Пропустити навігацію

9 ГРУДНЯ – МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ З КОРУПЦІЄЮ

 9 грудня світова спільнота щорічно з ініціативи Організації Об’єднаних націй відзначає Міжнародний день боротьби з корупцією (International Anti-Corruption Day). У багатьох країнах світу в цей день проходять демонстрації, зустрічі, конференції, семінари та інші заходи, присвячені даній тематиці.

 У зв’язку з цим, з метою формування негативного ставлення до корупції, підвищення правової культури працівників та рівня довіри осіб, які звертаються до органів Пенсійного фонду України, нагадуємо телефон та електронну адресу уповноваженого головного управління Пенсійного фонду в області з питань запобігання та виявлення корупції – 0342-541220, anticorup@if.pfu.gov.ua, а також повідомляємо, що з 01 січня 2020 року вступають в силу відповідні зміни до Закону України «Про запобігання корупції», що стосуються інституту викривачів. 

 Так, викривачем є фізична особа, яка за наявності переконання, що інформація є достовірною, повідомила про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, інших порушень Закону України «Про запобігання корупції» вчинених іншою особою, якщо така інформація стала їй відома у зв’язку з її трудовою, господарською, громадською діяльністю або її участю у передбачених законодавством процедурах, які є обов’язковими для початку такої діяльності.

 Викривач матиме право на винагороду, якщо він повідомив про корупційний злочин, грошовий розмір предмета якого або завдані державі збитки від якого у п’ять тисяч і більше разів перевищують розмір прожиткового мінімуму (10,035 млн.грн). Розмір винагороди становить 10 відсотків від грошового розміру предмета корупційного злочину або розміру завданих державі збитків від злочину після ухвалення обвинувального вироку суду. Розмір винагороди не може перевищувати трьох тисяч мінімальних заробітних плат (12,5 млн.грн). Суд встановлює конкретний розмір винагороди, що підлягає виплаті, з урахуванням критеріїв персональності та важливості інформації.

Викривач матиме право: на безоплатну правову допомогу у зв’язку із захистом прав викривача; залучити адвоката самостійно та отримати відшкодування витрат на адвоката у зв’язку із захистом прав особи як викривача, витрат на судовий збір; на представництво НАЗК його інтересів в суді.

 Інформація про викривача може бути розголошена лише за його згодою, крім випадків, встановлених законом (ч.3 ст.53 Закону України «Про запобігання корупції»).

 За наявності загрози життю, житлу, здоров’ю та майну осіб, які надають допомогу в запобіганні і протидії корупції, або їх близьких осіб, у зв’язку із здійсненим повідомленням правоохоронними органами до них можуть бути застосовані спрямовані на захист від протиправних посягань заходи, передбачені Законом України «Про забезпечення безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві» (ч.2 ст.53 Закону України «Про запобігання корупції»).

1044109 sogodni mizhnarodniy den borotbi z koruptsieyu 300x201 - 9 ГРУДНЯ - МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ З КОРУПЦІЄЮ

background Layer 1