Пропустити навігацію

Про стан погашення заборгованості, підвищення рівня заробітної плати та легалізації трудових відносин в області йшлося під час розширеного засідання колегії облдержадміністрації

Сьогоднi на Хмельниччині відбулось розширене засідання колегії обласної державної адміністрації, в ході якого одним з питань порядку денного була легалізація трудових відносин та заробітної плати в області, до обговорення якого долучилась начальник головного управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області Ольга Заярнюк.

У своєму виступі керівник Фонду поінформувала присутніх, що за 11 місяців цього року в області спрямовано на виплату пенсій 9,8 млрд.грн., в той час як від сплати внесків надійшло лише 3,8 млрд.грн. Область забезпечує себе ресурсами лише на 39%. Місячна потреба на виплату пенсій в області складає 900 млн. грн. Пенсійний фонд Хмельниччини проводить перерахунки пенсій з 1 грудня в зв`язку зі зміною прожиткового мінімуму. Додатково місячна потреба в коштах зросте на 10,2 млн. грн. В січні також частина пенсіонерів отримає підвищення, в тому числі це пенсіонери силових структур. Додатково потрібно ще 25,2 млн. грн. З 1 березня в Україні стартує автоматичне осучаснення пенсій, яке відбуватиметься щорічно. Додаткова потреба в коштах для його реалізації в області складе близько 40 млн. грн. Отже, в наступному році місячна потреба в коштах для виплати пенсій в області становитиме понад 1 млрд. грн. Як зауважила Ольга Заярнюк – в області існують значні резерви для збільшення надходжень до бюджету Фонду. Так, із 625,5 тис. осіб працездатного віку, статус застрахованої особи мають 360,8 тисяч, що становить лише 57,7%. Як наслідок, майже кожна друга особа не є застрахованою. На Хмельниччині отримувачів пенсії на 12% більше, ніж застрахованих осіб. Це співвідношення могло б бути зовсім іншим, якби всі працювали легально та отримували гідну заробітну плату, яка безпосередньо впливає на рівень пенсійної виплати як сьогоднішніх, так і майбутніх пенсіонерів.

Як було зазначено в ході обговорення, в області у напрямку щодо легалізації тіньової праці відстежується позитивна динаміка. Так, органами Держпраці з початку року проведено 950 перевірок, майже всі вони результативні. За період з 5 жовтня по даний час, тобто з часу дії Розпорядження КМУ №649 «Про заходи, спрямовані на детінізацію відносин у сфері зайнятості населення» інспекторами Держпраці проінспектовано 30 платників, з них у 27 виявлено порушення, 134 особи на цих підприємствах працювали без укладення трудового договору, з 71 особою укладено трудовий договір в ході перевірки. В свою чергу, органами Державної фіскальної служби області за 10 місяців легалізовано 2,5 тис. робочих місць, додатково залучено до сплати 10 млн. грн. єдиного внеску.

IMG 3077 300x225 - Про стан погашення заборгованості, підвищення рівня заробітної плати та легалізації трудових відносин в області  йшлося  під час розширеного засідання колегії облдержадміністрації

 

 

 

 

 

background Layer 1