Пропустити навігацію

Про соціальні гарантії на засіданні «круглого столу» Київської обласної ради професійних спілок

5 жовтня ц.р. в.о. начальника Головного управління ПФУ у Київській області Василь Верещак прийняв участь у засіданні «круглого столу» Київської обласної ради професійних спілок, приуроченого до Всесвітнього дня дій за гідну працю, що відзначають 7.10.2020 та Міжнародного дня боротьби з бідністю – 17.10.2020.

До заходу також були запрошені представники Київської облдержадміністрації, роботодавці Київщини та голови ряду галузевих профспілок, що входять до складу облпрофради.

На сьогодні, особливо в період карантинних обмежень, гостро стоїть питання гідної заробітної плати, саме тому на заході підняті питання соціальної гарантії працівникам будь-якої сфери діяльності.

«Від рівня заробітної плати залежить якість життя не лише працюючого населення, а й тих незахищених верств, якими наразі опікується Пенсійний фонд. Звісно мова йде про наших пенсіонерів та, зокрема, про легальне працевлаштування кожного працездатного громадянина, від якого й залежить бюджет Фонду та відповідно своєчасні пенсійні виплати, в першу чергу його майбутня пенсія»- зазначив Василь Верещак під час свого виступу.

Також, в.о. начальника Фонду Київщини зупинився на основних показниках Пенсійного фонду та вказав на найбільших боржників серед підприємств/установ/організацій Київської області.

Порівнюючи аналогічний період 2019 року чисельність застрахованих осіб зменшилась на 27 тисяч осіб. За даними Київського обласного центру зайнятості, в цей час зареєстровано 21 тисячу безробітних осіб. Решта – 6 тисяч – не перебувають на обліку в центрі зайнятості й не працевлаштовані, з чого можна зробити висновик, що ці особи працюють нелегально.  Тому на сьогодні склалася критична ситуація з надходженням коштів по сплаті єдиного соціального внеску. Завдання по надходженню власних коштів за 9 місяців 2020 року виконано лише на 83,6%. Пенсійний фонд недоотримав понад 1,3 млрд. грн. Також, зросла питома вага чисельності працівників, яким нараховується заробітна плата на рівні мінімального розміру. Без створення нових робочих місць та викорінення нелегальної заробітної плати в найближчому майбутньому можуть виникнути проблеми із своєчасністю пенсійних виплат.

На завершення Василь Миколайович запропонував присутнім діяти спільно для досягнення позитивних результатів. Зокрема, необхідно посилити громадський контроль за додержанням законодавства про працю у суб’єктів господарювання Київщини, а також сприяти проведенню інформаційно-роз’яснювальної роботи по легалізації заробітної плати та трудових відносин у регіоні.

1 - Про соціальні гарантії на засіданні «круглого столу» Київської обласної ради професійних спілок2 - Про соціальні гарантії на засіданні «круглого столу» Київської обласної ради професійних спілок

background Layer 1