Пропустити навігацію

РІШЕННЯ КОЛЕГІЇ №3 ВІД 30.06.2020

ПЕНСІЙНИЙ ФОНД УКРАЇНИ

КОЛЕГІЯ ПРИ НАЧАЛЬНИКУ ГОЛОВНОГО УПРАВЛІННЯ ПЕНСІЙНОГО ФОНДУ УКРАЇНИ В ІВАНО-ФРАНКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ЗО червня 2020 року             

Про підсумки роботи Управління контрольно-перевірочної роботи Головного управління Пенсійного фонду України в області за рік

діяльності

Заслухавши доповідь начальника Управління контрольно-перевірочної роботи Михайлюка Т. Я. про підсумки роботи Управління контрольно-перевірочної роботи за рік, колегія відзначає.

Одним з основних завдань Пенсійного фонду України є контроль за дотриманням законодавства про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, правильністю нарахування, обчислення, повнотою і своєчасністю сплати страхових внесків, достовірністю поданих відомостей про осіб, які підлягають загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню, цільовим використанням коштів Фонду, інших коштів, призначених для виплати пенсій та щомісячного грошового утримання суддям у відставці. Ці завдання реалізуються Управлінням контрольно-перевірочної роботи Головного управління Пенсійного фонду України в Івано – Франківській області шляхом проведення перевірок.

Загалом, з квітня 2019 по квітень 2020 року Управлінням контрольно-перевірочної роботи проведено 10032 перевірки суб’єктів системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування. Порівняно до періоду з квітня 2018 – квітня 2019 року загальна кількість проведених контрольних заходів зменшилась на 413 перевірок або на 3,9 % (за вказаний період проведено 10445 перевірок).

Зменшення кількості перевірок обумовлюється запровадженням у березні 2020 року на території України карантинних заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (СОУГО-19) спричиненої коронавірусом 8АК8-СоУ-2.

На період встановлення карантину або обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби, Управлінням контрольно-перевірочної роботи було призупинено проведення усіх контрольних заходів на території Івано-Франківської області.

Контрольними заходами виявлено 3097 порушень   або в кожній третій

 

2

перевірці на загальну суму 268,5 тис. гри. Загальна ефективність однієї перевірки, за всіма типами перевірок, за звітний період складає 3,7 грн.

Найбільшу питому вагу (80%) у контрольних заходах займають перевірки обгрунтованості документів, які подані для визначення права на пенсію або впливають на її розмір. Із проведених 8039 таких перевірок порушення виявлено 1754 перевірками на загальну суму 218,0 тис. грн. або у 21 % довідок поданих для призначення (перерахунку) пенсії.

Проведено 19 планових та 1545 позапланових перевірки суб’єктів господарської діяльності, з питань правильності нарахування, обчислення та сплати внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування та інших платежів до Пенсійного фонду, а також достовірності відомостей поданих до реєстру застрахованих осіб, в т.ч. у зв’язку з їх ліквідацією. Питома вага перевірок, по яких виявлені порушення, становить 84% (1309 перевірок) стосовно 5207 застрахованих осіб. За наслідками проведених перевірок, внесено 1309 приписів про усунення порушень достовірності відомостей, поданих до реєстру застрахованих осіб щодо 3074 осіб. Сума відображеної заробітної плати, яка не відповідає даним бухгалтерського обліку склала 4670,0 тис. грн., з них завищено заробітну плату в сумі 1441,5 тис. грн., занижено – 3228,5 тис. грн.

Не проведено у І кварталі 2020 року планову перевірку філії «АВЕ Коломия» ТзОВ «АВЕ Івано-Франківськ», у зв’язку із забороною, на період встановлення карантину, проведення органами державного нагляду (контролю) планових заходів із здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності, відповідно до Закону України від 17.03.2020 № 530-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (СОУГО-19)».

Проводиться відповідна робота щодо формування єдиної справи розпорядчих документів, що приймаються органом державного нагляду (контролю) під час здійснення заходу державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності, відповідно до наказу Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 03.07.2017 № 961 «Про затвердження Порядку формування єдиної справи розпорядчих документів, що приймаються органом державного нагляду (контролю) під час здійснення заходу державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності». Впродовж звітного періоду Управлінням сформовано єдині справи 383 суб’єктів господарювання. До Інтегрованої автоматизованої системи державного нагляду (контролю) внесено 453 акти перевірок суб’єктів господарювання.

