактичних витрат.

     В установленому порядку забезпечено оприлюднення інформації про закупівлі товарів, робіт і послуг та використання коштів Пенсійного фонду України, передбачених законодавством на офіційній сторінці Головного управління вебпорталу Пенсійного фонду України у розділі «Публічні закупівлі». Під час здійснення закупівель, вартість яких перевищує 200 тис. грн. для товарів і послуг та 1,5 млн. грн. – для робіт застосовується електронна система публічних закупівель. Забезпечено технічні можливості дляроботитендерногокомітетувелектроннійсистеміпублічнихзакупівель. Проведено 58 процедур відкритих торгів на очікувану вартість 45 992,19 тис.грн. та 37 переговорних процедур на суму 268 215,42 тис.грн. Затверджено та оприлюднено 23 звіти про укладені договори на загальну суму 710,25 тис.грн. та 207 звітів про договір про закупівлю укладених без використанняелектронноїсистемизакупівельна1420,43тис.грн. Реалізуються заходи серед населення спрямовані на формування світогляду неприйняття корупції. На офіційній сторінці Головного управління вебпорталу Пенсійного фонду України у розділі «Запобігання корупції» оприлюднені “Заходи щодо усунення (мінімізації) корупційних ризиків в діяльності Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області на 2019-2020 роки” та щоквартально оприлюднюються інформації щодо стану виконання Заходів.

     Зв’язок з громадськістю щодо повідомлень про факти корупційних правопорушень здійснюється за допомогою внутрішнього каналу для повідомлень – спеціальної адреси електронної пошти, «гарячих» телефонних ліній Головного управління і проведення аналізу громадської думки стосовно діяльності Фонду, в тому числі у сфері антикорупційної політики шляхом телефонного опитування. Проведено телефонне опитування 462 відвідувачів сервісних центрів — майже 93 відсотків опитаних задоволені рівнем та якістю отриманих послуг.

background Layer 1