Пропустити навігацію

Про стан реалізації заходів головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області щодо виконання Антикорупційної програми Пенсійного фонду України на 2018 рік

№ пунктів заходів Заходи щодо усунення (мінімізації) корупційного ризику Строк виконання заходів Особа (особи), відповідальна(і) за виконання Інформація про виконання
1 2 3 4 5
Обслуговування осіб, які звертаються до органів Пенсійного фонду України
1

 

1. Виконання управліннями Фонду стандартів, визначених Положенням про організацію прийому та обслуговування осіб, які звертаються до органів Пенсійного фонду України, затвердженим постановою правління Пенсійного фонду України від 30 липня 2015 року № 13-1, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 18 серпня 2015 року за № 991/27436 (із змінами)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

на постійної основі Зятєва Т.В,

Піпченко Т.І., Колісниченко І.Ю., Гранкіна Л.В., Гордус І.В.,

начальники управлінь Фонду

Відповідно до пріоритетів удосконалення системи функціонування та надання послуг, підвищення прозорості діяльності головного управління, проведено відповідні заходи щодо створення віддалених робочих місць для фахівців Фонду в об’єднаних територіальних громадах, центрах надання адміністративних послуг, сільських радах, установах, організаціях та на підприємствах. Пріоритетом при створенні віддалених робочих місць була турбота про людей похилого віку та наближення пенсійних послуг до жителів області.

Станом на 31.12.2018 року в області працюють 34 віддалені робочі місця та 3 Центри надання адміністративних послуг.

В 7 об’єднаних територіальних громадах функціонують відділи обслуговування громадян та відділи призначення, перерахунку та виплати пенсій. В інших 10 територіальних громадах прийом здійснюється спеціалістами управлінь Фонду на віддалених робочих місцях.

До центрів надання соціальних послуг з питань пенсійного забезпечення за 2018 рік звернулось більш ніж 220 тис. відвідувачів. Окремо, до відділу обслуговування управління пенсійного забезпечення військовослужбовців та деяких інших категорій громадян  у 2018 році звернулось 17234 громадян.

Управлінням пенсійного забезпечення за 2018 рік проведено 8 тематичних перевірок щодо якості здійснення прийому громадян із застосування нових стандартів обслуговування та дотримання вимог законодавства при призначенні пенсій. Прийом та обслуговування осіб, що зверталися до управлінь Фонду здійснювався з додержанням вимог чинного законодавства та етичних норм поведінки, основною метою було відкритість та зрозумілість дій у сфері надання компетентних та якісних послуг. Прийом громадян здійснювався без поділу за територіальним принципом.

2. Забезпечити проведення в управліннях Фонду контрольних заходів щодо стану реалізації завдань по усуненню (мінімізації) корупційних ризиків, пов’язаних з недоброчесною поведінкою посадових осіб при виконанні посадових обов’язків. на постійної основі Ворвуль Л.І.,

Подорога Н.В керівники структурних підрозділів головного управління, начальники управлінь Фонду

3. Використання дистанційних форм надання послуг за “гарячими” телефонними лініями управлінь Фонду, шляхом консультування засобами електронної пошти, іншими засобами комунікації через ІР-мережі та засобами мобільного зв’язку.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

на постійної основі Піпченко Т.І., Колісниченко І.Ю., Гранкіна Л.В.,

начальники управлінь Фонду

Обслуговування громадян управліннями Фонду здійснювалось: стаціонарно (в приміщеннях органів Пенсійного фонду), дистанційно (на виїзних прийомах, на віддалених робочих місцях, розташованих в приміщеннях територіальних громад, центрах надання адміністративних, соціальних послуг) та шляхом надання електронних послуг.

В  управліннях Фонду працювало 457 телефонів “гаряча лінія”. Протягом  2018 року надано 44998 консультацій, в тому числі в головному управлінні – 2465 консультацій та роз’яснень положень Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” та інших нормативних актів.

