Пропустити навігацію

9 грудня – Міжнародний день боротьби з корупцією

big unnamed 300x300 - 9 грудня - Міжнародний день боротьби з корупцієюЗ ініціативи Організації Об’єднаних Націй (далі ООН) 9 грудня відзначається Міжнародний день боротьби з корупцією.

Саме 9 грудня 2003 року в мексиканському місті Меріда відбулася політична конференція, на якій була підписана Конвенція ООН проти корупції. Україна ратифікувала угоду 18 жовтня 2006 року.

На кінець 2009 року Конвенцію підписали близько 140 держав і близько
80 ратифікували. Документ зобов’язує країни, які підписали його, встановлювати відповідальність за корупцію за законом.

Карними вважаються зловживання владою або службовим становищем,  присвоєння бюджетних засобів і відмивання корупційних доходів, отримання неправомірної вигоди.

За оцінками спеціалістів, лише щорічний обсяг одержання неправомірної вигоди оцінюється в один трильйон доларів. Світова економіка щороку втрачає 2,6 трильйона доларів у зв’язку з корупційною діяльністю. Ці кошти становлять понад п’ять відсотків глобального ВВП.

14 жовтня 2014 року Верховна Рада України схвалила Закон України «Про запобігання корупції», який заклав основи антикорупційної політики й законодавства, виходячи з нової суспільно-правової парадигми.

Головною метою державної політики України у сфері боротьби з корупцією є створення дієвої системи запобігання і протидії проявам корупції, виявлення та подолання її соціальних передумов і наслідків, викриття корупційних діянь, обов’язкової відповідальності винних у їх вчиненні.

Законами України “Про державну службу” та “Про запобігання корупції” передбачено здійснення заходів щодо недопущення проявів корупції серед державних службовців та інших осіб, уповноважених на виконання функцій держави, дисциплінарну, адміністративну і кримінальну відповідальність за скоєння ними корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, порушень спеціальних обмежень.

Головними деструктивними наслідками процвітання корупції в державі є такі негативні явища як:

  • підривання авторитету держави та демократичних основ управління через порушення встановленого законом порядку здійснення повноважень посадовими та службовими особами органів державної влади та органів місцевого самоврядування;
  • обмеження конституційних прав і свобод людини та громадянина. Особливо негативно корупція відображається на свідомих громадянах, які намагаються уникнути корупційних схем;
  • гальмування та викривлення давно очікуваних соціально-економічних реформ. Корупція перешкоджає розвитку ринкових відносин, надходженню іноземних інвестицій, сприяє зростанню соціальної нерівності;
  • надання незаконних привілеїв корумпованим кланам, угрупованням та окремим особам, підпорядкування державної та місцевої влади їх інтересам;
  • тінізація економічних відносин, спрощення легалізації доходів, одержаних незаконним шляхом, спричиненню руйнації приватних підприємців, які намагаються працювати за законом;
  • зменшення конкуренції та посилення монополізму, зниження інвестицій у виробництво, уповільнення економічного зростання, пониження якості суспільного сервісу.

Корупція живить організовану злочинність, насамперед економічну – банди перетворюються на мафію. Вона порушує принципи соціальної справедливості, ставить під сумнів невідворотність покарання за вчинені правопорушення, нищить духовні, моральні цінності,  ускладнює відносини з іншими державами і міжнародною спільнотою, утруднює надання іноземної допомоги.

В Україні багато проблем пов’язаних з таким явищем як корупція. Українське законодавство мало більш декларативний характер і лише нещодавно почало розробляти системний підхід до створення дієвих процедур у запобіганні і протидії корупції.

Світова практика свідчить, що поєднання ефективної системи протидії корупції на державному і міжнародному рівнях з нормативно-правовим забезпеченням, дає найбільший ефект у боротьбі з корупційними діями.

