Пропустити навігацію

Як не вчинити злочинну дію під час отримання пенсії?

В заяві на оформлення пенсії кожен пенсіонер ознайомлюється під підпис із вимогами п. 3 ч.2 ст. 16 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», де зазначено, що пенсіонер зобов’язаний повідомляти територіальні органи Пенсійного фонду про зміну даних, що вносяться до його персональної облікової картки в системі персоніфікованого обліку та Державному реєстрі загальнообов’язкового державного соціального страхування, виїзд за межі держави та про обставини, що спричиняють зміну статусу застрахованої особи, протягом десяти днів з моменту їх виникнення.

Окремі пенсіонери, їх близькі особи, опікуни шляхом приховання інформації від органів Пенсійного фонду України щодо виїзду пенсіонера на постійне місце проживання до іншої держави, чи після його смерті продовжують отримувати його пенсію використовуючи його документи (банківські картки, тощо).

В діях таких осіб наявні ознаки складу злочину, передбаченого ч.1 ст.190 КК України (заволодіння державними грошовими коштами шляхом приховання інформації від органів Пенсійного фонду України щодо виїзду пенсіонера на постійне місце проживання до іншої держави чи його смерті).

За такими фактами підрозділами Пенсійного фонду України направляються повідомлення до Національної поліції України про вчинення злочину, з метою проведення досудового розслідування щодо забезпечення повернення причинених державі збитків та притягнення винних до відповідальності.

В травні 2021 року до Головного управління ПФУ у Київській області (далі – Головне управління)із підрозділів Служби безпеки України надійшла інформація щодо осіб, які перебувають на обліку, як внутрішньо переміщені особи, стосовно яких встановлено факт смерті.

Громадянин Г. був зареєстрований як внутрішньо переміщена особа, помер 01.08.2020 на непідконтрольній Україні території, отримував пенсію через АТ «Ощадбанк».

Оскільки інформація про смерть Г. до Головного управління надійшла несвоєчасно, виникла переплата пенсії на його ім’я за 9 місяців в розмірі 75 632,02 грн, яка підлягає поверненню.

Працівниками Головного управління спільно із працівниками підрозділів Головного управління Національної поліції України в Київській області встановлено, що використовуючи банківську картку громадянина Г. його пенсію шляхом приховання інформації про його смерть, незаконно продовжувала отримувати донька Г. – громадянка І.

Громадянці І. повідомлено, що в її діях наявні ознаки складу злочину, передбаченого ч.1 ст.190 КК України – заволодіння чужим майном шляхом обману чи зловживання довірою, що призвело до переплати пенсійних виплат у 2020 – 2021 роках по пенсіонеру Г. в сумі 75 632,02 грн., чим причинено збитки державі (в особі Головного управління).

15.06.2021 на рахунок Головного управління нею відшкодовано кошти в розмірі 31000,00 грн.

Подібна ситуація виникла й під час звірки Державного реєстру актів цивільного стану громадян та підсистеми “призначення та виплати пенсій” Пенсійного фонду України в квітні 2021 р., де було встановлено факт смерті громадянки Л, зареєстрованої в Броварському районі Київської області.

Після смерті гр. Л. протягом 6 місяців громадянка М., яка здійснювала догляд за померлою, проживала з нею в одному будинку у сусідній квартирі, незаконно продовжувала отримувати її пенсію (в сумі 7744,10 грн.) шляхом приховання інформації про її смерть, використовуючи її банківську картку .

В діях М. наявні ознаки складу злочину, передбаченого ч.1 ст.190 КК України – заволодіння чужим майном шляхом обману чи зловживання довірою, що призвело до переплати пенсійних виплат по пенсіонерці Л., чим причинено збитки державі (в особі Головного управління) в сумі 7744,09 грн.

Після роз’яснення Працівниками Головного управління і Головного управління Національної поліції України в Київській області гр. М., що в її діях наявні ознаки складу злочину, вона 02.07.2021 добровільно кошти в сумі 7744,10 грн повернула на рахунок Головного управління.

Підводячи підсумки вищезазначеного та з метою застереження від настання кримінальної відповідальності, яка неминуча внаслідок вчиненого злочину, закликаємо кожного громадянина до розсудливості та порядності, адже кожне протиправне діяння призводить до відповідних наслідків!

 

background Layer 1