Пропустити навігацію

ПРО ПЕРЕРАХУНОК ПЕНСІЇ З 1 КВІТНЯ 2021 РОКУ

Перерахунок пенсій з 01.04.2021 року відповідно до частини 4 статті 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»

 

Частиною четвертою статті 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» передбачено, що органи Пенсійного фонду щороку з 1 квітня без додаткового звернення особи проводять перерахунок пенсії тим особам, які на 1 березня року, в якому здійснюється перерахунок, набули право на проведення перерахунку, передбаченого абзацами першим – третім цієї частини, на найбільш вигідних умовах.

Абзацом першим – третім цієї частини, передбачено, що у разі якщо застрахована особа після призначення пенсії продовжувала працювати, перерахунок пенсії проводиться з урахуванням не менш як 24 місяців страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку) пенсії незалежно від перерв у роботі. Перерахунок пенсії проводиться із заробітної плати (доходу), з якої обчислена пенсія.

За бажанням пенсіонера перерахунок пенсії проводиться із заробітної плати за періоди страхового стажу, зазначені в частині першій статті 40 цього Закону, із застосуванням показника середньої заробітної плати (доходу), який враховувався під час призначення (попереднього перерахунку) пенсії.

У разі якщо застрахована особа після призначення (перерахунку) пенсії має менш як 24 місяці страхового стажу, перерахунок пенсії проводиться не раніше ніж через два роки після призначення (попереднього перерахунку) з урахуванням страхового стажу після її призначення (попереднього перерахунку) та заробітної плати, з якої призначено (попередньо перераховано) пенсію.

З 1 січня 2021 року набули чинності зміни до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та Податкового кодексу України, якими запроваджено подання, щокварталу (замість щомісячної) єдиної звітності з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування і податку на доходи фізичних осіб.

Подання такої звітності (податкового розрахунку) здійснюватиметься у строки, встановлені Податковим кодексом України, протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного кварталу.

Враховуючи вищезазначені зміни у законодавстві, органами Пенсійного фонду України в Харківській області буде проведено перерахунки пенсій працюючим пенсіонерам відповідно до частини 4 статті 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» з 01.04.2021 у червні 2021 року після надходження звітів страхувальників за перший квартал 2021 року.

 

background Layer 1