Пропустити навігацію

Практичні рекомендації для успішної подачі декларації

Для успішної подачі декларації необхідно перевірити активність (дієвість) електронного ключа.

Суб’єкти декларування можуть отримати практично всі необхідні дані електронних реєстрів за допомогою кваліфікованого електронного підпису.

Отож, не виходячи з дому, можна отримати таку інформацію:

1) Державний реєстр речових прав на нерухоме майно (https://bit.ly/2zeaaIQ) – містить інформацію, яку необхідно зазначити у розділах 3 «Об’єкти нерухомості» та 4 «Об’єкти незавершеного будівництва» декларації;

2)Офіційний електронний портал Держгеокадастру (https://e.land.gov.ua/) – містить відомості про власників та користувачів земельних ділянок, які потрібно зазначати у розділі 3 «Об’єкти нерухомості» та 4 «Об’єкти незавершеного будівництва» декларації;

3) Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (https://bit.ly/35uO94s) – інформація до розділів 8 «Корпоративні права» та 9 «Юридичні особи, кінцевим бенефіціарним власником (контролером) яких є суб’єкт декларування або члени його сім’ї» декларації;

4) Електронний кабінет водія (https://bit.ly/2YyQsSw) – інформація знадобиться при заповненні розділу 6 «Цінне рухоме майно – транспортні засоби»;

5) Електронний кабінет на сайті Державної податкової служби України (https://cabinet.tax.gov.ua/) – містить відомості про доходи;

6) Портал електронних послуг Пенсійного фонду України (https://portal.pfu.gov.ua/) – містить інформацію про нараховану заробітну плату та пенсію;

7) Укрпатент (https://bit.ly/2xxa7Hk)  – інформація щодо зареєстрованих патентів на винаходів, корисних моделей, промислових знаків, яка необхідна для заповнення розділу 10 «Нематеріальні активи»;

8) Агентство з розвитку інфраструктури фондового ринку України (https://cabinet.smida.gov.ua/) – інформація про номінальну вартість цінних паперів, яка необхідна для заповнення розділу 7 «Цінні папери».

Зверніть увагу на те, що інформація, яка міститься у реєстрах, може бути неповною та періодично оновлюватися.

3 лютого 2021 року НАЗК оприлюднило нові роз’яснення по заповненню електронних декларацій.

Суб’єктам декларування необхідно звернути увагу на особливості відображення відомостей про об’єкти нерухомості.

У розділі 3 “Об’єкти нерухомості” не зазначається земельна ділянка, на якій розташований об’єкт нерухомості, що є зареєстрованим місцем проживання суб’єкта декларування або членів його сім’ї але фактично не використовувався у звітному періоді, за умови, що у суб’єкта декларування та членів його сім’ї відсутні будь-які права на цю земельну ділянку.

НАЗК наполягає дублювати відомості про об’єкт нерухомості, який є фактичним місцем проживання у випадку якщо об’єкт належить суб’єкту декларування або членам його сім’ї на будь-якому праві (власності, володінні, користуванні тощо)

Проте якщо суб’єкт вказує адресу для листування але сам об’єкт не належить суб’єкту декларування або членам його сім’ї на будь-якому праві, тоді в розділі 3 декларувати об’єкт не потрібно.

Декларуванню підлягають відомості про земельні ділянки незалежно від присвоєння їм кадастрового номера.  

Декларуванню не підлягає об’єкт нерухомого майна, який розміщено на земельній ділянці, межі якої не встановлені в натурі (на місцевості) та права щодо якої не визначені у встановленому законом порядку.

На думку НАЗК підлягають відображенню у розділі 3 «Об’єкти нерухомості» декларації відомості про об’єкт нерухомості, який є зареєстрованим місцем проживання суб’єкта декларування або члена його сім’ї, але без закріплення конкретної житлової кімнати (житлової площі), що має індивідуальні (персоніфіковані) ознаки (гуртожиток, військова частина тощо).

Особливості відображення відомостей про банківські та інші фінансові установи, у яких у суб’єкта декларування або членів його сім’ї відкриті рахунки:

У розділі 12.1 зазначаються відомості про банківський сейф у фінансовій або банківській установі, у якій у звітному періоді у суб’єкта декларування або члена його сім’ї був доступ, але станом на кінець звітного періоду майно у сейфі не зберігалось. Проте, відомості про таку установу зазначаються незалежно від фактичного зберігання у сейфі майна .

НАЗК зобов’язує суб’єкта декларування зазначати відомості про банківський рахунок, який відкривається суб’єктом декларування на ім’я члена сім’ї – неповнолітню особу

Зверніть особливу увагу на те, що на думку НАЗК необхідно зазначати у декларації відомості про банківські рахунки, відкриті суб’єктом декларування або членом його сім’ї як суб’єктом підприємницької діяльності.

Повідомлення про суттєві зміни в майновому стані

З 30 грудня 2020 року набрали чинності зміни до Закону України «Про запобігання корупції», якими відновлено обов’язок окремих суб’єктів декларування подавати повідомлення про суттєві зміни у майновому стані.

Такі повідомлення необхідно подавати протягом 10 днів з моменту отримання доходу, придбання майна або здійснення видатку на суму, яка перевищує 50 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року (113,5 тис. грн у 2021 році).

У разі здійснення видатку на суму, яка перевищує 50 прожиткових мінімумів, внаслідок якого набуто право на майно, вартість якого перевищує 50 прожиткових мінімумів, виникає обов’язок подати повідомлення про суттєві зміни в майновому стані.

         Обов’язок подавати повідомлення про суттєві зміни у майновому стані виникає у суб’єктів декларування, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище, а також які займають посади, пов’язані з високим рівнем корупційних ризиків.

 Отримати роз’яснення щодо заповнення декларації можливо:

1) звернувшись до уповноважених підрозділів (осіб) із питань запобігання корупції у вашій установі. Їхні контакти можна знайти за посиланням: https://nazk.gov.ua/uk/katalog-upovnovazhenyh/;

2) за телефоном Контакт-центру НАЗК +38(044)200–06–94. Консультації надаються в робочі дні з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 18:00;

3) у пошуку за ключовим словом у базі знань НАЗК за посиланням: https://wiki.nazk.gov.ua/.

4) для отримання технічної допомоги щодо роботи з Реєстром необхідно звернутися за адресою support@nazk.gov.ua  або заповнивши форму зворотнього зв’язку на веб-сайті НАЗК.

 Зверніть увагу: навіть незначні неточності в декларації становлять загрозу для доброчесності, адже формальне порушення вимог Закону України «Про запобігання корупції» може бути підставою для внесення особи до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційне правопорушення або правопорушення, пов’язане з корупцією.

 

background Layer 1