Пропустити навігацію

Про легалізацію заробітної плати та зайнятості населення

   Серед основних завдань Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області – є своєчасна виплата пенсій. Видатки на виплату пенсій мешканцям області зросли на 7% (на 261 млн грн) у порівнянні з січнем 2021 року і на березень поточного року становлять майже 4 млрд грн.

   Основним фактором, що впливає на збільшення надходжень є – зростання фонду оплати праці та збільшення кількості застрахованих осіб в області. Адже бюджет Фонду поповнюється за рахунок надходжень частки відрахувань від сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, які роботодавці сплачують із заробітної плати своїх найманих працівників. Сплачувати єдиний внесок необхідно і фізичним особам – підприємцям, самозайнятим особам та членам фермерського господарства зі своїх доходів.

   Розмір пенсійної або соціальної виплати напряму залежить від суми доходу, з якого сплачено єдиний внесок.

   Але в отриманні гідної” зарплати та великих доходах мусять бути зацікавлені і самі працівники та підприємці, адже з 1 січня 2004 року, Законом України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” замість “трудового стажу” введено термін “страховий стаж” – період (строк), протягом якого особа підлягала державному соціальному страхуванню, якою або за яку сплачувався збір на обов’язкове державне пенсійне страхування згідно із законодавством, що діяло раніше, та/або підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню згідно із цим Законом і за який сплачено страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.

   Наявність певного періоду страхового стажу забезпечує громадянам такі соціальні гарантії, як: оплата тимчасової непрацездатності, включаючи догляд за хворою дитиною та допомогу по вагітності й пологах; виплата втраченого заробітку у зв’язку з втратою непрацездатності у разі нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання; виплата допомоги по безробіттю у випадку втрати роботи; одержання пенсії за віком, по інвалідності та у зв’язку з втратою годувальника.

   На жаль, в області є роботодавці, які нараховують своїм працівникам зарплату нижчу за мінімальну. З 1 млн 174 тис. застрахованих осіб, із зарплатою меншою за мінімальну працюють майже 10% (116 тис. осіб).

  Ризикованою є галузь народного господарства: “Транспорт, складське господарство, поштова та кур’єрська діяльність”. У ній працюють 67 тис. застрахованих осіб із середньою зарплатою 11942 грн. Із зарплатою меншою за мінімальну — працює 2,2 тис осіб.

  Зарплата менша за мінімальну може пояснюватися тіньовою зайнятістю. Не всі роботодавці цієї галузі офіційно оформлюють водіїв у трудові відносини, а якщо оформлюють, то призначають зарплату на рівні мінімальної (як некваліфікованому робітнику) та ще й відображають у звітності неповний робочій день. Як результат, до страхового стажу зараховується неповний місяць роботи (наприклад, 15 днів, замість 30 днів).

  Виплата зарплати в конвертах та у розмірах, нижчих за мінімальні гарантії, встановлені державою, позбавляє наших громадян належного захисту при нарахуванні соціальних виплат а в подальшому на розмір призначеної пенсії.

  Проте й самі працівники мають усвідомлювати вимоги чинного законодавства та дбати про своє майбутнє. Необхідно вже зараз відстоювати свої конституційні права – вимагати від роботодавців офіційного оформлення трудових відносин та сплати єдиного внеску з усієї суми отриманого заробітку.

  Роботодавці та фізичні особи-підприємці, сплачуйте єдиний внесок у розмірах, встановлених чинним законодавством! Подбайте про свій соціальний захист та захистить своїх найманих працівників.

legalno 1 1 1024x709 - Про легалізацію заробітної плати та зайнятості населення

background Layer 1