Пропустити навігацію

Інформація щодо важливості дотримання норм законодавства про оплату праці

Шановні громадяни! На сьогодні роботодавці пропонують два види оплати праці, один з них  – офіційний, де оформлений найманий працівник має державний захист від незаконного звільнення, безпечні здорові умови праці, гарантоване право на відпочинок, страховий стаж та можливість при досягненні  пенсійного віку мати пенсійне забезпечення. Другий – заробітна плата в  “конверті”, де роботодавці, уникаючи сплати податків та внесків  до пенсійного,  державного та місцевого бюджетів, позбавляють працівників соціального захисту, а саме: оплати лікарняних, відпусток, зарахування періоду роботи до страхового стажу.

Пенсійний фонд України нагадує, що відповідно до статті 24 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” (далі – Закон № 1058) страховий стаж – період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.

Згідно зі ст.1 Закону № 1058 мінімальний страховий внесок – сума коштів, яка визначається як множення мінімальної заробітної плати на розмір страхового внеску, установлених на день одержання заробітної плати.

Мінімальна заробітна плата – законодавчо встановлений розмір заробітної плати за просту, некваліфіковану працю, нижче якого не може встановлюватись оплата за виконану робітником місячну норму робіт (Кодекс Законів про працю України, Закон України «Про оплату праці»). Згідно з п. 5 ст. 38 Бюджетного кодексу України розмір мінімальної заробітної плати визначається у Законі про Державний бюджет на відповідний рік.

Мінімальна зарплата з 01 січня 2021 року складає 6000,0 грн, з 01 грудня 2021 року – 6500 гривень.

Плюси офіційного працевлаштування та мінуси отримання нелегальної зарплати слід оцінювати  вже сьогодні. Важливо пам’ятати, що розмір пенсії є похідною від розміру легально нарахованої заробітної плати, з якої сплачено  єдиний соціальний внесок, та тривалості страхового стажу і прямо пропорційно впливає на розмір  пенсійних виплат в майбутньому. Працівник, який отримує зарплатню в «конверті», не має жодних доказів на підтвердження дійсного розміру своєї заробітної плати та страхового стажу. Тому працюючим громадянам, необхідно подбати про себе вже сьогодні: вимагати від роботодавця офіційного працевлаштування та нарахування заробітної плати у розмірі, що відповідає нормам діючого трудового законодавства.

З 01 січня 2021 року мінімальний страховий стаж, необхідний для призначення пенсії за віком, становить 28 років і поступово збільшується щороку на 1 рік. Починаючи з 1 січня 2028 року право на призначення пенсії за віком після досягнення віку 60 років мають особи за наявності страхового стажу не менше 35 років.

Для набуття страхового стажу необхідно легально працювати, а роботодавець зобов’язаний нараховувати та виплачувати заробітну плату не нижче мінімальної (з 01.01.2021 – 6000,0 грн, з 01.12.2021 – 6500,0 грн) та сплачувати єдиний соціальний внесок у розмірі не нижчому, ніж мінімальний страховий внесок (з 01.01.2021 – 1320,0 грн,  з 01.12.2021 – 1430,0 грн).

Дуже важливо, щоб при неповній зайнятості працівника, у разі, якщо сума нарахованої заробітної плати є нижчою за розмір мінімальної заробітної плати, роботодавець нараховував і сплачував єдиний соціальний внесок у розмірі не нижче мінімального. Лише у такому випадку до страхового стажу працівника буде зараховано повний місяць.

Також Законом України від 17.03.2020 року №530-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» на період дії карантину знято обмеження щодо тривалості відпусток без збереження заробітної плати. При цьому, при перебуванні працівника у такій відпустці повний місяць, йому не зараховується страховий стаж так як не сплачені страхові внески. Можливість здійснення доплати для зарахування стажу за такі вимушені відпустки діючим законодавством на даний час не передбачена. Проте, якщо працівник частину місяця відпрацював, а частину перебував у відпустку без збереження заробітної плати, і його фактична зарплата менша за мінімальну, роботодавцю потрібно сплатити єдиний соціальний внесок в розмірі не менше  мінімального страхового внеску.

Інформацію про зарахований страховий стаж та нараховану роботодавцем заробітну плату ви можете отримати, зареєструвавшись на порталі електронних послуг Пенсійного фонду України http://portal.pfu.gov.ua.

background Layer 1