Пропустити навігацію

Про роботу управління внутрішнього аудиту та фінансового контролю за І півріччя 2018 року

Внутрішній аудит в головному управлінні Пенсійного фонду України в області здійснювався у відповідності до вимог постанови Кабінету Міністрів України від 28.09.2011 №1001, Стандартів внутрішнього аудиту та Інструкції про організацію планування та проведення внутрішнього аудиту в Пенсійному фонді України та його органах.

У І півріччі 2018 року проведено внутрішній аудит щодо дотримання законодавчих і нормативно-правових актів з питань надходження коштів до бюджету Пенсійного фонду України, призначення і виплати пенсій, проведення адміністративних видатків, ведення бухгалтерського обліку і звітності в Надвірнянському та Тисменицькому об’єднаних управліннях Пенсійного фонду України.

Крім цього, проведено аудити відповідності:

організації роботи територіальних управлінь Пенсійного фонду України в Івано-Франківській області щодо дотримання порядку використання даних реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування;

– стану дотримання нормативно-правових актів з питань призначення/перерахунку і виплати пенсій в управлінні Пенсійного фонду України в м. Івано-Франківську;

– стану дотримання нормативно-правових документів, які регламентують порядок обслуговування громадян в органах Пенсійного фонду України.

За наслідками проведених аудитів виявлено 52 фінансових порушення на загальну суму 48158 грн., в т. ч. 36 порушень, що не призвели до втрат на загальну суму 29138 грн.

Крім цього, за результатами розгляду колективного звернення щодо правомірності призначення та виплати пенсій окремим громадянам с. Ясень Рожнятівського району (Калуське об’єднане управління) встановлено переплату пенсії в сумі 20108 грн.

Всього за результатами аудитів та позапланового контрольного заходу в 16 випадках кошти в сумі 37431 грн. повернуті бюджету Фонду, у всіх випадках усунуто порушення, що не призвели до втрат, залишок невідшкодованих коштів станом на 01.07.2018 складає 1697 грн. (переплата пенсії) і рахується за управлінням Пенсійного фонду України в м. Івано-Франківську.

За наслідками проведених внутрішніх аудитів складено 5 умовно-позитивних висновків та надано 65 рекомендацій, які повністю прийняті до виконання.

Слід також зауважити, що значним є залишок за наслідками контрольних заходів, проведених у попередніх роках (до 2017 року), зокрема станом на 01.07.2018 він складав 4439798 гривень. При цьому, повернуто за І півріччя 2018 року – 385090 гривень. та списано відповідно до законодавства – 333946 грн.

Протягом І півріччя 2018 року спеціалістами підрозділів контрольно – перевірочної роботи, здійснено 5370 перевірок обґрунтованості видачі та достовірності документів, поданих для оформлення пенсій. За результатами цих перевірок виявлено 776 порушень, з них у 765 випадках упереджено призначення (перерахунок) пенсій за недостовірними даними. Питома вага перевірок, по яких виявлені порушення, становить 14,5%.

Здійснено 34 перевірки в установах (закладах), де особи перебувають на повному державному утриманні, за результатами перевірок порушень не встановлено.

Проведено 56 контрольних заходів в банківських установах щодо дотримання порядку виплати пенсій за згодою пенсіонерів через їх поточні рахунки у банках. За матеріалами перевірки ПАТ АБ “Укргазбанк” та ПАТ “Акцент-банк” встановлено факт несвоєчасного повернення завірених других примірників списків на зарахування пенсій, грошової допомоги та описів до них.

Проведено 40 перевірок центрів поштового зв’язку Івано – Франківської дирекції УДППЗ “Укрпошта” з питань цільового використання коштів Фонду. Перевірками охоплено 235 відділень (пунктів) поштового зв’язку центрів за наявними в них документами. За результатами перевірок виявлено 3 порушення виплати пенсій на суму 6911 грн. та нараховано пені – 560 грн.

Проведено 834 позапланових перевірок платників щодо достовірності даних, заявлених у документах обов’язкової звітності, в т.ч. 636 перевірок документів поданих до реєстру застрахованих осіб. Питома вага перевірок, по яких виявлені порушення, становить 78,5% (655 перевірок). На усунення встановлених порушень страхувальникам внесено приписи. Також донараховано страхових внесків за результатами перевірок: з позитивним значенням – 3,0 тис. грн., з негативним значенням – 0,1 тис. грн., застосовано штрафних санкцій на суму 19,3 тис. грн.

Крім того, проведено 69 перевірок за додатковими ставками. Порушень не встановлено.

Загалом же спеціалістами підрозділів контрольно – перевірочної роботи протягом січня – червня 2018 року проведено 6403 перевірки.

Протягом І півріччя 2018 року проводилося виконання плану роботи головного управління Фонду в області на 2018 рік щодо реалізації державної антикорупційної політики в органах Фонду в області.

Перевірено 932 факти подання суб’єктами декларування (працівниками) е-декларацій. За результатами перевірок до Національного агенства з питань запобігання корупції направлено 60 повідомлень про випадки неподання чи несвоєчасного подання таких декларацій.

Протягом звітного періоду, щодо ймовірних порушень вимог антикорупційного законодавства, обліковано 4 звернення (повідомлення, у т.ч. анонімні). Дані наведені в зверненнях не підтверджувались.

Також відповідно до наказу головного управління Фонду в області від 21.02.2018 № 49, запроваджено індивідуальне письмове інформування для працівників Фонду в області, які припиняють діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави, про вимоги законодавчих та нормативних актів щодо термінів подання декларацій осіб уповноважених на виконання функцій держави. Розроблено та надіслано для застосування територіальним управлінням примірний зразок індивідуального письмового інформування.

Наказами головного управління Фонду в області від 11.04.2018 № 110 та від 18.04.2018 № 121, визначено порядок організації перевірки факту подання декларації та проведення спеціальних перевірок у Фонді в області та організацію роботи з повідомленнями про корупцію.

background Layer 1