Пропустити навігацію

Відновлення електронного декларування

12 жовтня 2023 року набрав чинності Закон України № 3384-IX, яким відновлено декларування і з цієї дати відраховуються всі строки, пов’язані з відновленням декларування.  Кампанія декларування за 2021-2022 роки триватиме до 31 січня 2024 року. До зазначеної дати декларанти мають подати декларації за відповідні звітні періоди у 2021-2022 роках (щорічні, при звільнені, після звільнення, у тому числі кандидата на посаду для проведення спецперевірок, крім тих хто уже подав раніше).

Щорічні декларації за 2021-2022 роки необхідно подати до 31 січня 2024 року, а за 2023 рік уже у звичний для всіх декларантів строк — 31 березня 2024 року включно.

В Реєстрі декларацій НАЗК запровадило спеціальну функцію – «Дані для декларації». Це ще одна можливість спростити процес декларування, полегшити пошук даних та уникнути помилок, які декларанти могли зробити в попередніх деклараціях.

Для низки осіб відтерміновано обов’язок подачі декларації — їм потрібно буде це зробити не пізніше 90 днів після зміни умов, які надають право на відтермінування, Насамперед йдеться про військових, причетних до оборони країни, осіб, які перебувають на окупованих територіях або де ведуться активні бойові дії, тих, хто перебуває на лікуванні внаслідок поранення тощо. Відтермінування стосується також членів сімей зазначених осіб.

Змінами умов, за яких відтермінування може бути завершено є завершення воєнного стану, звільнення зі служби, виїзд з окупованих територій, зони бойових дій тощо.

НАЗК відкриє публічний доступ до Реєстру 10 грудня 2023 року з урахуванням безпекових заходів. Розроблено механізм, який дозволить вилучити декларації певних категорій осіб з публічного доступу до відкриття Реєстру задля їхньої безпеки. Для цього керівники державних органів мають направити до НАЗК перелік таких декларантів. Декларантам та членам їх сімей особисто звертатися до НАЗК не потрібно.

background Layer 1