Пропустити навігацію

Топ-5 питань про страховий стаж: будьте обізнані!

Що таке страховий стаж?

Страховий стаж – це період, впродовж якого ви чи хтось замість вас (наприклад, учбовий заклад, роботодавець) сплачував страхові внески до Пенсійного фонду України.

Чим відрізняється страховий стаж від трудового?

Поняття страховий стаж з’явилося в Україні у 2004 році. До цього стаж називався трудовим. Трудовий стаж – це той період роботи, що підтверджується записами у трудовій книжці або іншими документами, а не сплаченими страховими внесками, як це є зараз.

Чи враховується трудовий стаж для призначення пенсії?

Для нарахування пенсій тепер важливим є тільки страховий стаж. Але оскільки відповідний закон «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» діє лише із 2004 року, то законодавці встановили, що увесь трудовий стаж, який людина мала до 2004 року, автоматично перетворився на страховий.

Де містяться дані про сплату страхових внесків?

Усі дані про сплачені внески, починаючи із 2004 року, внесені у Державний реєстр загальнообов’язкового державного соціального страхування. Через це, починаючи з 1 січня 2004 року, для підтвердження стажу фактично трудова книжка не потрібна, бо вся інформація про працівника є у цьому реєстрі, до якого має доступ Пенсійний фонд України.

Чим загрожує несплата страхових внесків роботодавцем?

Може бути ситуація, коли людина працює, але роботодавець не сплачує за неї страхові внески. Такі місяці чи роки роботи не врахують до стажу, коли настане час отримувати пенсію. Усі інші роки до 2004 року рахуватимуться за трудовою книжкою та іншими документами.

background Layer 1