Пропустити навігацію

ПОСТАНОВА від 17.12.2015 № 26-3 “Про результати  внутрішніх аудитів в органах Пенсійного фонду України”

 

Правління Пенсійного фонду України

 

П О С Т А Н О В А

 

17.12.2015                                                м. Київ                                         № 26-3

 

Про результати  внутрішніх аудитів

в органах Пенсійного фонду України

 

Розглянувши інформацію про результати внутрішніх аудитів в органах Пенсійного фонду України правління Пенсійного фонду України відмічає.

Пенсійним фондом України налагоджено контроль за діяльністю підвідомчих органів Фонду, спрямований на підвищення ефективності управління ресурсами Пенсійного фонду України, запобігання фактам незаконного використання пенсійних коштів, виникненню помилок у практичній діяльності. Оцінку стану внутрішнього контролю за надходженням коштів і скороченням обсягів заборгованості, додержанням законодавства при призначенні і виплаті пенсій, здійсненням адміністративних видатків, повнотою вжитих заходів по попередженню виникнення помилок та відшкодуванню виявлених коштів забезпечують підрозділи внутрішнього аудиту, які функціонують в центральному апараті та головних управліннях Пенсійного фонду України в областях та             м. Києві.

Пенсійним фондом України в рамках координації діяльності підрозділів внутрішнього аудиту головних управлінь здійснюється оперативний контроль за виконанням плану проведення внутрішніх аудитів та моніторинг їх результатів, запроваджено надання оглядових листів про практичні аспекти проведення аудиторських досліджень. Проведено семінар-нараду з начальниками підрозділів внутрішнього аудиту головних управлінь.

За 11 місяців ц.р. в підвідомчих органах Фонду проведено 258 аудиторських досліджень. Збір аудиторських доказів проведено в 296 територіальних управліннях, в 93,6  % з яких виявлено помилки при призначенні і виплаті пенсій, використанні коштів на утримання органів Фонду, веденні бухгалтерського обліку господарських операцій, складанні фінансової звітності на загальну суму              16,3 млн. грн.

За результатами проведених досліджень надано  аудиторські  рекомендації, які прийняті об’єктами аудиту до виконання. Станом на 01 грудня 2015 року повністю виконано 99,2 % рекомендацій, по яких настав термін виконання. За результатами аудиторських досліджень прийнято 496 управлінських рішень,               17 посадових осіб притягнуто до дисциплінарної відповідальності, до 1126 осіб застосовано заходи матеріального впливу. До бюджету Фонду відшкодовано              13,8 млн. грн.

В той же час, не забезпечено належного рівня організації роботи по відшкодуванню виявлених коштів в Івано-Франківській (22,0 %), Кіровоградській (49,8 %), Закарпатській (71,3 %), Сумській (73,6 %), Харківській  (79,2 %) областях.

Допускаються недоліки в організації і проведенні головними управліннями контрольних заходів. Так, досить часто внутрішні аудити здійснюються у спосіб, аналогічний ревізіям та перевіркам фінансово-господарської діяльності. Зібрані аудиторські докази в більшості випадків констатують факти допущених порушень без дослідження причин їх виникнення. Недостатня  увага приділяється стану внутрішнього контролю, якості виконання підвідомчими управліннями контрольних функцій, проблемним питанням в діяльності органів Фонду. Реалізація об’єктом аудиту результатів аудиторських досліджень обмежується виправленням допущених порушень та недоліків, і не спрямовується на вдосконалення внутрішнього контролю. Залишається недосконалим здійснюваний головними управліннями моніторинг впровадження аудиторських рекомендацій та результатів інших контрольних заходів. Потребує нормативного врегулювання організація і проведення тематичних перевірок та інших контрольних заходів в підвідомчих управліннях.

 

Враховуючи  вищевикладене, правління Пенсійного фонду України

 

ПОСТАНОВЛЯЄ:

 

  1. Затвердити Інструкцію про організацію планування та проведення контрольних заходів в Пенсійному фонді України та його органах, що додається.
  2. Визнати такою, що втратила чинність, Інструкцію про організацію планування та проведення внутрішнього аудиту в Пенсійному фонді України та його органах, затверджену постановою правління Пенсійного  фонду  України від 21 вересня 2012 року № 17-3.
  3. Начальнику управління внутрішнього аудиту Шуляк А.П., начальникам головних управлінь Пенсійного фонду України в областях та місті Києві забезпечувати підвищення якості проведення аудиторських досліджень, зокрема, зосередити увагу на об’єктивній оцінці стану внутрішнього контролю в підвідомчих органах Фонду та його спрямованості на запобігання фактам незаконного, неефективного та нецільового використання коштів Фонду, інших порушень законодавства.
  4. Контроль за виконанням цієї постанови залишаю за собою.

 

 

 

 

 

Голова правління                                                                        О. Зарудний

background Layer 1