Пропустити навігацію

ДІЯЛЬНІСТЬ ВНУТРІШНЬОГО АУДИТУ

ДІЯЛЬНІСТЬ ВНУТРІШНЬОГО АУДИТУ

Протягом 2023 року здійснення внутрішніх аудитів було спрямовано на оцінку якості функціональних процесів, запобігання незаконному та неефективному використанню коштів Пенсійного фонду України.

Відповідно до Зведеного плану діяльності з внутрішнього аудиту на 2023 – 2025 роки в області за 2023 рік заплановано та фактично проведено шість аудиторських досліджень на теми: “Документування управлінської інформації, організація роботи з документами та моніторинг виконання управлінських рішень у Пенсійному фонді України. Управління об’єктами державної власності та іншими ресурсами, що знаходяться на балансі установи”, “Організація роботи щодо надходження до бюджету Пенсійного фонду України коштів, адміністрування яких здійснюють органи Пенсійного фонду України”, “Використання коштів на оплату праці. Стан використання, збереження матеріальних цінностей та ведення їх обліку. Використання коштів на утримання службових приміщень, транспортних засобів, оплату комунальних послуг та енергоносіїв”, “Здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері загальнообов’язкового державного пенсійного страхування та інших перевірок”, “Призначення пенсій та проведення їх перерахунків. Оцифрування паперових пенсійних справ”, “Прийом та обслуговування осіб, які звертаються до органів Пенсійного фонду України. Розгляд письмових звернень громадян”.

Крім того, позапланово проведено оцінювання якості складання описів про майно, права та обов’язки, які підлягали передачі Пенсійному фонду України від ліквідованих органів Фонду соціального страхування та перевірку вжиття заходів щодо стягнення залишку невідшкодованих коштів, встановлених за результатами ревізій, внутрішніх аудитів та інших контрольних заходів, який склався станом на 01.07.2023 року.

За результатами аудиторських досліджень встановлено 282 нефінансових та 26 фінансових порушень на суму 158,5 тис. гривень.

Основу фінансових порушень склали невиставлені до відшкодування витрати на виплату та доставку пільгових пенсій (136,0 тис. грн), питома вага яких в загальній сумі фінансових порушень склала 85,9 %. Крім того, допущені порушення законодавчих та нормативно-правових актів з пенсійного забезпечення при призначенні/перерахунку пенсій, встановленні підвищень та надбавок до пенсій призвели до переплат пенсій на суму 5,4 тис. грн та недоплат — 17,1 тис. гривень.

З метою вдосконалення конкретних напрямів діяльності Головного управління, за результатами проведених аудиторських досліджень надано 40 аудиторських рекомендацій, які прийняті до виконання, забезпечено виконання 42 аудиторських рекомендацій, в т. ч. 19за результатами аудиторських досліджень проведених у 2022 році.

За результатами внутрішніх аудитів 2023 року, до бюджету Пенсійного фонду України надійшло коштів в сумі 136,6 тис. грн, повернуто пенсіонерам недоплати пенсій на суму 17,1 тис. гривень.

Крім того, на чверть скоротився залишок невідшкодованих коштів за результатами аудиторських досліджень, ревізій та інших контрольних заходів, проведених до 2023 року, який станом на 01.01.2024 склав 1614,2 тис. гривень. Весь залишок невідшкодованих коштів в повній мірі опрацьований заходами стягнення.

Проведено роботу по визначенню пріоритетних об’єктів внутрішнього аудиту, які включені до Зведеного плану діяльності з внутрішнього аудиту на 2024 – 2026 роки та підлягають дослідженню у 2024 році.

background Layer 1