Пропустити навігацію

ДО УВАГИ СТРАХУВАЛЬНИКІВ!

    Головне управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області   повідомляє, що з 01 квітня 2021 року розпочалось подання звітності за 1 квартал 2021 року, яка об’єднує в собі два звіти, а саме: звіт з ЄСВ (Додаток 4)  та форму № 1ДФ (затверджено наказом Міністерства фінансів України від 15.12.2020  № 773).

     Об’єднана звітність має назву Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків — фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі — Податковий розрахунок). Звітний період — податковий квартал (п. 51.1 ПКУ). Розрахунок подається незалежно від того, виплачує чи не виплачує доходи платникам податку податковий агент та незалежно від того чи виплачені платником єдиного внеску суми такого внеску фактично після їх нарахування до сплати протягом звітного періоду.

    Оновлений Податковий розрахунок може мати такі типи: «Звітний», «Звітний новий», «Уточнюючий» та «Довідковий».

    Форма Податкового розрахунку складається із заголовної частини, у якій вказуються відомості про роботодавця, його працівників (інших фізичних осіб – платників податку) та про склад Розрахунку, основної (розрахункової) таблиці, яка складається з трьох розділів, а саме:

  • розділ I «Нарахування доходу та єдиного внеску за найманих працівників в розрізі місяців звітного кварталу»;
  • розділ II «Нарахування грошового забезпечення та єдиного внеску за військовослужбовців, поліцейських, осіб рядового і начальницького складу та на суми допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами в розрізі місяців звітного кварталу (крім військовослужбовців строкової військової служби)»;
  • розділ III «Нарахування грошового забезпечення та єдиного внеску за патронатних вихователів, батьків – вихователів та прийомних батьків в розрізі місяців звітного кварталу».

    Податковий розрахунок має шість додатків:

  • «Відомості про нарахування заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) застрахованим особам» (Д1, додаток 1);
  • «Відомості про осіб, які доглядають за дитиною до досягнення нею трирічного віку та відповідно до закону отримують допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та/або при народженні дитини, при усиновленні дитини, та осіб із числа непрацюючих працездатних батьків, усиновителів, опікунів, піклувальників,.. які фактично здійснюють догляд за дитиною з інвалідністю, дитиною, хворою…» (Д2, додаток 2);
  • «Відомості про осіб, які проходять строкову військову службу» (Д3, додаток 3);
  • «Відомості про суми нарахованого доходу, утриманого та сплаченого податку на доходи фізичних осіб та військового збору» (4ДФ, додаток 4);
  • «Відомості про трудові відносини осіб та період проходження військової служби» (Д5, додаток 5);
  • «Відомості про наявність підстав для обліку стажу окремим категоріям осіб відповідно до законодавства» (Д6, додаток 6).

    Податковий розрахунок подається окремо за кожний квартал (податковий період) з розбивкою по місяцях звітного кварталу протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного кварталу (тобто за I квартал, II квартал, III квартал та IV квартал). Окремий Податковий розрахунок за календарний рік не подається. Тобто, за 1 квартал 2021 року Податковий розрахунок необхідно подати не пізніше 11 травня 2021 року.   

    Нагадаємо, що Звіт з ЄСВ надавався щомісяця. Це було пов’язано, зокрема, з необхідністю призначення застрахованим особам пенсій, матеріального забезпечення та страхових виплат за рахунок ФССУ.

    Із цією метою передбачено складання проміжного Розрахунку і відповідних додатків до нього з типом «Звітний» як «Довідковий» з позначкою  «для призначення пенсії» або «для призначення інших соціальних виплат».

    Такий Податковий розрахунок міститиме лише додатки з інформацією на працівника, необхідною для призначення відповідної виплати.

    Якщо проставлена позначка:

  • «для призначення пенсії» (додатки Д1 (рядок 035), Д5 (рядок 036) та Д6 (рядок 033) за наявності в них інформації щодо застрахованої особи), то додатки мають містити відомості для призначення пенсії по застрахованій особі. Їх необхідно подавати за період до дати формування заяви на призначення пенсії;
  • «для призначення інших соціальних виплат» (додаток Д1 (рядок 035) та за потреби додаток Д5 (рядок 036))— у цьому випадку необхідно  вказати відомості для призначення інших соціальних виплат по застрахованій особі.

    Періодичність подання таких довідкових звітів чітко не прописана в оновленому Порядку № 4.

    Тип «Звітний» – якщо Розрахунок подається за звітний (податковий) період перший раз. Розрахунок з типом «Звітний», який прийнятий контролюючим органом та пройшов всі контролі, у тому числі під час завантаження до Реєстру страхувальників та до Реєстру застрахованих осіб, залишається чинним під час прийняття контролюючим органом наступного Розрахунку за такий звітний (податковий) період;

    Тип «Звітний новий» – якщо Розрахунок подається наступним за звітний (податковий) період до закінчення граничного строку подання з даними про уточнення в сумах нарахованого податку на доходи фізичних осіб, військового збору, єдиного внеску та/або реквізитах. Подається у разі виявлення помилок у сумах нарахованого податку на доходи фізичних осіб, військового збору, єдиного внеску у Розрахунку та/або в сумах нарахованого податку на доходи фізичних осіб, військового збору, єдиного внеску або реквізитах у рядках додатків до Розрахунку та містить виключно коригування даних на підставі інформації з попередньо поданих за такий звітний (податковий) період Розрахунків з типом «Звітний» або «Звітний новий», як передбачено порядком коригування даних Розрахунку (додатків);

    Тип «Уточнюючий» – якщо Розрахунок подається після закінчення граничного строку подання для відповідного звітного (податкового) періоду з даними про уточнення в сумах нарахованого податку на доходи фізичних осіб, військового збору, єдиного внеску та/або реквізитах. Подається у разі виявлення помилок у сумах нарахованого податку на доходи фізичних осіб, військового збору, єдиного внеску у Розрахунку та/або в сумах нарахованого податку на доходи фізичних осіб, військового збору, єдиного внеску або реквізитах у рядках додатків до Розрахунку та містить виключно коригування даних на підставі інформації з попередньо поданих за минулий звітний (податковий) період Розрахунків, як передбачено порядком коригування даних Розрахунку (додатків).

Управління інформаційних систем

 та електронних реєстрів

головного  управління Пенсійного фонду

України в Хмельницькій області

 

background Layer 1