Пропустити навігацію

РІШЕННЯ КОЛЕГІЇ № 7 ВІД 24.07.2018

КОЛЕГІЯ ПРИ НАЧАЛЬНИКУ ГОЛОВНОГО УПРАВЛІННЯ

ПЕНСІЙНОГО ФОНДУ УКРАЇНИ В ІВАНО-ФРАНКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

24 липня 2018 року                                                                                         м. Івано – Франківськ                                                            №7

Про результати перевірок органами Міністерства

соціальної політики України щодо додержання

вимог законодавства органами Фонду під час

призначення (перерахунку) та виплати пенсій

у ІІ півріччі 2017 р. і здійснюваних заходів щодо

усунення недоліків та попередження їх виникнення

Головним та територіальними управліннями Пенсійного фонду в області опрацьовано звіти Міністерства соціальної політики України, департаменту соціальної політики облдержадміністрації щодо виявлених порушень при здійсненні нагляду за додержанням вимог законодавства під час призначення (перерахунку) та виплати пенсій органами Пенсійного фонду України у ІІ півріччі 2017 року, вжито відповідні заходи щодо усунення виявлених порушень та їх попередження і запобігання.

Протягом ІІ півріччя 2017 року представниками територіальних управлінь праці та соціального захисту населення перевірено 19,7 тис. пенсійних справ і встановлено 11 порушень, з яких 6 недоплат пенсій на суму 413,57 грн. та 5 інших порушень, які до зміни розміру пенсій не привели. Відсоток виявлених порушень складає 0,06. Дещо нижчий був відсоток у ІІ півріччі 2016 р. та склав 0,04.

Із загальної кількості виявлених порушень в управлінні Пенсійного фонду в м. Івано-Франківську допущено 6, в Надвірнянському відділі Надвірнянського об’єднаного управління, Калуському відділі Калуського об’єднаного управління по два та одне порушення виявлено в Городенківському відділі Тлумацького об’єднаного управління Пенсійного фонду України.

Найбільш типовими порушеннями, що виявлені в роботі територіальних управлінь є:

– невірне обчислення страхового стажу (не зараховуються чи не вірно враховуються періоди роботи);

– помилки при визначенні заробітної плати для обчислення пенсії (до бази даних вносяться відомості про заробіток у розмірах, що не підтверджений відповідними документами чи даними системи персоніфікованого обліку);

– не вибирається оптимальний варіант щодо проведення перерахунку пенсії (проведення перерахунку тільки з дорахуванням страхового стажу, чи страхового стажу і заробітної плати);

– невірне визначення дати встановлення підвищення до пенсії.

Для забезпечення дотримання законодавства при призначенні та перерахунку пенсій виявлені під час перевірок порушення головним управлінням щоквартально аналізуються, готуються оглядові листи, методичні рекомендації щодо правильності застосування чинного законодавства.

Кожний випадок неправильного застосування законодавства чи допущеної помилки обговорюється на нарадах-семінарах в головному управлінні, так і нарадах із керівниками та спеціалістами територіальних управлінь на місцях, на які запрошуються спеціалісти відповідних управлінь праці та соціального захисту населення.

Для попередження неправильного застосування територіальними управліннями Пенсійного фонду законодавства з питань призначення (перерахунку) та виплати пенсій управлінням пенсійного забезпечення відповідно до плану роботи на 2017 р. протягом ІІ півріччя 2017 р. проведено 11 тематичних перевірок роботи територіальних управлінь, з них 3 перевірки новопризначених пенсійних справ, у зв’язку з призупиненням практики взаємоперевірок.

Тематичними перевірками було охоплено 992 пенсійні справи та 866 особових рахунків, виявлено 57 порушень (3,1 % від перевірених) в т.ч. 9 переплат пенсій на суму 3225,49 грн., 23 недоплати пенсій на суму 15230,29 грн., 25 порушень, які не вплинули на розміри пенсій.

З метою вдосконалення роботи підвідомчих управлінь з питань дотримання законодавства при призначенні, перерахунку та виплаті пенсій, колегія при начальнику головного управління Пенсійного фонду в області

ВИРІШИЛА:

1. Управлінню пенсійного забезпечення (Атаманюк Г.Д.) узагальнені результати перевірок надсилати до територіальних управлінь Фонду оглядовими листами та розглядати на нарадах-семінарах із заступниками начальників управлінь, начальниками відділів з призначення, перерахунку та виплати пенсій.

2. Начальникам територіальних управлінь:

2.1. Щомісячно розглядати матеріали перевірок, проведених органами праці та соціального захисту населення, щодо додержання вимог законодавства органами Пенсійного фонду в області під час призначення, перерахунку та виплати пенсій на нарадах з участю представників органів праці та соціального захисту населення.

2.2. Посилити контроль за зарахуванням до стажу періодів трудової діяльності, які підтверджені додатковими документами (роботи; догляду за дітьми до досягнення ними трьохрічного віку; військової служби; навчання; здійснення підприємницької діяльності; отримання допомоги по безробіттю тощо); обчисленням страхового стажу після 01.01.2004 р. відповідно до сплачених страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування; забезпеченням правильності введення даних щодо дат встановлення інвалідності, звернення за пенсією, ознак, що дають право на встановлення підвищень до пенсії; використанням функції допризначення пенсій; вибором оптимального варіанту перерахунку пенсії; дотриманням норм статті 45 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

2.3. Забезпечити правильність внесення в електронну базу даних заробітної плати за всі періоди, надані заявником, з метою визначення найдоцільнішого варіанту для обчислення розміру пенсії. Всі перевірені варіанти фіксувати в електронній базі даних і долучати до матеріалів пенсійної справи на паперових носіях.

3. Контроль за виконанням цього рішення покласти на заступника начальника головного управління Берчака Р.М.

 

background Layer 1