Пропустити навігацію

Гарантії безпечних умов праці при укладанні трудового та цивільно-правового договору

         Право на працю в Україні реалізується переважно шляхом укладання трудового договору між працівником та роботодавцем. Водночас чимало цивільно-правових договорів теж засновано на трудовій діяльності. Тому трудовий договір треба відрізняти від цивільно-правових договорів.

         Перш за все, слід зазначити, що укладення, виконання і припинення договорів цивільно-правового характеру, найпоширенішими з яких є договори підряду та надання послуг, регулюється цивільним законодавством, а укладення, виконання і припинення трудових договорів — трудовим законодавством. До одного з видів договору не можна застосовувати норми, що регулюють інший вид.

         Відповідно до Кодексу законів про працю України, трудовим договором є угода між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом чи фізичною особою, за якою працівник зобов’язується виконувати роботу, визначену цією угодою, а власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган чи фізична особа зобов’язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін.

         Трудовий договір — це угода щодо здійснення і забезпечення трудової функції. За трудовим договором працівник зобов’язаний виконувати не якусь індивідуально визначену роботу, а роботу з однієї або кількох професій, спеціальностей, посади відповідної кваліфікації, визначену трудову функцію в діяльності підприємства. Після закінчення виконання визначеного завдання трудова діяльність не припиняється.

          Відповідно до Цивільного кодексу України, цивільно-правовий договір — це домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов’язків. Його учасниками є замовник та виконавець. Він може укладатися у формі договору підряду або договору надання послуг. Цивільно – правові договори застосовуються, як правило, для виконання разової конкретної роботи, що спрямована на одержання результатів праці, і у разі досягнення цієї мети договір вважається виконаним і дія його припиняється. Цивільно-правовим договором повинно бути визначено не те, що працівник буде робити, а те, що він повинен зробити. За цивільно-правовими договорами встановлюється тільки кінцевий термін виконання завдання.

         Предметом трудового договору є процес праці, а саме: виконання роботи за певною спеціальністю, кваліфікацією, посадою, тобто виконання працівником певної трудової функції. За цивільно-правовим договором предметом є кінцевий результат, тобто виконання виконавцем обумовленої роботи, направленої на досягнення кінцевого результату. У такому разі важливим є результат роботи, а не спосіб його досягнення.

         Характерними ознаками трудових відносин є: систематична виплата заробітної плати за процес праці (а не її результат); підпорядкування правилам внутрішнього трудового розпорядку; виконання роботи за професією (посадою), визначеною Національним класифікатором України ДК 003:2010 «Класифікатор професій»; обов`язок роботодавця надати робоче місце; дотримання правил охорони праці на підприємстві; праця юридично не самостійна, проходить у рамках певного підприємства (юридичної особи) або в окремого громадянина (фізичної особи); шляхом виконання в роботі вказівок і розпоряджень власника або уповноваженого ним органу; виконання роботи певного виду (трудової функції); трудовий договір, як правило, укладається на невизначений час; виконання протягом встановленого робочого часу певних норм праці; встановлення спеціальних умов матеріальної відповідальності; застосування заходів дисциплінарної відповідальності; право на встановлені трудовим законодавством гарантії, пільги, компенсації тощо, забезпечення яких є обов’язком роботодавця.

         До початку роботи за укладеним трудовим договором власник або уповноважений ним орган зобов’язаний визначити працівнику робоче місце, зокрема, роз’яснити працівникові його права і обов`язки та поінформувати під розписку про умови праці, наявність шкідливих та небезпечних виробничих факторів на робочому місці, де він має працювати, його права на пільги і компенсації за роботу в таких умовах; ознайомити працівника з правилами внутрішнього трудового розпорядку, забезпечити його необхідними для роботи засобами; провести навчання та інструктажі з питань охорони праці.

         Ознаки відносин за цивільно-правовим договором: особа відповідно до завдання замовника самостійно організує виконання роботи на власний страх та ризик; не зараховується до штату підприємства; не вноситься запис до трудової книжки; не видається розпорядчий документ про прийом на роботу на певну посаду; не підпорядковується правилам внутрішнього трудового розпорядку; не передбачено жодних пільг, компенсацій та гарантій, встановлених трудовим законодавством, крім загальнообов’язкового державного соціального страхування; результати роботи, як правило, фіксуються в актах приймання виконаних робіт; виплачується винагорода за виконану роботу.

         Основною ознакою, що відрізняє цивільно-правові відносини від трудових, є те, що трудовим законодавством регулюється процес організації трудової діяльності. За цивільно-правовим договором процес організації трудової діяльності залишається за його межами, метою договору є отримання певного матеріального результату.

         Громадянин, що працює за цивільно-правовим договором, не підкоряється наказам та розпорядженням, але він повинен дотримуватись правил виконання робіт, передбачених договором. Найнятий робітник в окремих випадках, наприклад, при появі на роботі в стані алкогольного або наркотичного сп’яніння, може бути усунений від роботи (ст. 46 КЗпП України). Для того, щоб не допустити громадянина, що уклав цивільно-правовий договір, до місця виконання робіт або усунути його від виконання робіт, таку можливість необхідно передбачити в договорі.

         Протягом 2023 року в Івано-Франківській області сталося 4 нещасні випадки на виробництві з працівниками, які виконували роботу по договору цивільно-правового характеру, в т. ч. 1 із смертельним наслідком. Основними причинами нещасних випадків, встановлених комісіями з розслідування, є особиста необережність потерпілих, порушення елементарних вимог безпеки, особливо при виконанні робіт підвищеної небезпеки.

         Головне управління Пенсійного фонду України в Івано-Франківській області рекомендує роботодавцям не допускати до виконання робіт підвищеної небезпеки працівників за цивільно-правовим договором, а оформляти трудовий договір, який встановлює відповідні кваліфікаційні вимоги до професії, гарантує працівнику проходження попереднього та періодичних медичних оглядів, щодо можливості ним виконувати певні трудові обов’язки, проходження професійного добору та стажування перед початком роботи, навчання з питань охорони праці, вступний інструктаж та інструктажі з питань охорони праці на робочому місці, забезпечення засобами індивідуального та колективного захисту, створення на робочому місці безпечних умов праці відповідно до нормативно-правових актів з охорони праці.

2702 300x225 - Гарантії безпечних умов праці при укладанні трудового та цивільно-правового договору

background Layer 1