Пропустити навігацію

Особам з інвалідністю – про соціальні гарантії

Осо4 - Особам з інвалідністю - про соціальні гарантіїби з інвалідністю належать до вразливих категорій населення та потребують особливої до себе уваги та справедливого соціального захисту.

У співпраці зі службою зайнятості пенсійниками області проводяться різноманітні заходи, зокрема інформаційні, що організовуються з урахуванням інтересів та потреб зазначеної аудиторії. Так, фахівці сервісного центру № 2 м. Кропивницький долучилися до проведення семінару для осіб з інвалідністю, які перебувають у пошуку роботи, організованого Кіровоградським міськрайонним центром зайнятості. Слухачів поінформували про пенсійні послуги, що на безоплатній основі надаються громадянам України, права та можливості користувачів соціальних послуг.

Особам зазначеної категорії важко конкурувати на ринку праці в сучасних економічних умовах. Тому за допомогою у пошуку роботи звертаються все більше осіб з інвалідністю. І серед невідкладних завдань – не лише сприяння їм у працевлаштуванні, а й убезпечення від нелегальної зайнятості. Проблема нелегальної зайнятості є надзвичайно актуальною, адже мають місце непоодинокі випадки, коли працедавці беруть на роботу працівників без належного оформлення трудових відносин, позбавляючи їх тим самим законних прав на соціальні гарантії (оплачувану щорічну відпустку, лікарняний, декретну відпустку тощо), а головне – набути страховий стаж, необхідний для призначення пенсії. Тож завдання органів забезпечення державних соціальних гарантій громадян – не лише контролювати виконання роботодавцями вимог трудового законодавства, але і сприяти правовій обізнаності населення, формуванню їх соціальної свідомості та відповідальності за своє майбутнє.

Великий потенціал з точки зору забезпечення доступності інформації набувають можливості та новації веб-порталу електронних послуг Пенсійного фонду України: користувачі мають можливість ознайомлення з інформацією про набутий страховий стаж, розмір заробітної плати, контролювати роботодавця в частині сплати внесків, бути обізнаними з нормами чинного пенсійного законодавства тощо. Особливої популярності цей ресурс набуває в умовах карантинних заходів, адже його можливості дозволяють отримувати пенсійні послуги дистанційно. 3 - Особам з інвалідністю - про соціальні гарантії

background Layer 1