Пропустити навігацію

Неправомірна вигода

     Доцільно розібратися з поняттям «неправомірна вигода». Закон містить наступне визначення:

     неправомірна вигода – грошові кошти або інше майно, переваги, пільги, послуги, нематеріальні активи, будь-які інші вигоди нематеріального чи негрошового характеру, які обіцяють, пропонують, надають або одержують без законних на те підстав

     Отже, неправомірна вигода включає в себе як матеріальні, так і нематеріальна блага у будь-якій формі.

     Матеріальні:

  • Грошіу будь-якій формі та у будь-якій валюті
  • Майноу всіх можливих формах і проявах та права на майно.

     Переваги, пільги, послугибудь-кого характеру, за умови, що вони надаються виключно службовій особі і пересічні громадяни чи інші службові особи не можуть отримати такі переваги, пільги, послуги; або вони надаються на умовах, значно кращих ніж для інших. Тобто законні підстави для надання таких переваг, пільг чи послуг були відсутні або службова особа чи інші особи, в інтересах яких діяла службова особа не, відповідали законним вимогам та умовам надання таких переваг, пільг та послуг.

      Нематеріальні активиправа на об’єкти інтелектуальної власності, такі як аудіо, відео продукція, книги, комп’ютерні програми, товарні знаки тощо. Найбільш яскравим прикладом українського сьогодення буде написання статей та дисертацій для керівництва.

     Вигоди нематеріального чи негрошового характеруяк правило певні дії, які не тягнуть за собою надбання майна чи якихось матеріальних цінностей, економії грошових коштів тощо. Такі дії, як правило тішать його службових осіб. Прикладами можуть бути присвоєння почесних звань (наприклад, почесний професор університету) без наявності законних підстав робити це, які не тягнуть за собою будь-яких наслідків у вигляді виплат, пільг чи привілеїв.

     Слід зауважити, що поняття «неправомірна вигода» замінило собою поняття «хабар» у Кримінальному кодексі і є набагато ширшим за нього. Наразі юридичне поняття «хабар» у Законі України «Про запобігання корупції» і у Кримінальному кодексі України не застосовується.

background Layer 1