Пропустити навігацію

Відтепер усі категорії пенсіонерів, які отримують пенсійні виплати через Державний Ощадний банк України, мають можливість отримати електронне пенсійне посвідчення (ЕПП)

Головне управління Пенсійного фонду в Івано-Франківській області запровадило виготовлення електронних пенсійних посвідчень на заміну посвідчень паперового зразка.

Що таке електронне пенсійне посвідчення?

Електронне пенсійне посвідчення (ЕПП) – це сучасний технологічний інструмент, який дозволяє не тільки отримати пенсію, оплатити послуги онлайн, а ще й повноцінно користуватися всіма державними електронними сервісами.

Якщо донедавна пенсійне посвідчення виконувало виключно функцію документу, який засвідчував факт призначення пенсії, то зараз поєднує в собі одночасно функції звичного для нас пенсійного посвідчення та банківської платіжної картки.

ЕПП містить в собі електронний цифровий підпис, за допомогою якого людина фактично підтверджує свою особу і може подавати заяви до органів Пенсійного фонду, виключно через мережу Інтернет.

Також, людина може отримати доступ до пенсійної справи, до даних про стаж та заробітну плату, користуватися іншими сервісами державних органів. І безумовно, пенсійне посвідчення надає право користуватися всіма пільгами, які належать людині, як пенсіонеру.

Іншими словами, це:

платіжна банківська карта;

пенсійне посвідчення;

електронний цифровий підпис.

Зауважимо, що паперові пенсійні посвідчення, які видавались до цього часу, продовжують діяти. Більше того – сам пенсіонер приймає рішення, за якою формою йому отримати пенсійне посвідчення. Якщо людині зручно користуватися паперовим пенсійним посвідченням, вона бере саме його.

Однак, якщо ж людина бажає повноцінно використовувати всі електронні сервіси Пенсійного фонду чи інших органів влади, мати власний цифровий підпис та мати єдиний документ за допомогою якого можна і отримати пенсію, і підтвердити статус пенсіонера, людина зробить вибір на користь електронного пенсійного посвідчення.

Як отримати електронне пенсійне посвідчення?

Для оформлення ЕПП, необхідно звернутись до двох установ.

Спершу прийти до Пенсійного фонду за місцем перебування на обліку та написати заяву на виготовлення посвідчення, долучивши такі документи: паспорт, довідку про присвоєння ідентифікаційного номера, фотокартку розміром 30*25 мм.

Потім, через місяць звернутись до відділення Ощадбанку, зазначеного в заяві, для отримання електронного пенсійного посвідчення.

 Чи потрібно платити кошти за виготовлення електронного пенсійного посвідчення?

Електронне пенсійне посвідчення виготовляється безкоштовно упродовж 30 робочих днів із дня подачі заяви до управління Пенсійного фонду.

background Layer 1