Пропустити навігацію

Про результати роботи з питань запобігання та виявлення корупції за 9 місяців 2023 року

Протягом 9 місяців було забезпечено повне виконання «Заходів головного управління щодо виконання Антикорупційної програми Пенсійного фонду України на 2021-2023 роки».

Робота головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області була спрямована на безумовне та чітке виконання норм та вимог Закону України «Про запобігання корупції», а також Антикорупційної програми Пенсійного фонду України. На системній основі забезпечувався щоквартальний моніторинг стану виконання запланованих завдань.

В рамках заходів, щодо усунення корупційних ризиків під час пенсійного забезпечення працівників Фонду та їх близьких осіб, продовжений контроль за своєчасним вжиттям заходів, спрямованих на запобігання та врегулювання конфліктів інтересів. Протягом 9 місяців 2023 року від працівників головного управління надійшло 278 повідомлень про потенційний конфлікт інтересів, який виник у державних службовців під час виконання службових повноважень та який міг вплинути на об’єктивність прийнятих рішень. За результатами перевірок цих повідомлень з метою врегулювання потенційного конфлікту інтересів шляхом застосування контролю за виконанням службовцями відповідного завдання було видано 42 накази.

У минулому періоді від громадян надійшло 24 звернення про можливі факти здійснення корупційних дій працівниками головного управління. Дані, викладені в цих повідомленнях, не знайшли свого підтвердження. По всіх зверненнях були підготовлені аргументовані відповіді. 

В якості одного із запобіжних антикорупційних механізмів  проводиться робота щодо попередження осіб, які призначені на посади державної служби, про обмеження, встановлені антикорупційним законодавство. Крім того, забезпечено ознайомлення кожного працівника, що звільняється з  державної служби, з обмеженнями та заборонами, після припинення діяльності, пов’язаної з виконанням функцій держави відповідно до вимог Законів України «Про державну службу» та «Про запобігання корупції». З початку року з обмеженнями та заборонами було ознайомлено  178 осіб (121 – призначених на посади, 57 – звільнених з початку 2023 року).

Враховуючи норму Закону України від 03 березня 2022 року № 2115-ІХ “Про захист інтересів суб’єктів подання звітності та інших документів у період дії воєнного стану або стану війни” перевірка факту подання декларацій суб’єктами декларування перенесена на відповідні наступні періоди.

В звітному періоді не виявлено порушень антикорупційного законодавства з боку персоналу головного управління. Працівники головного управління не притягались до відповідальності за вчинення корупційних правопорушень чи правопорушень, пов’язаних з корупцією.

Пріоритетним напрямком роботи з питань запобігання та виявлення корупції залишалося проведення роз’яснювальної роботи серед державних службовців щодо основних положень антикорупційного законодавства та запобігання можливим правопорушенням, запобігання виникненню конфлікту інтересів та його врегулювання.

З працівниками управління проведено 33 семінари з антикорупційної тематики, в яких прийняло участь 1770 державних службовців.

Систематично здійснювалась консультаційна та роз’яснювальна робота.

Відділом з питань запобігання та виявлення корупції надано                 327 консультацій працівникам управління та суб’єктам декларування щодо вимог антикорупційного законодавства та змінах, що в ньому відбувалось.

Додатково функціонує електронна поштова скринька для повідомлень внутрішніх викривачів.

Забезпечено контроль за організацією та правильністю проведенням процедур публічних закупівель, а також своєчасним оприлюдненням інформації про них.

Протягом звітного періоду був проведений моніторинг додержання державними службовцями антикорупційного законодавства, насамперед, щодо сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності, обмеження спільної роботи близьких осіб. Фактів порушень обмежень, передбачених антикорупційним законодавством та законодавством про державну службу, не виявлено.

У червні 2023 року у головному управлінні проведений просвітницький захід, присвячений Міжнародному дню викривача, на якому були висвітлені особливості понять викривач та заявник, надані роз’яснення правового та соціального захисту викривачів корупції.

background Layer 1