Пропустити навігацію

ПЕРЕРАХУНОК ПЕНСІЙ З 1 КВІТНЯ

Органи Пенсійного фонду України щороку з 1 квітня без додаткового звернення особи проводять перерахунок пенсій тим, хто на 1 березня поточного року набув право на проведення перерахунку, передбаченого абзацами першим-третім частини 4 статті 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» на найбільш вигідних умовах.

 У 2021 році перерахунку підлягатимуть пенсії:

 – за віком, по інвалідності, в тому числі, обчислені в розмірі пенсії за віком;

 – за вислугу років при умові, що станом на 01.04.2021 року особи досягли пенсійного віку, встановленого статтею 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»,

та в яких від дати призначення/попереднього перерахунку (від останньої дати зарахування страхового стажу) до  01.03.2021 року пройшло не менше 24 календарних місяців.

Однак є і новації, які пов’язані зі  змінами до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та Податкового кодексу України, якими передбачено замість щомісячної звітності подання щокварталу об’єднаної  звітності з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування і податку на доходи фізичних осіб. Подання такої звітності (податкового розрахунку) здійснюватиметься у строки, встановлені Податковим кодексом України, протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного кварталу.

У зв’язку з цим дані про страховий стаж та заробітну плату в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування (далі – Реєстр) будуть наявні через 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного кварталу. До прикладу, звітність за перший квартал 2021 року подаватимуть  до 10 травня 2021року.

Враховуючи зазначене, автоматичний перерахунок пенсій згідно абзацу 5 частини 4 статті 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» буде проведено після надходження звітності за перший квартал та відображення в Реєстрі даних про страховий стаж та заробітну плату, з доплатою нового розміру пенсій з квітня 2021 року.

                                  

                              Інформацію підготовлено

                                                                                     управлінням пенсійного забезпечення

background Layer 1