Фахівцями управлінь Фонду підготовлено та оприлюднена 91 публікація в друкованих ЗМІ, проведено 91 виступ на радіо, 37 – на телебаченні, 65 засідань «круглого столу» з питань перетворень у системі пенсійного страхування та вдосконалення роботи органів Пенсійного фонду. Розповсюджено понад 20 тис. буклетів, листівок, брошур. На веб-ресурсах області було розміщено 120 інформацій щодо діяльності органів Фонду за всіма напрямками.

 

 

 

 

З метою поліпшення якості обслуговування громадян та активного впровадження технологій електронного управління в соціальній сфері з 2012 року у Пенсійному фонді на базі існуючих інформаційних систем і ресурсів функціонує веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду України.

Станом на 05.12.2018 спеціалістами Фонду всього було прийнято 295,3 тисяч заяв на реєстрацію користувачів веб-порталу електронних послуг Пенсійного фонду України, в т.ч. з початку поточного року – 37,5 тисяч заяв.

Кількість осіб, які завершили процедуру авторизації на веб-порталі, набули статус активованих користувачів та скористались можливістю отримати електронні послуги, складає 17,3 тисяч, із них з початку поточного року було активовано – 4,9 тисяч осіб.

Кількість громадян, що звернулись до органів Пенсійного фонду України в Харківській області засобами веб-порталу становить 1081 особи.

На виконання п. 8 додаткових заходів, затверджених наказом Пенсійного фонду України від 20 листопада 2018 року № 185 «Про затвердження додаткових заходів щодо забезпечення виконання бюджету Пенсійного фонду України у листопаді-грудні 2018 року» в Харківському регіоні проводилась інформаційна кампанія щодо використання сервісів веб-порталу електронних послуг Пенсійного фонду України.

Згідно звітності Пенсійному фонду України станом на 27.12.2018:

– 102 рази інформацію донесено до населення при зустрічах з трудовими колективами, громадськими організаціями, безробітними, молоддю;

– 73 рази висвітлено дане питання у засобах масової інформації: під час брифінгів, прес-конференцій, виступів на радіо та телебаченні, на сторінках друкованих видань;

– 188 разів висвітлена інформація із зазначеного питання в сервісних центрах;

– розповсюджено 3704 буклетів та інформаційних листівок.

4. Проведення роз’яснювальної роботи щодо переваг отримання електронних послуг Пенсійного фонду України:

– замовлення та отримання в електронному вигляді довідок та/або  витягу з відомостей реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування (далі – РЗО) з використанням перевірочних кодів (для користувачів, які зареєстровані на веб-порталі та ідентифіковані за допомогою електронного цифрового підпису);

– замовлення послуги інформування за допомогою СМС-повідомлення, електронної пошти.

на постійної основі Піпченко Т.І., Колісниченко І.Ю., Гранкіна Л.В.,

начальники управлінь Фонду

2 Забезпечити проведення камеральних та виїзних контрольних заходів щодо правомірності рішень про поновлення та виплату пенсій за минулі періоди одержувачам пенсій з числа внутрішньо переміщених осіб та моніторинг їх результатів

 

 

 

 

на постійної основі Піпченко Т.І., Колісниченко І.Ю.

Киценко С.П.,

Кругова В.В., начальники управлінь Фонду

У звітному періоді особлива увага приділялася контролю за додержанням строків  взяття на облік одержувачів пенсій з числа внутрішньо переміщених осіб та прийняття рішень про поновлення та виплату пенсій за минулі періоди. Перевірено   30730 пенсійних справ та 2190 особових рахунків.

Починаючи з травня 2018 року нарахування по внутрішньо переміщених особах проводиться з урахуванням проведення Міністерством фінансів України верифікації достовірності інформації, яка впливає на дію довідки про взяття на облік по  внутрішньо переміщеної особи. Здійснено верифікацію по 11156 внутрішньо переміщених особах.             Проведена перевірка 1302 пенсійних справ, по яких було виявлені переплати пенсій та наявність підстав для списання надміру виплачених сум пенсій.

