Пропустити навігацію

Про результати роботи з питань запобігання та виявлення корупції за І півріччя 2018 року

За перше півріччя 2018 року посадові особи головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області та управлінь Фонду не притягались до відповідальності за порушення вимог антикорупційного законодавства. До головного управління Пенсійного фонду України не надходило звернень громадян щодо можливих корупційних дій з боку працівників  органів Фонду.

Від спеціально уповноважених суб’єктів в сфері протидії корупції,  викривачів, громадських організацій та окремих громадян не надходило повідомлень про корупційні правопорушення і зловживання у діяльності окремих працівників  або  управлінь Фонду в цілому.

У звітному періоді, основна увага в роботі з питань запобігання та виявлення корупції була зосереджена  на реалізації заходів, спрямованих на мінімізацію корупційних ризиків, що могли вплинути на діяльність спеціалістів управлінь Фонду.

З метою усунення нормативно-правових корупційних ризиків, продовжений моніторинг норм та практики застосування законодавчих та інших нормативно-правових актів, що регулюють діяльність управлінь Фонду, не виявлено прогалин та недоліків, що можуть сприяти втягненню працівників органів Пенсійного фонду України в корупційну чи злочинну діяльність.

Здійснюється контроль за правильністю та своєчасністю нарахування і виплат пенсій, призначених управліннями Фонду. За І півріччя 2018 року управліннями пенсійного забезпечення та з координації та контролю за виплатою пенсій перевірено 13909 пенсійних справ та 1838 особових рахунків.

Крім того, управлінням пенсійного забезпечення військовослужбовців та деяких інших категорій громадян, призначено 773 пенсійні справи та проведено 45361 індивідуальний перерахунок.

В рамках заходів щодо мінімізації корупційних ризиків під час пенсійного забезпечення керівного складу та працівників головного управління та працівників управлінь Фонду, продовжений контроль за своєчасним вжиттям заходів, спрямованих на запобігання та врегулювання конфліктів інтересів.

Станом на 01.07.2018 року з боку працівників управлінь Фонду немає звернень до суду за захистом прав щодо відновлення виплати пенсій або їх перерахунком.

На виконання мети щодо мінімізації корупційних ризиків під час використання службової інформації, забезпечується доступ громадськості до публічної інформації, яка отримана, створена або знаходиться у володінні управління пенсійного забезпечення головного управління.

Так, за І півріччя 2018 року управліннями Фонду було організовано 534 зустрічі з населенням, проведено 465 зустрічей в трудових колективах, проведено 108 зустрічей з ветеранськими та громадськими організаціями, 19 занять в «Школі майбутнього пенсіонера».

Протягом звітного періоду продовжувала висвітлюється діяльність управлінь Фонду в засобах масової інформації. Так, фахівцями головного управління та управлінь Фонду підготовлено та оприлюднене 42 публікації в друкованих ЗМІ, проведено 41 виступ на радіо, 16 – на телебаченні, 55 засідань «круглого столу» з питань перетворень у системі пенсійного страхування та вдосконалення роботи органів Пенсійного фонду. Розповсюджено близько 14008 тис. буклетів, листівок, брошур. На веб-ресурсах області було розміщено 66 інформацій за всіма напрямками  діяльності органів Фонду.

В головному та управліннях Фонду на місцях працювали 273 телефони «гарячої лінії», на які звернулися понад 9 тис. чол.

У звітному періоді, керівництво управління продовжувало удосконалення організаційних заходів по виконанню вимог щодо впровадження системного моніторингу можливих порушень антикорупційного законодавства та законодавства про державну службу, насамперед, щодо сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності, а також обмеження спільної роботи близьких осіб. Ознайомлення з вимогами і обмеженнями щодо прийняття та проходження державної служби, визначених в Законах України «Про державну службу», «Про запобігання корупції» та «Про захист персональних даних», а також в «Правилах етичної поведінки державних службовців», проводиться при призначенні на посаду державного службовця, а також під час відповідних семінарів та службових нарад. Крім того, при прийняті на посаду та при заповнені особової картки державного службовця, кандидати на заміщення вакантних посад письмово повідомляли керівників управлінь Фонду про наявність, або відсутність у них близьких осіб, працевлаштованих в управліннях Фонду.

Зі спеціалістами управлінь Фонду проведено 139 семінарів та службових нарад, на яких пройшли навчання 1458 державних службовців, де обговорювались питання виявлення та усунення конфлікту інтересів, особливості повідомлень про суттєві зміни у майновому стані і відкриття валютних рахунків в установі банку-нерезидента. Доводились основні вимоги Законів України «Про запобігання корупції» та «Про державну службу» стосовно етичної поведінки державних службовців, а також  інші питання запобігання та виявлення корупції.

Станом на 01.07.2018, перевірено факти подання електронних декларацій 2008 суб’єктів декларування. Встановлено 15 випадків несвоєчасного подання декларацій, про кожний випадок своєчасно направлено повідомлення до Національного агентства про запобігання корупції.

За І півріччя 2018 року керівним складом  управлінь Фонду прийнято на особистих прийомах – 6104  громадян, з них – 1655 на виїзних прийомах. Даних щодо ознак корупційних дій з боку працівників управлінь Фонду не надходило.

Забезпечено постійний контроль за своєчасною організацією та проведенням процедур публічних закупівель, оприлюдненням інформації про них, застосування законодавства у цій сфері органами Фонду.

Для прозорого та відкритого доступу до інформації про використання бюджетних коштів головного управління та управлінь Фонду, про закупівлю товарів, робіт та послуг згідно вимог Закону України “Про відкритість використання публічних коштів”, дані розміщується у встановлені строки на веб- порталі уповноваженого органу та “Єдиному веб- порталі використання публічних коштів “Edata”. З метою повного виконання норм Закону України “Про публічні закупівлі”, інформація про закупівлю товарів, робіт та послуг, здійснених після 01.08.2016 року, оприлюднюється через Майданчик “Держзакупівлі.онлайн” в системі «ProZorro».

З метою забезпечення виконання Закону України «Про публічні закупівлі» та на  виконання наказу Пенсійного фонду України від 14.06.2017   № 116 «Про деякі питання організації закупівель для забезпечення потреб Пенсійного фонду України та його органів» наказом головного управління і наказами управлінь Фонду  визначено вартісну межу закупівлі товарів, робіт, послуг для проведення електронних допорогових закупівель та відповідальних осіб за проведення цієї процедури.

Здійснюється контроль за формуванням потреби на пенсійні виплати з метою недопущення надання переваг при спрямуванні коштів на об’єкти з виплати та доставки пенсій. Фінансування коштів проводиться щоденно на протязі виплатного періоду відповідно календарного графіку виплат.

Виплата пенсій та грошової допомоги проводиться за вибором пенсіонерів через об’єкти поштового зв’язку або 34 уповноважених банківських установи. Обсяг пенсійних виплат через поточні рахунки в банківських установах протягом січня – травня 2018 року склав 7245,0 млн. грн., а через центри поштового зв’язку Харківської дирекції ПАТ “Укрпошта” – 2937,0 млн. грн. З загальної чисельності пенсіонерів одержують пенсії через пошту 37,5%. У банківських установах отримують пенсійні виплати 62,5%.

Стосовно заходів щодо усунення контрольно-наглядових корупційних ризиків здійснюється співпраця з органами Державної виконавчої служби з питання погашення заборгованості зі сплати єдиного внеску за вимогами Фонду, зі сплати страхових внесків та з відшкодування витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

background Layer 1