Пропустити навігацію

РІШЕННЯ ВІД 25 вересня 2019 року м. Івано-Франківськ №3

ПЕНСІЙНИЙ ФОНД УКРАЇНИ

КОЛЕГІЯ

ПРИ НАЧАЛЬНИКУ ГОЛОВНОГО УПРАВЛІННЯ ПЕНСІЙНОГО ФОНДУ УКРАЇНИ В ІВАНО-ФРАНКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

25 вересня 2019 року м.Івано-Франківськ 3

Про результати перевірок органами Міністерства соціальної політики України щодо додержання вимог законодавства органами Фонду під час призначення (перерахунку) та виплати пенсій за 2018 р. і здійснюваних заходів щодо усунення недоліків та попередження їх виникнення

Головним управлінням Пенсійного фонду в області опрацьовано звіти Міністерства соціальної політики України, департаменту соціальної політики облдержадміністрації щодо виявлених порушень при здійсненні нагляду за додержанням вимог законодавства під час призначення (перерахунку) та виплати пенсій органами Пенсійного фонду України у 2018 році, вжито відповідні заходи щодо усунення виявлених порушень та їх попередження і запобігання.

Протягом 2018 року представниками територіальних управлінь праці та соціального захисту населення перевірено 34074 пенсійних справ і встановлено 18 порушень, які у 12 випадках призвели до недоплат пенсій на суму 1498,75 грн., у двох – до переплат пенсії на суму 83,28 грн. та 4 інші порушення, які до зміни розміру пенсії не привели. Відсоток виявлених порушень складає 0,05.

Таким самим був відсоток у 2017 році та склав 0,05, оскільки за результатами перевірок перевірено 38903 пенсійних справ і встановлено 21 порушення, з яких 11 недоплат пенсій на суму 920,30 грн., 1 переплата пенсії на суму 84,65 грн. та 9 інших порушеннь, які до зміни розміру пенсії не привели.

Із загальної кількості виявлених у 2018 році порушень відділом з питань призначення та перарахунків пенсій №5 допущено 10, відділом призначення та перерахунків пенсій №9 – 5, та по одному порушенню виявлено в відділах з питань призначення та перерахунків №1, №3 та №6.

Найбільш типовими порушеннями, що виявлені в роботі відділів/секторів з питань призначення та перерахунків пенсій є:

– невірне обчислення страхового стажу (не зараховуються періоди роботи, навчання, догляду за дітьми до досягнення 3-х річного віку, здійснення підприємницької діяльності тощо);

– помилки при визначенні заробітної плати для обчислення пенсії (до бази даних вносяться відомості про заробіток у розмірах, що не підтверджений відповідними документами чи даними системи персоніфікованого обліку; не вибирається оптимальний варіант заробітної плати);

– належним чином не використовується функція допризначення пенсій.

Для забезпечення дотримання законодавства при призначенні та перерахунку пенсій виявлені під час перевірок порушення головним управлінням щоквартально аналізуються, готуються оглядові листи, методичні рекомендації щодо правильності застосування чинного законодавства.

Кожний випадок неправильного застосування законодавства чи допущеної помилки обговорюється на нарадах в головному управлінні та нарадах із керівниками та спеціалістами відділів на місцях, на які запрошуються спеціалісти відповідних управлінь праці та соціального захисту населення.

З метою вдосконалення роботи відділів/секторів з питань призначення та перерахунків пенсій з питань дотримання законодавства при призначенні, перерахунку пенсій, колегія при начальнику головного управління Пенсійного фонду в області

ВИРІШИЛА:

1. Управлінню застосування пенсійного законодавства (Лагойда М.М.) узагальнені результати перевірок надсилати до відділу з питань призначення пенсій та відділів/секторів з питань призначення та перерахунків пенсій оглядовими листами та розглядати на нарадах-семінарах із начальниками відділів.

2. Начальнику відділу з питань призначення та начальникам відділів/секторів з питань перерахунків пенсій:

2.1. Щомісячно розглядати матеріали перевірок, проведених органами праці та соціального захисту населення, щодо додержання вимог законодавства органами Пенсійного фонду в області під час призначення, перерахунку пенсій на нарадах з участю представників органів праці та соціального захисту населення.

2.2. Посилити контроль за зарахуванням до стажу періодів трудової діяльності, які підтверджені додатковими документами (роботи; догляду за дітьми до досягнення ними трьохрічного віку; військової служби; навчання; здійснення підприємницької діяльності, отримання допомоги по безробіттю тощо); обчисленням страхового стажу після 01.01.2004 р. відповідно до сплачених страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування; забезпеченням правильності введення даних щодо дат встановлення інвалідності, звернення за пенсією, ознак, що дають право на встановлення підвищень до пенсії; використанням функції до призначення пенсій; вибором оптимального варіанту перерахунку пенсії; дотриманням норм статті 45 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

3. Контроль за виконанням цього рішення покласти на заступника начальника головного управління Берчака Р.М.

Начальник головного управління Н. ПАВЛЮК

background Layer 1