Перевірено 360 пенсійних справ одержувачів пенсій з числа внутрішньо переміщених осіб, яким проведено поновлення виплати пенсій з доплатами за минулий період.

За 2018 рік проведено фінансування коштів на виплату пенсій внутрішньо переміщеним особам на суму 2 429,6 млн. грн.

 

 

 

 

3 Провести оцінювання діяльності посадових осіб, які беруть участь у перевірках суб’єктів системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування після отримання  нормативів з Пенсійного фонду України Зятєва Т.В., Ворвуль Л.І.

 

 

Нормативів,  щодо проведення оцінювання діяльності посадових осіб, які беруть участь у перевірках суб’єктів системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, з Пенсійного фонду України не надходило.
4 Провести дослідження соціально-психологічного клімату в трудових колективах управлінь Фонду відповідно до Плану заходів з реалізації Стратегії розвитку і зміцнення кадрового потенціалу органів Пенсійного фонду України у 2016-2018 роках, затвердженого наказом Пенсійного фонду України від 30 вересня 2016 року № 132 грудень Подорога Н.В., начальники управлінь Фонду У 2018 році дослідження соціально-психологічного клімату в трудових колективах управлінь Фонду проводилися службами персоналу відповідних територіальних органів області шляхом вибіркового опитування працівників. Соціально-психологічний клімат в трудових колективах управлінь Фонду  позитивний та сприятливий командній роботі щодо виконання покладених завдань.
5 Дотримуватись виконання наказу від 18.04.2018 №186 «Про організацію перевірки факту подання декларацій та проведення спеціальних перевірок» при здійсненні контролю за своєчасністю подання суб’єктами декларування декларацій та при проведенні спеціальних перевірок на постійної основі Зятєва Т.В., Ворвуль Л.І.,

Подорога Н.В., начальники управлінь Фонду

В головному управлінні видано наказ від 18.04.2018 № 186 «Про організацію перевірки факту подання декларації та проведення спеціальних перевірок», яким розроблено  та затверджено порядок взаємодії між  уповноваженою особою з питань запобігання та виявлення корупції (головним спеціалістом з питань запобігання корупції управління внутрішнього аудиту та фінансового контролю) і управлінням персоналом та організаційно-інформаційної роботи. Наказ надіслано до управлінь Фонду.
6 Здійснювати щоквартальний моніторинг дотримання управліннями Фонду порядку перевірки факту подання суб’єктами декларування декларацій та своєчасності повідомлення Національного агентства з питань запобігання корупції про випадки неподання чи несвоєчасного подання таких декларацій на постійної основі Зятєва Т.В., Ворвуль Л.І., Подорога Н.В.,

начальники управлінь Фонду

Запроваджено щоквартальний моніторинг проведення перевірок факту подання суб’єктами декларування декларацій відповідно до Закону України «Про запобігання корупції».

Перевірено 2118 фактів подання декларацій суб’єктами декларування. З них – 159 фактів подання декларацій суб’єктів декларування, які припиняли  діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави та 73 факту подання декларацій суб’єктами декларування, які претендують на зайняття посад, пов’язаних з виконанням функцій держави. Виявлено 17 випадків несвоєчасного подання декларацій, про що у встановлені терміни повідомлено Національне агентство з питань запобігання корупції.

7 1. Здійснення моніторингу з дотримання вимог законодавчих та нормативних актів щодо організації проведення спеціальних перевірок стосовно осіб, які претендують на зайняття посад, які передбачають зайняття відповідального або особливо відповідального становища. Впровадження порядку взаємодії між структурними підрозділами.

 

Після отримання нормативів з ПФУ Зятєва Т.В., Ворвуль Л.І., Подорога Н.В.,

начальники управлінь Фонду

Запроваджено щоквартальний моніторинг організації проведення спеціальних перевірок відповідно до Закону України «Про запобігання корупції».

