Пропустити навігацію

Про роботу управління внутрішнього аудиту в І кварталі 2020 року

 

Внутрішній аудит в Головному управлінні Пенсійного фонду України в області протягом звітного періоду здійснювався у відповідності до вимог постанови Кабінету Міністрів України від 28.09.2011 №1001, Стандартів внутрішнього аудиту та Інструкції про організацію планування та проведення контрольних заходів в Пенсійному фонді України та його органах.

Відповідно до Зведеного операційного плану діяльності з внутрішнього аудиту на 2020 рік в області за звітний період заплановано та фактично проведено аудиторське дослідження на тему: “Облік переплат пенсій, повнота охоплення заходами стягнення надміру виплачених коштів, списання переплат пенсій”.

За результатами аудиторського дослідження складено аудиторський звіт від 06.03.2020 №05-13/1, який узгоджено з відповідальними працівниками Головного управління.

Збір аудиторських доказів проведено у 18 структурних підрозділах Головного управління Фонду в області.

За результатами аудиторського дослідження порушення та недоліки виявлено у 12 підрозділах управління з питань виплати пенсій, які негативно впливали на функціонування системи внутрішнього контролю, а саме:

– у Долинському, Коломийському, Рожнятівському районах та місті Івано-Франківську мали місце 32 випадки невідповідності у сумах виявлених переплат та сумах включених у звітність;

– всупереч ст.50 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” у Богородчанському, Долинському, Коломийському, Надвірнянському, та Тисменицькому районах по 15 пенсійних справах відшкодування переплат в сумі 27,2 тис. грн., які виникли з вини пенсіонерів проводилося в розмірі менше 20% місячного розміру пенсії;

– у секторі з питань виплати пенсій військовослужбовців та деяких інших категорій громадян встановлено безпідставне блокування утримання переплат пенсій по двох пенсійних справах;

– мали місце факти послаблення внутрішнього контролю за станом розгляду переданих матеріалів до правоохоронних органів у Богородчанському, Верховинському та Надвірнянському районах.

Крім того, встановлено недоліки щодо надійності, ефективності та результативності інформаційних систем і технологій, в т.ч.:

– у Верховинському, Коломийському та Косівському районах переплати пенсій по 12 пенсійних справах на суму 784,6 тис. грн. не були внесені в підсистему ІКІС ППВП.

– факти невнесення в картки відрахувань або зазначення невірних причин виникнення переплат мали місце у відділах з питань виплати пенсій №1 (Богородчани) – 2 випадки, №4 (Долина) – 32 випадки, з них по м. Болехів – 7 випадків, №5 (Івано-Франківськ) – 53 випадки, з них по трьох пенсійних справах в картках відрахувань невірно зазначено причини виникнення переплати, №6 (Калуш) – 1 випадок, №7 (Коломия) – 25 випадків та в секторі з питань виплати пенсій №1 (Рогатин) – 1 випадок. Загалом 121 випадок.

– недотримання вимог Порядку ведення ІКІС ППВП в частині відшкодування встановлених переплат пенсій, шляхом зменшення суми нарахованої пенсії без формування “картки відрахування” виявлено в Галицькому, Калуському, Рожнятівському районах та місті Болехові – по одному випадку, Коломийському, Рогатинському, Тисменицькому районах – по 3 випадки та в міст Івано-Франківську – 122 випадки.

– у Верховинському районі у двох випадках залишки невідшкодованих переплат згідно картки відрахувань не узгоджувалися із сумою повернутих та утриманих коштів.

Протягом звітного періоду частково усунуто недоліки, що негативно впливали на надійність, ефективність та результативність інформаційних систем і технологій.

Зокрема під час проведення аудиторського дослідження в підсистему ІКІС ППВП занесено переплати пенсій по 12 пенсійних справах в сумі 784,6 тис. грн.

Крім того, по 109 пенсійних справах в підсистему ІКІС ППВП занесено причини виникнення переплат пенсій.

Станом на 01.04.2020 залишаються неусунутими 211 нефінансових порушень, що складає 65,5% встановлених порушень.

Для усунення виявлених порушень та недоліків у здійсненні внутрішнього контролю надано 11 аудиторських рекомендацій, які прийняті до виконання.

Також за результатами аудиторського дослідження видано наказ від 20.03.2020 №182 “Про результати аудиторського дослідження обліку переплат пенсій, повноти охоплення заходами стягнення надміру виплачених коштів, списання переплат пенсій”.

Протягом звітного періоду проведено 19 заходів з іншої діяльності з внутрішнього аудиту (моніторинг стану виконання плану роботи Головного управління та Операційного плану роботи Головного управління; моніторинг виконання наказів Головного управління, виданих за результатами внутрішніх аудитів та стану впровадження аудиторських рекомендацій; підготовлено аналітичні матеріали та адміністративну звітність про результати діяльності підрозділу внутрішнього аудиту).

Підготовлено та подано начальнику Головного управління Звіт керівника підрозділу внутрішнього аудиту про результати діяльності за 2019 рік.

Проведено роботу щодо формування бази даних об’єктів внутрішнього аудиту актуалізації інформації в базі даних.

Слід зауважити, що за наслідками попередніх ревізій та аудитів, проведених до 2020 року, надійшло коштів за виявленими переплатами пенсій та фінансовими санкціями на загальну суму 965 тис. грн. Поряд з цим, залишок невідшкодованих коштів є ще значним і станом на 01.04.2020 складає 2924,3 тис. грн.

background Layer 1