Пропустити навігацію

Маєш борги – сиди вдома!

ОБМЕЖЕННЯ ВИЇЗДУ ЗА КОРДОН

Пенсійний фонд України на сьогоднішній день є одним з основних органів, на який покладено функцію соціального захисту окремих верств населення. Реалізація даного питання, з врахуванням існуючих економічних умов, потребує консолідації зусиль всього суспільства. Проте, на жаль, є непоодинокі випадки нерозуміння важливості даного питання окремими платниками, що змушує органи Фонду вживати заходів в межах визначеної чинним законодавством компетенції по стягненню заборгованості. Проблема в тому, що від несплати до бюджету Пенсійного фонду України відповідних платежів не тільки не надходять кошти для виплат пенсій, але і не здійснюється зарахування стажу працівникам даного підприємства, що позбавляє їх права на отримання пенсій.

Станом на 1 грудня 2020 року загальний обсяг заборгованості зі сплати страхових внесків та відшкодування витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах складає 261,6 млн. грн., з якої 240,2 млн. грн. – зі сплати відшкодування витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Тому одним із важливих заходів для вирішення цього питання є тимчасове обмеження  боржника  у   праві  виїзду  за кордон. Не зважаючи на невисоку популярність, він є доволі ефективним, а деколи просто незамінним. Наприклад, виїзд боржника  на  роботу  за  кордон (сезонну чи  постійну), проведення ділової зустрічі  чи  просте бажання відпочити може бути затьмарене вже на самому кордоні чи перед вильотом з аеропорту, коли працівники прикордонної служби повідомлять його про заборону на виїзд.

Згідно з вимогами статті 6 Закону України “Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України” ухилення громадянина від виконання зобов’язань, покладених на нього судовим рішенням або рішенням інших органів (посадових осіб), що підлягає примусовому виконанню в порядку, встановленому законом, є підставою для тимчасової відмови громадянину у виїзді за межі України.

За зверненням відповідних органів суд негайно розглядає подання без виклику чи повідомлення сторін і виносить відповідну ухвалу. Ця ухвала передається до Адміністрації Державної прикордонної служби України для: відмови у видачі паспорта для виїзду за кордон; відмови у виїзді за кордон; тимчасового затримання або вилучення паспорта для виїзду за кордон.

В результаті цього, при намірі боржника здійснити виїзд за межі України, уповноважена службова особа підрозділу охорони державного кордону відмовить громадянинові у його перетині.

Отже, своєчасне та добросовісне виконання покладених чинним законодавством обов’язків платниками до Пенсійного фонду України дає змогу не тільки вирішити соціальні питання, а й вільно виїжджати за кордон.

Prezentatsyya Microsoft PowerPoint - Маєш борги – сиди вдома!

 

 

background Layer 1