Пропустити навігацію

Про роботу управління внутрішнього аудиту та фінансового контролю за 2018 року

Внутрішній аудит в головному управлінні Пенсійного фонду України в області здійснювався відповідно до вимог постанови Кабінету Міністрів України від 28.09.2011 № 1001, Стандартів внутрішнього аудиту та Інструкції про організацію планування та проведення внутрішнього аудиту в Пенсійному фонді України та його органах.

У 2018 році здійснено внутрішній аудит щодо дотримання законодавчих і нормативно-правових актів з питань надходження коштів до бюджету Пенсійного фонду України, призначення і виплати пенсій, проведення адміністративних видатків, ведення бухгалтерського обліку і звітності в Коломийському, Косівському, Надвірнянському та Тисменицькому об’єднаних управліннях Пенсійного фонду України.

Крім цього, здійснено аудити відповідності:

організації роботи територіальних управлінь Пенсійного фонду України в Івано-Франківській області щодо дотримання порядку використання даних реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування;

– стану дотримання нормативно-правових актів з питань призначення/перерахунку і виплати пенсій в управлінні Пенсійного фонду України в м. Івано-Франківську;

– стану дотримання нормативно-правових документів, які регламентують порядок обслуговування громадян в органах Пенсійного фонду України;

– стану дотримання нормативно-правових актів з питань використання коштів на відрядження в органах Пенсійного фонду України;

– стану контролю за виплатою пенсій особам, які перебувають на повному державному утриманні.

Також, здійснено аудит ефективності з питань стану роботи по оптимізації видатків, пов’язаних з утриманням службових приміщень та експлуатаційних послуг.

За наслідками здійснених аудитів виявлено 92 фінансові порушення на загальну суму 196983 грн., в т. ч. 59 порушень, що не призвели до втрат на загальну суму 165103 грн.

Крім цього, за результатами розгляду колективного звернення щодо правомірності призначення та виплати пенсій окремим громадянам с. Ясень Рожнятівського району (Калуське об’єднане управління) встановлено переплату пенсії в сумі 20108 грн.

За наслідками позапланової перевірки правильності відображення відсотків премій у довідках, виданих ліквідаційними комісіями Міністерства внутрішніх справ України, встановлено 6 випадків недоплат пенсій на загальну суму 2423 грн. та 13 випадків переплати пенсії на загальну суму 18388 грн.

Всього за результатами аудитів та позапланових контрольних заходів в 33 випадках кошти в сумі 67853 грн. повернуті бюджету Фонду, у всіх випадках усунуто порушення, що не призвели до втрат, залишку невідшкодованих коштів станом на 01.01.2019 немає.

За наслідками здійснених внутрішніх аудитів складено 10 умовно-позитивних висновків та надано 119 рекомендацій, які повністю прийняті до виконання.

Слід також зауважити, що значним є залишок коштів за наслідками контрольних заходів, проведених у попередніх роках (до 2018 року), зокрема станом на 01.01.2019 він складав 4058120 грн. При цьому, повернуто за 2018 рік – 810190 грн. та списано відповідно до законодавства – 333946 грн.

Протягом 2018 року спеціалістами підрозділів контрольно – перевірочної роботи здійснено 10031 перевірку обґрунтованості видачі та достовірності документів, поданих для оформлення пенсій. За результатами цих перевірок виявлено 1550 порушень, з них у 1537 випадках упереджено призначення (перерахунок) пенсій за недостовірними даними. Питома вага перевірок, по яких виявлені порушення, становить 15,5 %.

Здійснено 71 перевірку в установах (закладах), де особи перебувають на повному державному утриманні, за результатами перевірок порушень не встановлено.

Проведено 98 контрольних заходів в банківських установах щодо дотримання порядку виплати пенсій за згодою пенсіонерів через їх поточні рахунки у банках. За результатами перевірки Богородчанського відділення ПАТ КБ “ПриватБанк” встановлено факт несвоєчасного зарахування пенсій на банківські рахунки пенсіонерів в сумі 1452 грн., за що до банківської установи застосовано фінансову санкцію, яка сплачена в повному обсязі. Крім того, ПАТ «Акцент-банк» в м. Івано-Франківську сплачено адміністративний штраф в сумі 1020 грн., застосований у 2016 році за несвоєчасне повернення сум, зарахованих банком на технічний рахунок пенсіонера.

Проведено 86 перевірок центрів поштового зв’язку Івано–Франківської дирекції УДППЗ “Укрпошта” з питань цільового використання коштів Фонду. Перевірками охоплено 461 відділення (пункт) поштового зв’язку за наявними в центрах документами. За результатами перевірок виявлено 4 випадки порушень виплати пенсій на суму 8363 грн. За допущені порушення нараховано пені в сумі 693 грн. та накладено адміністративний штраф – 510 грн., які сплачено повністю.

Проведено 1651 позапланову перевірку платників щодо достовірності даних, заявлених у документах обов’язкової звітності, в т.ч. 1311 перевірок документів поданих до реєстру застрахованих осіб. Питома вага перевірок, по яких виявлені порушення, становить 81,4 % (1344 перевірки). На усунення встановлених порушень страхувальникам внесено приписи. Також донараховано страхових внесків за результатами перевірок: з позитивним значенням – 13840 грн., з негативним значенням – 51 грн., застосовано штрафних санкцій на суму 54474 тис. грн.

Крім того, проведено 235 перевірок за додатковими ставками. Порушень не встановлено.

Загалом же спеціалістами підрозділів контрольно – перевірочної роботи протягом січня – грудня 2018 року проведено 12172 перевірки.

Протягом 2018 року проводилося виконання плану роботи головного управління Фонду в області на 2018 рік щодо реалізації державної антикорупційної політики в органах Фонду в області.

Перевірено 962 факти подання суб’єктами декларування (працівниками) е-декларацій. За результатами перевірок до Національного агентства з питань запобігання корупції направлено 68 повідомлень про випадки неподання чи несвоєчасного подання таких декларацій.

Відповідно до наказу головного управління Фонду в області від 21.02.2018 № 49, запроваджено індивідуальне письмове інформування для працівників Фонду в області, які припиняють діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави, про вимоги законодавчих та нормативних актів щодо термінів подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави. Розроблено та надіслано для застосування територіальним управлінням примірний зразок індивідуального письмового інформування.

Наказами головного управління Фонду в області від 11.04.2018 № 110 та від 18.04.2018 № 121 визначено порядок організації перевірки факту подання декларації та проведення спеціальних перевірок у Фонді в області та організацію роботи з повідомленнями про корупцію.

Протягом звітного періоду щодо ймовірних порушень вимог антикорупційного законодавства обліковано 5 звернень (повідомлень, у т. ч. анонімні). Дані наведені в зверненнях не підтверджувались.

Задля формування негативного ставлення до корупції протягом звітного періоду в ЗМІ оприлюднені 38 статей (роз`яснень, коментарів тощо). Серед державних службовців з питань дотримання вимог антикорупційного законодавства проведено 62 семінари, наради, лекції.

За звітний період проведено 21 контрольний захід з питань запобігання та виявлення корупції, в т. ч. 12 контрольних заходів за принципом “таємних покупців”.

Опитано 1151 особу на предмет якості обслуговування та дотримання в органах Фонду в області антикорупційного законодавства.

background Layer 1