Пропустити навігацію

Безпека праці під час виконання робіт на висоті

         Роботи на висоті — роботи, що виконуються на висоті 1,3 м і більше від поверхні ґрунту, перекриття або робочого настилу, у тому числі з робочих платформ підйомників і механізмів, а також на відстані менше 2 м від неогороджених перепадів на висоті 1,3 м і більше.

         Основним небезпечним виробничим фактором при роботі на висоті є розташування робочого місця вище поверхні землі (підлоги, настилу) або над простором, розташованим нижче поверхні землі, і пов’язане з цим можливе падіння працівника або падіння предметів на працівника.

         Причинами падіння працівників з висоти можуть бути:

  • технічні (відсутність захисних огороджень, запобіжних поясів; недостатня міцність і стійкість настилів, колисок, сходів тощо);
  • технологічні (неякісне розроблення або відсутність проектів виконання робіт; неправильна технологія ведення робіт);
  • організаційні (порушення технологічного процесу; невикористання засобів індивідуального захисту за їх наявності; невиконання вимог інструкцій з охорони праці);
  • психофізіологічні (втрата самовладання; порушення координації рухів; необережні дії; недбале виконання своєї роботи);
  • метеорологічні (сильний вітер; екстремальна температура повітря; дощ; сніг; туман; ожеледь).

         Крім того, травмування працюючих може статися в результаті падіння предметів з висоти. Причинами падіння предметів можуть бути:

  • падіння вантажу, переміщуваного вантажопідйомними машинами (внаслідок обриву вантажозахоплювальних пристроїв; неправильного стропування; випадання вантажу з тари тощо);
  • падіння конструкцій, що монтуються (внаслідок конструктивних недоліків; порушення послідовності технологічних операцій);
  • аварії будівельних конструкцій (внаслідок порушення технології та низької якості будівельно-монтажних робіт);
  • падіння матеріалів, елементів конструкцій, оснащення, інструменту тощо (внаслідок порушення вимог безпеки – відсутність бортової дошки біля краю робочого настилу).

         Крім вимог безпеки до оснащення, машин та механізмів для виконання робіт на висоті, окремо потрібно звернути увагу на організацію робочих місць. Робочі місця забезпечуються необхідними засобами колективного та індивідуального захисту працівників (каски, запобіжні пояси тощо). При проведенні робіт на висоті повинні встановлюватися огорожі і позначатися в установленому порядку межі небезпечних зон. Такі запобіжні заходи приймаються для обмеження доступу працівників в зони, де можливе їх падіння з висоти, травмування падаючими матеріалами, інструментом та іншими предметами, а також частинами конструкцій, що знаходяться в процесі спорудження, обслуговування, ремонту, монтажу.

         Робоче місце повинно знаходитися в чистоті, зберігання заготовок, матеріалів, інструменту, готової продукції, відходів виробництва повинно бути впорядковано і відповідати вимогам охорони праці. Не допускається розміщувати на робочому місці і накопичувати невикористані матеріали, відходи виробництва тощо, захаращувати шляхи підходу і виходу. Матеріали при складуванні на робочих місцях, що знаходяться на висоті, приймаються в обсягах, необхідних для забезпечення безперервного виробничого процесу, і укладаються так, щоб не захаращувати робоче місце і підходи до нього, виходячи з несучої здатності риштовання, майданчиків і тому подібного.

         При виконанні робіт на висоті внизу під місцем робіт визначаються і відповідним чином позначаються і захищаються небезпечні зони. При суміщенні робіт по одній вертикалі розташовані нижче місця обладнуються відповідними захисними пристроями (настилами, сітками, козирками), встановленими на відстані не більше 6 м по вертикалі від нижче розташованого робочого місця.

         На кожному робочому місці рівень освітленості повинен відповідати встановленим нормам.

         В 2023 році в Івано-Франківській області внаслідок падіння потерпілого з висоти сталося 6 нещасних випадків, що пов’язані з виробництвом, в т. ч. 1 із смертельним наслідком, основними причинами, яких є: порушення трудової і виробничої дисципліни, у т. ч. невиконання вимог інструкцій з охорони праці потерпілим; невикористання засобів індивідуального захисту за їх наявності.

         З метою збереження життя та здоров’я працівників під час виконання робіт на висоті Головне управління Пенсійного фонду України в Івано-Франківській області рекомендує посадовим особам підприємств звертати увагу на:

  • визначення способів безпечного виконання робіт;
  • порядок підходу до робочого місця та виходу з нього;
  • стан робочого місця;
  • порядок користування засобами страхування;
  • порядок і місце установки вантажопідіймальних засобів;
  • способи безпечного переходу з одного робочого місця на інше;
  • методи установки або знімання елементів конструкції, будівлі тощо;
  • забезпечення необхідними умовами праці на робочому місці (освітленість, температура, вологість повітря, шум, вібрація тощо);
  • наявність та справність риштувань, площадок, драбин, огороджень, опорних та страхувальних канатів тощо;
  • необхідність застосування засобів індивідуального захисту (касок, запобіжних поясів тощо);

         Крім того слід звернути увагу, що не допускається виконання робіт на висоті у відкритих місцях при швидкості вітру 15 м/с і більше, при ожеледиці, грозі або тумані, що обмежує видимість в межах фронту робіт, а також у нічний час при недостатній освітленості та якщо температура повітря вище +35 °С або нижче –20 °С.

1 300x225 - Безпека праці під час виконання робіт на висоті

background Layer 1