У звітному періоді  спеціальні перевірки претендентів на зайняття вакантних посад категорії «Б» не проводились у зв’язку з відсутністю підстав.

 

 

До управлінь Фонду направлено лист Пенсійного фонду України від 02.03.2018 № 6899/07-40 «Про застосування законодавчих та нормативних актів при проведенні спеціальних перевірок».

Систематично здійснюється консультаційна та роз’яснювальна робота для працівників управлінь Фонду.

2. Підготовка роз’яснень управлінням Фонду щодо застосування законодавчих та нормативних актів при проведенні спеціальних перевірок стосовно осіб, які претендують на зайняття посад, які передбачають зайняття відповідального або особливо відповідального становища.

 

листопад Зятєва Т.В., Ворвуль Л.І.

Подорога Н.В.

 

8 Провести аналіз повноти відшкодування виявлених в ході аудитів та інших контрольних заходів незаконних витрат та усунення допущених  порушень.

 

 

 

 

 

 

до 01 числа місяця, наступного за звітним кварталом

 

Ворвуль Л.І.,

начальники управлінь Фонду

Управлінням внутрішнього аудиту та фінансового контролю проведено 9 внутрішніх аудитів та здійснено 25 інших контрольних заходів з окремих питань діяльності в 15 управліннях Фонду.

Виявлено порушень на загальну суму 492,3 тис. грн., з яких відшкодовано та поновлено коштів до Фонду на загальну суму 399,8 тис. грн. або 81,2%.

До бюджету Фонду за результатами аудиторських досліджень минулих років надійшло 59,6 тис. грн.

9 Провести дослідження результатів роботи управлінь Фонду щодо оптимізації видатків, пов’язаних з утриманням службових приміщень, та витрат на експлуатаційні послуги.

Забезпечити моніторинг результатів досліджень та усунення виявлених порушень та недоліків.

серпень – жовтень Ворвуль Л.І.,

Кругова В.В.,

Фокіна І.С.

Управлінням внутрішнього аудиту та фінансового контролю в 14 об’єднаних управліннях Фонду проведено аудит ефективності щодо оптимізації видатків, пов’язаних з утриманням службових приміщень та витрат на експлуатаційні послуги.

За 2018 рік скорочено 363,2 кв.м. службової площі.

 

10 Користування під час визначення характеристик предметів закупівлі примірними специфікаціями у сфері публічних закупівель.

Застосування електронної системи публічних закупівель під час здійснення закупівель, вартість яких не перевищує 200 тис. грн. для товарів і послуг та 1,5 млн. грн. – для робіт.

Забезпечення в установленому порядку оприлюднення інформації про публічні закупівлі та використання коштів.

протягом року Зятєва Т.В.,

Фокіна І.С.,

Гордус І.В.,

Кругова В.В., начальники  управлінь Фонду

За 2018 рік головним управлінням Пенсійного фонду України в Харківській області та управліннями Фонду у порядку та за процедурами, передбаченими Законом України «Про публічні закупівлі» укладено 18 договорів на загальну суму 136 669,2 тис. грн. (11 переговорних процедур переважно переговорні процедури щодо закупівель послуг з виплати та доставки пенсій їх одержувачам в тому числі на наступний 2019 рік, 7 відкритих торгів). Всього організовано проведення 18 процедур закупівлі. За відкритими торгами економія склала 779,8 тис. грн. (15 % очікуваної вартості).

Інформація щодо проведення процедур закупівель оприлюднена на веб-порталі Уповноваженого органу у порядку та строки, визначені Законом.

Крім того за результатами 34 допорогових процедур, проведених в електронній системі, укладено 34 договори на загальну суму 3 399,1 тис. грн., економія склала  544,4 тис. грн., (13,8 % очікуваної вартості закупівлі.

background Layer 1