Пропустити навігацію

ПРОВЕДЕННЯ ПЕРЕВІРОК ДОСТОВІРНОСТІ ДОКУМЕНТІВ, НАДАНИХ ДЛЯ ПРИЗНАЧЕННЯ (ПЕРЕРАХУНКУ) ПЕНСІЇ

Підтвердження відомостей, наданих для призначення (перерахунку) пенсії встановлюється за результатами перевірки підстав їх видачі, яка проводиться спеціалістами органів Пенсійного фонду України на підприємствах (установах, організаціях).

Під час таких перевірок обов’язково використовуються первинні документи. Це і книги наказів, і відомості про нарахування заробітної плати, а також особові рахунки працівників, які підтверджують достовірність даних, зазначених у довідках для призначення та перерахунку пенсій, накази про проведення атестації робочих місць, для підтвердження пільгового стажу застрахованих осіб. За результатами такої перевірки складається акт щодо достовірності документів, наданих для призначення (перерахунку) пенсії.

Важливість проведення заходів контролю полягає, перш за все, у запобіганні виникненню переплат та недоплат пенсій. І звичайно, що такі перевірки мають важливе значення в упередженні нецільового використання коштів Пенсійного фонду України внаслідок подання документів, що містять недостовірну інформацію про стаж роботи та заробітну плату.

Для забезпечення правильності призначення та перерахунку пенсій, управління контрольно-перевірочної роботи Головного управління Пенсійного фонду України у Київській області тісно співпрацює з архівними установами, підприємствами і організаціями Київської області.

Так, 24.11.2021 головним спеціалістом відділу контрольно-перевірочної роботи № 2 Людмилою Денисенко проведено перевірку достовірності документів, наданих для призначення (перерахунку) пенсії в Архівному відділі виконавчого комітету Обухівської міської ради. Установа турбується про мешканців міста, вчасно та якісно готує документи необхідні для призначення (перерахунку) пенсії.

За 10 місяців 2021 року спеціалістами відділу контрольно-перевірочної роботи № 2 Людмилою Денисенко та Людмилою Петровською в Обухівському районі та місті Обухові проведено 311 перевірок достовірності документів, наданих для призначення (перерахунку) пенсії, з них 51 — мали розбіжності.

Для зниження випадків розбіжностей в довідках необхідно звернути увагу на такі найпоширеніші помилки страхувальників під час складання довідок про заробітну плату:

– неправильно здійснюється приведення грошових одиниць, які використовувалися до вересня 1996 року (суми заробітку перераховуються у співвідношенні 1 гривня дорівнює 100000 карбованців);

– зазначення у довідці видів оплати праці, на які не нараховувалися страхові внески, та які не враховуються під час визначення середньомісячного заробітку для обчислення пенсії;

– суми лікарняних та відпускних не розподілені на місяці, за які вони нараховані;

– зазначення сум, виплачених після звільнення працівника (компенсація за невикористану відпустку, тощо).

Страхувальник, надаючи достовірні відомості про пільговий стаж і заробітну плату, забезпечує вірне та своєчасне нарахування (перерахування) пенсії своїм працівникам!

IMG a7920d81647250f2f0e663363a46c951 V 621x1024 - ПРОВЕДЕННЯ ПЕРЕВІРОК ДОСТОВІРНОСТІ ДОКУМЕНТІВ, НАДАНИХ ДЛЯ ПРИЗНАЧЕННЯ (ПЕРЕРАХУНКУ) ПЕНСІЇ IMG edea4725ee836cf051ffdd76344f780a V - ПРОВЕДЕННЯ ПЕРЕВІРОК ДОСТОВІРНОСТІ ДОКУМЕНТІВ, НАДАНИХ ДЛЯ ПРИЗНАЧЕННЯ (ПЕРЕРАХУНКУ) ПЕНСІЇ

background Layer 1