Пропустити навігацію

РІШЕННЯ КОЛЕГІЇ №6 ВІД 29.12.2020

 ПЕНСІЙНИЙ ФОНД УКРАЇНИ 

КОЛЕГІЯ ПРИ НАЧАЛЬНИКУ ГОЛОВНОГО УПРАВЛІННЯ

ПЕНСІЙНОГО ФОНДУ УКРАЇНИ В ОБЛАСТІ

 

Р І Ш Е Н Н Я

 

                                   

 

Про результати перевірок органами Міністерства соціальної політики України щодо  додержання вимог законодавства органами Фонду під час призначення (перерахунку) та виплати пенсій за 2019 рік і здійснюваних заходів щодо усунення недоліків та попередження їх виникнення

        Головним управлінням Пенсійного фонду в області опрацьовано звіти Міністерства соціальної політики України, департаменту соціальної політики облдержадміністрації щодо виявлених порушень при здійсненні нагляду за додержанням вимог законодавства під час призначення (перерахунку) та виплати пенсій органами Пенсійного фонду України за 2019 р., вжито відповідні заходи щодо усунення виявлених порушень та їх попередження і запобігання.

Протягом 2019 року представниками територіальних управлінь праці та соціального захисту населення перевірено 31156 пенсійних справ і встановлено 13 порушень (8 порушень при призначенні пенсій, 3 – при її виплаті та 2 інших порушення), які у 8-ти випадках призвели до недоплат пенсій на суму 1400,72 грн., та при виплаті пенсій у двох випадках на 1490,54 грн. і в одному випадку до переплати пенсії на суму 845,42 грн. т в 2-х інших порушеннях не привели до зміни розміру пенсій. Відсоток виявлених порушень складає 0,05.

Таким самим був відсоток у 2018 році та складав 0,05, оскільки за результатами перевірок перевірено 34074 пенсійних справ і встановлено 18 порушень, які у 12 випадках призвели до недоплат пенсій на суму 1498,75 грн., у двох – до переплат пенсії на суму 83,28 грн. та 4 інші порушення, які до зміни розміру пенсії не привели.

Із загальної кількості виявлених у 2019 порушень відділом з питань  перерахунків пенсій № 5 допущено – 8, відділом з питань перерахунків пенсій № 9 – 2 та відділом з питань виплати пенсій № 5 – 3 порушення.

Найбільш типовими порушеннями, що виявлені в роботі відділів з питань призначення та перерахунків пенсій  та  виплати пенсій є:

– невірне обчислення страхового стажу (не зараховуються періоди роботи, періоди допомоги по безробіттю, допомоги по догляду за особою з інвалідністю  тощо);

– при взятті на облік пенсійних справ порушено норми ст. 40 Закону України (невірно обчислено середньомісячний заробіток годувальника, не скориговано страховий стаж та заробітну плату відповідно до записів трудової книжки та наданих індивідуальних відомостей про застраховану особу);

– помилки при визначенні заробітної плати для обчислення пенсії (до бази даних вносяться відомості про заробіток у розмірах, що не підтверджений відповідними документами чи даними системи персоніфікованого обліку; не вибирається оптимальний варіант заробітної плати).

– невірно скориговані суми на утримання підопічних;

– при проведенні виплати пенсії не врахована виплата державної соціальної допомоги згідно з довідкою-атестатом, виданною департаментом соціальної політики.

Кожний випадок неправильного застосування законодавства чи допущеної помилки обговорюється на нарадах в головному управлінні, так і нарадах із керівниками та спеціалістами відділів на місцях, на які запрошуються спеціалісти відповідних управлінь праці та соціального захисту населення.

З метою вдосконалення роботи відділів  з питань призначення та перерахунків пенсій з питань дотримання законодавства при призначенні, перерахунку пенсій, колегія при начальнику головного управління Пенсійного фонду в області

 

ВИРІШИЛА:

  1. Управлінню пенсійного забезпечення (Лагойда М.М.) узагальнені результати перевірок розглядати на нарадах із начальниками структурних підрозділів.
  2. Заступникам начальника управління пенсійного забезпечення (Наливайко Д. І. та Олійник Р. В.),  начальникам  відділу призначення та перерахунків пенсій (Свідрук Т. В., Володькіна О. С.):

        2.1. Щомісячно розглядати матеріали перевірок, проведених органами праці та соціального захисту населення, щодо додержання вимог законодавства органами Пенсійного фонду в області під час призначення, перерахунку пенсій на нарадах з участю представників органів праці та соціального захисту населення.

2.2. Посилити контроль за зарахуванням до стажу періодів трудової діяльності, які підтверджені додатковими документами (роботи; догляду за дітьми до досягнення ними трьохрічного віку; військової служби; навчання; здійснення підприємницької діяльності, отримання допомоги по безробіттю тощо); обчисленням страхового стажу після 01.01.2004 відповідно до сплачених страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування; забезпеченням правильності введення даних щодо дат встановлення інвалідності, звернення за пенсією, ознак, що дають право на встановлення підвищень до пенсії; використанням функції допризначення пенсій; вибором оптимального варіанту перерахунку пенсії; дотриманням норм статті 45 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

  1. Управлінню з питань виплати пенсій (Осадчук Г.М.) надалі продовжувати контроль за правильністю та своєчасністю виплати пенсій, виготовленням виплатних документів, на підставі яких здійснюється виплата пенсій.
  2. Контроль за виконанням цього рішення покласти на заступника начальника Головного управління Берчака Р.М.

 

 

 

Начальник Головного управління                                           Надія ПАВЛЮК

 

 

 

background Layer 1