Пропустити навігацію

Як заповнити 3 графу Додатку 5 для фізичних осіб-підприємців?

  У 2018 році внесено зміни до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14 квітня 2015 року № 435, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14 квітня 2015 року № 435 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 23 квітня 2015 року за № 460/26905 ( у редакції наказу Міністерства фінансів України від 15 травня 2018 року № 511).

  Зміни, які торкнулися фізичних осіб – підприємців, стосуються Додатку 5, а саме спрощення звітності у вигляді однієї таблиці для всіх форм підприємницької діяльності.

  Звітний період, який розпочався з 01 січня та триватиме до 11 лютого 2019 року включно відзначився величезною кількістю питань з приводу правильності заповнення 3 графи «Сума чистого доходу (прибутку).

  Нещодавно, податківці надали роз’яснення з приводу заповнення графи 3 таблиці 1 та зазначили, що саме в ній відображається:

  • фізособами-«загальниками» та самозайнятими особами – чистий оподатковуваний дохід (прибуток), зазначений у податковій декларації. В рядках у розрізі кожного календарного місяця зазначається середньомісячний оподатковуваний дохід. Він визначається шляхом ділення річного чистого доходу (прибутку) на кількість місяців, протягом яких такий платник перебував на обліку як платник ЄСВ;
  • фізособами-«єдинниками» – самостійно визначена сума доходу. В рядках у розрізі кожного календарного місяця зазначається сума доходу, яка не може бути меншою за розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законома на місяць ( у 2018 році – 3723 грн);
  • членами фермерського господарства – частка розподіленого доходу, отриманого такими платниками від чистого прибутку фермерського господарства у звітному році, що підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб. В рядках у розрізі кожного календарного місяця захначається середньомісячний оподатковуваний дохід, який визначається шляхом ділення річного розподіленого доходу (прибутку) на кількість місяців, протягом яких такий платник перебував на обліку як платник ЄСВ.
background Layer 1