Пропустити навігацію

Перерахунок пенсій з 1 березня 2021 року

Pererahunok z 01.03.2021 page 0001 212x300 - Перерахунок пенсій з 1 березня 2021 рокуЧастиною другої статті 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» передбачено, що для забезпечення індексації пенсії щороку проводиться перерахунок раніше призначених пенсій шляхом збільшення показника середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачені страхові внески, та який враховується для обчислення пенсії.

22 лютого 2021 року Кабінетом Міністрів України ухвалено постанову № 127 «Про додаткові заходи соціального захисту пенсіонерів у 2021 році».

Пунктом 1 зазначеної постанови передбачено проведення з 1 березня 2021 року перерахунку пенсій згідно з Порядком проведення перерахунку пенсій відповідно до частини другої статті 42 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 20 лютого 2019 року № 124 “Питання проведення індексації пенсій у 2019 році” із застосуванням коефіцієнта збільшення показника середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, та який враховується для обчислення пенсії, у розмірі 1,11.

З урахуванням зазначеного показник середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з урахуванням якого проводиться перерахунок пенсії з 01.03.2021 становить – 5426,60 грн.

Перерахунок пенсій проводиться за матеріалами пенсійних справ.

У разі коли розмір підвищення в результаті перерахунку пенсії не досягає 100 грн, встановлюється доплата до пенсії в сумі, що не вистачає до зазначеного розміру, яка враховується під час подальших перерахунків пенсії.

Також передбачено, що з 1 березня 2021 року у разі, коли щомісячний розмір пенсійних виплат з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації, щомісячної компенсації в разі втрати годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи, інших доплат до пенсій, встановлених законодавством (крім пенсій за особливі заслуги перед Україною), в осіб, які отримують пенсію, призначену відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” з урахуванням страхового стажу, передбаченого абзацом першим частини першої статті 28 Закону, не досягає 2200 грн, таким особам надається щомісячна доплата до пенсії в сумі, що не вистачає до зазначеного розміру, яка враховується під час подальших перерахунків пенсій.

З 01.03.2021 органами Пенсійного фонду в Харківської області проведено перерахунок пенсій.

По Харківській області перерахунок пенсії зазначеної категорії громадян проведено 677,3 тис особам. Середній розмір підвищення склав 294,31 грн. Загальна сума коштів на виплату підвищення склала 164,61 млн грн.

Для осіб, яким пенсію/щомісячне довічне грошове утримання призначено відповідно до Законів України “Про державну службу”, “Про службу в органах місцевого самоврядування”, “Про прокуратуру”, “Про статус народного депутата України”, “Про судоустрій і статус суддів”, “Про наукову і науково-технічну діяльність” та інших «спеціальних» законів проводиться перевірка доцільності переведення на пенсію відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Якщо розмір пенсії, обчислений відповідно до зазначеного Закону, буде більшим від розміру пенсії, обчисленого відповідно до «спеціального» закону проводиться автоматичне, без звернення особи, переведення на пенсію на умовах, передбачених Законом, за матеріалами пенсійних справ.

Особи, пенсію яким автоматично переведено на пенсію на умовах Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», у будь-який час можуть звернутись до органів Пенсійного фонду України для переведення на пенсію/щомісячне довічне грошове утримання за нормами законодавчих актів, згідно з якими вони отримували пенсію до переведення із встановленням розміру пенсії, отримуваного до такого переведення, з 1 числа місяця, наступного за місяцем, у якому надійшла відповідна заява.

 

background Layer 1