Пропустити навігацію

Про результати роботи з питань запобігання та виявлення корупції за І півріччя 2023 року

Протягом І півріччя було забезпечено повне виконання «Заходів головного управління щодо виконання Антикорупційної програми Пенсійного фонду України на 2021-2023 роки». На системній основі забезпечувався щоквартальний моніторинг стану виконання запланованих завдань.

Порушень антикорупційного законодавства з боку персоналу головного управління у поточному році не виявлено. Працівники головного управління не притягались до відповідальності за вчинення корупційних правопорушень чи правопорушень, пов’язаних з корупцією.

На системній основі протягом кварталу забезпечувався моніторинг стану виконання запланованих завдань.

В рамках заходів, щодо усунення корупційних ризиків під час пенсійного забезпечення працівників Фонду та їх близьких осіб, продовжений контроль за своєчасним вжиттям заходів, спрямованих на запобігання та врегулювання конфліктів інтересів. Протягом 6 місяців 2023 року від працівників головного управління надійшло 149 повідомлень про потенційний конфлікт інтересів, який виник у державних службовців під час виконання службових повноважень та який міг вплинути на об’єктивність прийнятих рішень. За результатами перевірок цих повідомлень з метою врегулювання потенційного конфлікту інтересів шляхом застосування контролю за виконанням службовцями відповідного завдання було видано 18 наказів.

У минулому періоді від громадян надійшло 5 звернень про можливі факти здійснення корупційних дій працівниками головного управління. Дані, викладені в цих повідомленнях, не знайшли свого підтвердження. По всіх зверненнях були підготовлені аргументовані відповіді. 

В якості одного із запобіжних антикорупційних механізмів проводиться робота щодо попередження осіб, які призначені на посади державної служби, про обмеження, встановлені антикорупційним законодавство. Крім того, забезпечено ознайомлення кожного працівника, що звільняється з  державної служби, з обмеженнями та заборонами, після припинення діяльності, пов’язаної з виконанням функцій держави відповідно до вимог Законів України «Про державну службу» та «Про запобігання корупції». З початку року з обмеженнями та заборонами було ознайомлено  149 осіб (104 – призначених на посади, 45 – звільнених у І півріччі 2023 році).

Враховуючи норму Закону України від 03 березня 2022 року № 2115-ІХ “Про захист інтересів суб’єктів подання звітності та інших документів у період дії воєнного стану або стану війни” перевірка факту подання декларацій суб’єктами декларування перенесена на відповідні наступні періоди.

В звітному періоді порушень антикорупційного законодавства з боку персоналу головного управління не виявлено. Працівники головного управління не притягались до відповідальності за вчинення корупційних правопорушень чи правопорушень, пов’язаних з корупцією.

Протягом І півріччя 2023 року, головне управління Пенсійного фонду України в Харківській області у межах своєї компетенції продовжувало вживати заходи, спрямовані на безумовне та чітке виконання норм та вимог Закону України «Про запобігання корупції», а також Антикорупційної програми Пенсійного фонду України.

Пріоритетним напрямком роботи з питань запобігання та виявлення корупції залишалося проведення роз’яснювальної роботи серед державних службовців щодо основних положень антикорупційного законодавства та запобігання можливим правопорушенням, запобігання виникненню конфлікту інтересів та його врегулювання.

З працівниками управління проведено 28 тренінгів з антикорупційної тематики, в яких прийняло участь 1476 державних службовців.

Систематично здійснювалась консультаційна та роз’яснювальна робота.

Відділом з питань запобігання та виявлення корупції надано 227 консультацій працівникам управління та суб’єктам декларування щодо вимог антикорупційного законодавства та змінах, що в ньому відбувалось.

Протягом звітного періоду був проведений моніторинг додержання державними службовцями антикорупційного законодавства, насамперед, щодо сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності, обмеження спільної роботи близьких осіб. Порушень не встановлено.

У червні 2023 року у головному управлінні проведений просвітницький захід, присвячений Міжнародному дню викривача, на якому були висвітлені особливості понять викривач та заявник, надані роз’яснення правового та соціального захисту викривачів корупції.

Фактів порушень обмежень, передбачених антикорупційним законодавством та законодавством про державну службу, не виявлено.

Додатково фунуціонує електронна поштова скринька для внутрішніх викривачів.

Забезпечено контроль за організацією та правильністю проведенням процедур публічних закупівель, а також своєчасним оприлюдненням інформації про них.

background Layer 1