Також вагомий внесок у протистоянні корупції часто залежить від викривачів (за більш детальною інформацією перейдіть за посиланням «Рекомендаційно-інформаційне повідомлення з питань запобігання та виявлення корупції»). Задля успіху викривачів, потрібно забезпечити їх особисту безпеку, правовий захист на робочому місці і їх доступу до засобів масової інформації та антикорупційних органів. Тому в Законі України «Про запобігання корупції» передбачений Розділ VIII Захист викривачів стаття 53 «Державний захист осіб, які надають допомогу в запобіганні і протидії корупції» яка передбачає, що викривач – особа, яка за наявності обґрунтованого переконання, що інформація є достовірною, повідомляє про порушення вимог цього Закону іншою особою.

Законодавство гарантує викривачам:

– анонімність та нерозголошення інформації про них;

– захист за наявності загрози життю, житлу, здоров’ю та майну викривачів або їх близьких осіб;

– захист трудових прав викривачів;

– захист прав викривачів у адміністративному та цивільному процесі.

Національне агентство з питань запобігання корупції здійснює постійний моніторинг виконання закону у сфері захисту викривачів, проводить щорічний аналіз та перегляд державної політики у цій сфері.

Кожного року, в рамках Антикорупційної програми, Пенсійним фондом України впроваджуються відповідні організаційні та контрольні заходи, які послідовно та системно виконуються головним управлінням Пенсійного фонду України в Харківській області.

Наприклад, сектором з питань запобігання та виявлення корупції головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області у 2019 році виконано 2914 перевірок щодо своєчасності подання декларацій суб’єктами декларування.

За підсумками перевірок було виявлено 29 випадків неподання або несвоєчасного подання декларацій. По всім випадкам направлені повідомлення до Національного агентства з питань запобігання корупції.

Антикорупційне навчання є складовою частиною реалізації державної антикорупційної політики, адже його ефективне проведення поєднує пропаганду правомірної поведінки, виховання правосвідомості, усвідомлення персональної відповідальності, а також негативного ставлення до корупції та оволодіння знаннями про механізми запобігання корупції у всіх сферах суспільного життя, тому за підтримки Харківського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України 202 державних службовця головного управління пройшли підвищення кваліфікації за короткостроковими семінарами з питань запобігання корупції, також сектором з питань запобігання та виявлення корупції з початку 2019 року проведено 108 семінарів, нарад серед державних службовців головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області.

З метою недопущення випадків виникнення конфліктів інтересів, запроваджений щоквартальний моніторинг рішень щодо пенсійного забезпечення працівників управління Фонду та членів їх сімей, яким призначено пенсію з 01 червня 2019 року. Під час моніторингу працівникам управлінь Фонду додатково доводяться норми поведінки державних службовців; обмеження, які встановлені для осіб, уповноважених на виконання функцій держави; обов’язок державних службовців особисто визначати, повідомляти та врегульовувати конфлікти інтересів у своїй діяльності.

З цією ж метою, щоквартально аналізується інформація щодо посадових осіб (державних службовців), які звернулись до суду, або будуть звертатися до суду за захистом своїх прав щодо відновлення виплати, або  перерахунку пенсій.

В роботі з питань запобігання та виявлення корупції основна увага зосереджується на реалізації заходів, спрямованих на мінімізацію корупційних ризиків, що могли вплинути на діяльність державних службовців.

Спеціалісти головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області з повагою та відповідальністю відносяться до дотримання вимог антикорупційного законодавства у повсякденному житті. Так, за минулий період 2019 року спеціалісти головного управління не притягались до кримінальної або адміністративної відповідальності за скоєння корупційних злочинів або правопорушень, пов’язаних з корупцією. Від спеціально уповноважених суб’єктів у сфері протидії корупції, викривачів, громадських організацій та окремих громадян не надходило повідомлень про корупційні правопорушення і зловживання у діяльності окремих працівників або управлінь Фонду в цілому.

 

background Layer 1