Пропустити навігацію

Інформація Управління внутрішнього аудиту Головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області про проведену роботу за 9 місяців 2023 року

          Протягом 9 місяців 2023 року управлінням внутрішнього аудиту забезпечено 100% виконання Зведеного плану діяльності з внутрішнього аудиту Пенсійного фонду України на 2023 – 2025 роки. Організовано та проведено 4 планових внутрішніх аудити на теми: «Повнота вжитих заходів по надходженню до бюджету Пенсійного фонду України коштів, адміністрування яких здійснюють органи Пенсійного фонду України. Оцінка стану проведення претензійно-позовної роботи»; «Оцінка ефективності виконання функцій щодо ведення обліку осіб, які підлягають загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню»; «Оцінка ефективності використання коштів на утримання службових приміщень, транспортних засобів, оплату комунальних послуг та енергоносіїв», « Дотримання вимог нормативно-правових актів при здійсненні пенсійних виплат, ведення обліку надмірно виплачених пенсійних коштів та стан їх відшкодування ».

           За результатами проведених  аудитів виявлено 21 вид недоліків/проблем, з яких 13 (61,9%) пов’язані з функціонуванням системи внутрішнього контролю, 1 (4,8%) – з виконанням контрольно-наглядових функцій та завдань, визначених актами законодавства, 1 ( 4,8%) – з управлінням державним майном, 6 ( 28,5%) – правильністю ведення бухгалтерського обліку та достовірності фінансової і бюджетної звітності.

               Виявлені недоліки / проблеми призвели до 1553 нефінансових порушень та  48 фінансових порушень, з яких 95,9%  – порушення, що не призвели до втрат коштів Фонду та 4,1% – порушення, що призвели до втрат фінансових ресурсів.

              За результатами проведених аудиторських досліджень суб’єктам аудиту надано 31 аудиторську рекомендацію, які спрямовано на удосконалення внутрішнього контролю, підвищення рівня ефективності роботи, попередження виникнення порушень, недоліків та удосконалення конкретних напрямків діяльності, які прийнято до виконання. Відповідно до інформації про реалізацію аудиторських рекомендацій, наданої структурними підрозділами Головного управління, виконано 17 аудиторських рекомендацій, по яких настав термін виконання, з яких  по 4 досягнуто результативність впровадження, тобто вдосконалено управління процесом (функцією) та підвищено якість виконання завдань.

       Працівниками управління постійно здійснюється моніторинг впровадження аудиторських рекомендацій. В звітному періоді здійснено моніторинг впровадження рекомендацій, наданих за результатами внутрішніх аудитів, проведених протягом IV кварталу 2022 року та І – ІІ кварталів 2023 року. За результатами моніторингу складено  доповідні записки  начальнику Головного управління. Після розгляду наданих матеріалів прийнято рішення про зняття з контролю 5 наказів Головного управління про результати внутрішнього аудиту.

         Поряд з цим, управлінням внутрішнього аудиту організовано та проведено 1 позапланову перевірку щодо оцінювання якості складання описів про майно, права та обов’язки, які підлягають передачі Пенсійному фонду України як правонаступнику Фонду соціального страхування України та 2 контрольних заходи з питань додержання вимог нормативних актів при опрацюванні відповідей на звернення громадян, які надійшли до головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області.

background Layer 1