Пропустити навігацію

Про зарахування до страхового стажу періодів роботи на території держав-учасниць Співдружності Незалежних Держав

Сьогодення диктує свої умови і часто громадянам України не вистачає необхідного стажу для призначення пенсії, оскільки вони деякий період працювали на території іноземних держав. Але стаж, набутий за кордоном за певних умов може бути зарахований до трудового стажу особи.

В галузі пенсійного забезпечення є чинні міждержавні угоди. На даний час діє Угода про гарантії прав громадян держав-учасниць Співдружності Незалежних Держав в сфері пенсійного забезпечення від 13.03.1992 (далі – Угода). Міжнародний договір з питань пенсійного забезпечення між Україною та Російською Федерацією базується на територіальному принципі, за яким витрати на виплату пенсій здійснює держава, на території якої проживає отримувач. При цьому у разі переїзду пенсіонера переказ пенсії за новим місцем проживання не здійснюється і взаєморозрахунки між державами не провадяться.

Відповідно до статті 1 Угоди, пенсійне забезпечення громадян держав-учасниць цієї Угоди і членів їх сімей здійснюється згідно з законодавством держави, на території якої вони проживають.

Для визначення права на пенсію, в тому числі пенсій на пільгових умовах і за вислугу років, громадянам держав-учасниць Угоди враховується трудовий стаж, набутий на території будь-якої з цих держав, а також на території колишнього СРСР до набрання чинності Угодою. Обчислення пенсії здійснюється із заробітної плати (доходу) за періоди роботи, які зараховуються до трудового стажу (стаття 6 Угоди).

Зарахування до страхового стажу з 1 січня 2004 року періодів роботи на території держав-учасниць Співдружності Незалежних Держав здійснюватиметься за умови підтвердження сплати страхових внесків до відповідних фондів держав-учасниць Співдружності Незалежних Держав, на території яких провадилася трудова діяльність.

background Layer 1