Пропустити навігацію

Інформація щодо реалізації заходів, передбачених Антикорупційною програмою  

Пенсійним фондом України в Івано-Франківській області протягом дев’яти місяців 2019 року забезпечувалося здійснення заходів, щодо усунення (мінімізації) корупційних ризиків, попередження виникнення корупційних та пов’язаних з корупцією правопорушень в діяльності Фонду в області.

З метою реалізації державної антикорупційної політики та на виконання наказу Пенсійного фонду України від 31.05.2019 № 68 “Про Антикорупційну програму Пенсійного фонду України на 2019-2020 роки” (із змінами), головним управлінням Фонду в області видано наказ від 06.08.2019 № 299 “Про Антикорупційні заходи головного управління Пенсійного фонду України в Івано-Франківській області на 2019–2020 роки”, яким затверджено План заходів щодо усунення (мінімізації) корупційних ризиків. Інформацію про Заходи щодо усунення (мінімізації) корупційних ризиків оприлюднено на інформаційній сторінці головного управління Фонду в області веб-порталу Пенсійного фонду України. Забезпечується щоквартальний моніторинг та оцінка стану виконання передбачених завдань.

За результатами роботи з питань запобігання та виявлення корупції Фондом в області протягом дев’яти місяців 2019 року проведено наступну роботу.

Забезпечено перевірку 1208 фактів подання декларацій суб’єктами декларування відповідно до Закону України від 14.10.2014 “Про запобігання корупції”. Враховуючи, що протягом першого півріччя поточного року задокументовано 9 випадків фінансових порушень (з них, 5 декларацій не подано станом на час перевірки, 4 – подано із запізненням), мною  підготовлено відповідну доповідну записку, в якій для управління по роботі з персоналом додатково наведено відповідні нормативні вимоги з даного питання при роботі з кандидатами на посаду, претендентами на звільнення тощо.

При цьому, протягом звітного періоду до Національного агенства з питань запобігання корупції направлено 9 повідомлень про вказані випадки неподання та несвоєчасного подання декларацій.

Крім того, врегульовано один випадок конфлікту інтересів, для чого наказом головного управління Фонду в області від 04.06.019 № 176 застосовано зовнішній контроль за виконанням працівником покладених на нього обов’язків у формі, передбаченій п. 1 ч. 2 ст. 33 Закону України “Про запобігання корупції”.

Спільно з управлінням по роботі з персоналом та юридичним управлінням у звітному періоді забезпечено своєчасне та оперативне реагування на скарги і анонімні повідомлення про ймовірні правопорушення працівників Фонду в області. Крім того, головним спеціалістом з питань запобігання та виявлення корупції забезпечено участь у проведенні експертизи організаційно-розпорядчих документів, що видаються Фондом в області.  

Задля формування в колективі негативного ставлення до протиправних діянь (в тому числі корупційних правопорушень) проводяться відповідні лекції, навчання, семінари тощо. Також, протягом звітного періоду проведена аналогічна інформаційно-розяснювальна робота серед населення (зустрічі в трудових колективах, з ветеранськими та громадськими організаціями, проведені виїзні прийоми громадян, «прямі телефонні гарячі лінії» та «круглі столи», брифінги, прес-конференції тощо, регулярно оприлюднюються в ЗМІ (включаючи веб-ресурси) статті, роз`яснення, коментарі. Зокрема, 20.08.2019 з керівним складом сервісних центрів та інших підрозділів Фонду в області головним спеціалістом з питань запобігання та виявлення корупції проведено тематичну лекцію-зустріч з актуальних питань антикорупційного законодавства.

На виконання планів роботи та антикорупційних заходів головним спеціалістом з питань запобігання та виявлення корупції підготовлено та з дозволу керівництва скеровано начальникам структурних підрозділів управління для виконання і проведення відповідних навчань в колективах три тематичні  роз’яснювальні листи на тему: «Обов’язок учасника та переможця конкурсів подати декларації», «Про обов’язок суб’єкта декларування повідомляти НАЗК про суттєві зміни свого майнового стану», «Щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів». Роз’яснювальні заходи щодо питань антикорупційного законодавства з працівниками Фонду в області проводяться в тому числі й через особисті усні та телефонні звернення.

24 державні службовці Фонду в області пройшли навчання (підвищення кваліфікації), де серед винесених питань піднімалося питання запобігання та виявлення корупції. В тому числі, в період 13-15 травня 2019 року головним спеціалістом з питань запобігання та виявлення корупції, пройдено тематичні курси з антикорупційної тематики та отримано відповідний сертифікат. В серпні поточного року 358 працівників взяли участь у онлайн-навчанні «Декларуй доброчесно» і «Конфлікт інтересів: треба знати! Від теорії до практики», після чого також отримали відповідні сертифікати.

Спільно з працівниками управління застосування пенсійного законодавства та юридичної служби систематично проводиться моніторинг  новопризначених/перепризначених пенсійних справ працівників Фонду в області та їх звернень до суду з питань призначення/перепризначенням їм пенсій.

Також, спільно з юридичною службою готуються до правоохоронних органів області заявницькі матеріали, в яких нами вбачаються ознаки окремих кримінальних правопорушень. Так, супровідним листом від 28.08.2019  № 15245/06 на адресу керівництва Тисменицького відділу поліції передано матеріали за фактом надання жителем області ймовірно підроблених документів для призначення йому пенсії.  04.09.19 вказаний підрозділ поліції вніс в ЄРДР та розпочав по даному факту кримінальне провадження № 12019090250000359 за ознаками злочину, передбаченого ч.4 ст.358 КК України.

На виконання “Плану заходів щодо усунення (мінімізації) корупційних ризиків…» в роботі з персоналом запроваджена практика особистого письмого попередження кожного державного службовця, який поступає чи звільняється з державної служби, про його обов’язки щодо фінансового контролю, передбаченого Законом України «Про запобігання корупції». Крім того,  наказом ГУ Фонду в області від 06.06.2019 № 181 впорядковано взаємодію між управлінням по роботі з персоналом та головним спеціалістом з питань запобігання та виявлення корупції з приводу проведення та моніторингу спецперевірок кандидатів на посаду. Станом на даний час завершено 7 таких спеціальних перевірок.

Також, ведеться журнал обліку працівників Фонду в області, яких притягнуто до юридичної відповідальності за вчинення корупційних та (або) пов’язаних з корупцією правопорушень.

Про стан виконання Антикорупційної програми станом за 9 місяців 2019 року головним спеціалістом з питань запобігання та виявлення корупції  підготовлена та подана керівнику відповідна доповідна записка від 93.10.2019.

 

background Layer 1