Пропустити навігацію

Про результати роботи з питань запобігання та виявлення корупції за 2021 рік

       Протягом 2021 року робота з питань запобігання та виявлення корупції Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області була спрямована на забезпечення виконання вимог Закону України «Про запобігання корупції», Антикорупційної програми Пенсійного фонду України на 2021-2023 роки та інших нормативно-правових актів антикорупційного законодавства. Вжиті організаційні заходи по підвищенню якості контролю за виконанням функцій та попередженню корупційних правопорушень, мінімізації причин та умов, які сприяють їх виникненню. Відділом з питань запобігання та виявлення корупції проведено наступну роботу:

   Здійснено 4115 антикорупційних досліджень проектів розпорядчих актів (накази по особовому складу та з основної діяльності) Головного управління, забезпечено контроль за додержанням порядку узгодження та схвалення проектів рішень.

     У цілях контролю за своєчасним вжиттям заходів, спрямованих на запобігання та врегулювання конфлікту інтересів здійснено моніторинг 23 рішень щодо пенсійного забезпечення працівників Головного управління, моніторинг додержання посадовими особами Головного управління антикорупційного законодавства при зверненні особи до суду за захистом своїх прав щодо відновлення виплати пенсій/перерахунку та постійно проводиться аналіз роботи близьких осіб при призначенні на посаду, переведенні та просуванні по службі державних службовців.

    На відділ з питань запобігання та виявлення корупції покладено обов’язок щодо щоквартального моніторингу дотримання вимог законодавства з питання організації проведення спеціальної перевірки стосовно осіб, які претендують на зайняття посад, які передбачають зайняття відповідального або особливо відповідального становища, та посад з підвищеним корупційним ризиком. За звітний період організовано проведення 5 спеціальних перевірок — порушень не виявлено.

   Забезпечено 100% проведення перевірок своєчасності подання суб’єктами декларування щорічних декларацій – 1662, декларацій після звільнення – 102, декларацій кандидатів на посаду – 64, декларацій перед звільненням – 79.

     За одним фактом неподання декларації після звільнення (колишнім працівником Фонду) направлено повідомлення до НАЗК.

   Пріоритетним напрямком роботи і надалі залишається проведення роз’яснювальної роботи серед державних службовців щодо вивчення основних положень антикорупційного законодавства, запобігання та шляхів врегулювання конфлікту інтересів, виявлення сприятливих для вчинення корупційних правопорушень ризиків в діяльності посадових і службових осіб.

    З введенням карантинних заходів методи роботи перейшли на дистанційну форму, проведено 18 онлайн-семінарів, де в тому числі розглядались питання антикорупційного законодавства в зазначених заходах взяли участь 2501 посадовця, направлено 12 листів – роз’яснень щодо норм антикорупційного законодавства. Особисто та в телефонному режимі надано 142 роз’яснення щодо порядку заповнення декларацій, змін в законодавстві, етичної поведінки та інших норм антикорупційного законодавства. Ведеться журнал обліку надання спеціалістами відділу консультацій з питань антикорупційного законодавства. Проведено 4 професійних тренінги антикорупційного спрямування з проведенням підсумкового контролю отриманих знань шляхом тестування, в яких взяли участь 323 державних службовця.

     Формуючи негативне ставлення до корупції, відділом з питань запобігання та виявлення корупції на інформаційній сторінці вебпорталу Головного управління оприлюднено 15 публікацій.

     З метою запобігання порушень вимог антикорупційного законодавства відділом з питань запобігання та виявлення корупції вдосконалено Попередження особи, яка має намір припинити діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави в частині обов’язку передачі справ та майна, подання декларацій перед звільненням та наступного року після звільнення, обмежень, заборон після припинення зазначеної діяльності, враховуючи зміни в законодавстві. Крім того розроблено Пам’ятку про персональну відповідальність членів дисциплінарної комісії за порушення антикорупційного законодавства та обов’язок запобігати виникненню конфлікту інтересів та Пам’ятку про персональну відповідальність посадових осіб, що здійснюють контрольні заходи, за порушення законодавства та обов’язок повідомлення керівника у разі спроб протиправного впливу з боку третіх осіб.

   Реалізуються заходи серед населення спрямовані на формування світогляду неприйняття корупції. На офіційній сторінці Головного управління веб-порталу Пенсійного фонду України у розділі «Запобігання корупції» оприлюднені Заходи з реалізації засад загальної відомчої політики щодо запобігання та протидії корупції, усунення (мінімізації) корупційних ризиків у діяльності Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області на 2021-2023 роки.

   Зв’язок з громадськістю щодо повідомлень про факти корупційних правопорушень здійснюється за допомогою внутрішнього каналу для повідомлень – спеціальної адреси електронної пошти, «гарячих» телефонних ліній Головного управління і проведення аналізу громадської думки стосовно діяльності Фонду, в тому числі у сфері антикорупційної політики шляхом телефонного опитування. Проведено телефонне опитування 440 відвідувачів сервісних центрів — 99,3 відсотків опитаних задоволені рівнем та якістю отриманих послуг.

   Проведені протягом звітного періоду заходи дозволили забезпечити дотримання державними службовцями вимог і спеціальних обмежень встановлених антикорупційним законодавством.

background Layer 1