Важливою ділянкою роботи є контроль за цільовим та ефективним використанням коштів Пенсійного фонду України. Протягом звітного періоду Управлінням контрольно-перевірочної роботи проведено 171 перевірку з питань цільового використання коштів, в т.ч. 37 щодо цільового використання коштів Пенсійного фонду України структурними підрозділами національного оператора   поштового   зв’язку   АТ   «Укрпошта»,   65   перевірок   з   питань

 

своєчасності          зарахування         та правильності   виплати   пенсій   через

поточні рахунки пенсіонерів в установах уповноважених банків, 69 в установах (закладах), де особи перебувають на повному державному утриманні. Перевірками встановлено 34 порушення порядку цільового виростання коштів, на загальну суму 50,5 тис. грн. (порушення встановлені у 20 % проведених перевірок). Усунуто 100 % суми виявлених порушень. За результатами проведених перевірок винесено 10 рішень про застосування штрафних санкцій та пені на загальну суму 1,5 тис. грн. та 7 адміністративних штрафів на загальну суму 3,6 тис. грн., які сплачені в повній мірі.

Здійснюється контроль за платниками збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій. Зокрема, проведено 258 перевірок за додатковими ставками, в т.ч.: 44 перевірки Територіальних сервісних центрів регіонального сервісного центру МВС України в Івано-Франківській області щодо повноти нарахування та своєчасності сплати збору з операцій відчуження легкових автомобілів та 214 перевірок приватних нотаріусів та державних нотаріальних установ області щодо операцій купівлі-продажу нерухомого майна.

Впродовж звітного періоду до Управління контрольно – перевірочної роботи надійшло до виконання 9737 заявок (заяв) на проведення контрольних заходів (в середньому 811 в місяць), що на 477 менше ніж у відповідному періоді минулого року. Виконано – 9178 або 94,3%.

Залишок невиконаних заявок (заяв) на 01.04.2020 року складав 559 та зріс, порівняно з відповідним періодом минулого року, на 223 або на 66,4%.

Середній показник навантаження (кількість перевірок за 1 місяць на 1 спеціаліста) працівників Управління контрольно – перевірочної роботи у 2019 році складав 20 перевірок, у І кварталі 2020 року – 17 перевірок.

Враховуючи вищевикладене, колегія при начальнику Головного управління

ВИРІШИЛА:

  1. Інформацію про результати роботи Управління контрольно-
    перевірочної роботи Головного управління Пенсійного фонду України в
    області взяти до відома.
  2. Стан організації роботи Управління контрольно-перевірочної
    роботи в Головному управлінні Пенсійного фонду України в області визнати
    задовільним.
  3. Начальнику Управління контрольно-перевірочної роботи
    Михайлюку Т.Я.

-посилити контроль за своєчасністю проведення перевірок обгрунтованості поданих документів, які дають право на пенсію або впливають на її розмір;

-перевірки підприємств, установ, організацій області проводити з дотриманням протиепідемічних заходів  визначених нормативно-правовими

4

актами, рекомендаціями щодо запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби СОУГО-19, спричиненої коронавірусом 8АК8-СоУ-2;

– продовжити роботу з наповнення Інтегрованої автоматизованої системи державного нагляду (контролю) та формуванням єдиних справ розпорядчих документів, що приймаються органом державного нагляду (контролю) під час здійснення заходу державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності;

-здійснювати регулярний моніторинг показників навантаження і результативності роботи відділів контрольно-перевірочної роботи в розрізі спеціалістів з урахуванням тривалості проведення контрольних заходів;

-в умовах оголошеного карантину опрацювати питання дистанційного проведення контрольних заходів на підставі даних та документів, які надані за письмовим запитом Головного управління Пенсійного фонду України в області.

  1. Контроль за   виконанням   рішення   покласти   на   заступника

начальника Головного управління Шевчука Т.Ф.

 

Начальник Головного управління

Надія ПАВ

background Layer 1