Пропустити навігацію

До уваги суб’єктів господарювання (ЮРИДИЧНИХ ОСІБ ТА ФІЗИЧНИХ ОСІБ – ПІДПРИЄМЦІВ, ЩО ВИКОРИСТОВУЮТЬ НАЙМАНУ ПРАЦЮ)!

Управлінням контрольно-перевірочної роботи Головного управління Пенсійного фонду України у Київській області впродовж І кварталу поточного року здійснено 502 заходи державного нагляду (контролю) на предмет додержання суб’єктами господарювання вимог законодавства в сфері загальнообов’язкового державного пенсійного страхування.

В процесі здійснення даних заходів перевірено достовірність відомостей, поданих до Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування (далі – Реєстр), про 14,8 тис. застрахованих осіб. В результаті по 1031 особі виявлено порушення, пов’язані з відображенням в Реєстрі заробітної плати на загальну суму понад 3 млн. грн.

Левова частка цих порушень виникла у зв’язку з невірним розподілом по місяцях перехідних сум заробітку (оплата відпустки, виплата допомоги у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності).

Наслідком цього є незарахування або зарахування не в повному розмірі страхового стажу застрахованим особам. Адже ми знаємо, що відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» страховий стаж зараховується за умови сплати страхових внесків (наразі – єдиного соціального внеску) в розмірі не меншому, ніж мінімальний, що розраховується шляхом множення мінімальної заробітної плати, визначеної законодавством на відповідний період, на ставку нарахування страхових внесків (єдиного соціального внеску).

Тобто, якщо у червні роботодавець нарахував працівнику відпускні за липень, то і у звітності ця сума нарахувань має бути відображена за липень. В інакшому випадку, якщо роботодавець відобразить всю суму нарахувань, проведених у червні (заробітну плату за червень + відпускні за липень), за червень, то липень залишається порожнім або напівпорожнім в плані фонду оплати праці даного працівника. Це загрожує тим, що загальна сума нарахованої зарплати буде менша, ніж мінімальна, і страховий стаж буде зарахований не повністю, а пропорційно (шляхом співвідношення мінімальної заробітної плати та фактичної, відображеної роботодавцем у звітності).

Особливо актуальним це питання є сьогодні з огляду на те, що з початком літа розпочинається сезон масових відпусток, і бухгалтерам, що подають звітність про нарахування та сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄСВ), часто доведеться мати справу з перехідними сумами заробітку.

Крім того, в зв’язку з відміною щомісячної звітності щодо нарахування та сплати ЄСВ та запровадженням щоквартальної, відомості до Реєстру потрапляють через більші проміжки часу (для прикладу, відомості за І квартал – у травні-червні, відомості за ІІ квартал – відповідно у серпні-вересні (в залежності від дати подання звітності страхувальником) і т. д.).

Це означає, що працюючі пенсіонери, у яких в червні настало право на проведення перерахунку (через два роки з моменту призначення пенсії чи останнього перерахунку), мають чекати серпня-вересня. Якщо ж при цьому страхувальник у звітності невірно розподілить перехідні суми заробітку й у застрахованої особи випаде частина заробленого страхового стажу, така особа взагалі втратить право на черговий перерахунок пенсії (до набуття повних двох років страхового стажу).

Тож вкотре закликаємо страхувальників бути уважними та відповідальними при підготовці та поданні звітності про застрахованих осіб щодо нарахування та сплати ЄСВ.

background Layer 1