Пропустити навігацію

Вік живи – вік навчайся

Фахівці сервісного центру № 2 у Кропивницькому є викладачами Школи майбутнього пенсіонера. Це незвичайна школа – тут навчають як завчасно слід дбати про гідну та справедливу пенсію.

У ході останнього курсу, що відбувся 23 лютого, слухачів поінформували про:

– визначення права на пенсію;

– умови виходу на пенсію;

– перелік необхідних документів та порядок подання їх для призначення пенсії;

– розмір майбутньої пенсії та зазначили чинники, що впливають;

– наслідки тіньової зайнятості та зарплати в «конверті»;

– онлайн сервіси Пенсійного фонду.

Також слухачі отримали пораду: здійснити завчасну правову оцінку документів, перевірку щодо коректного оформлення записів та наявності помилок/виправлень.

Окремим питанням наголошувалося на можливостях вебпорталу електронних послуг Пенсійного фонду України – сучасного ресурсу, що забезпечує надання якісно нового рівня пенсійних послуг, дистанційно, без особистого звернення до установ Пенсійного фонду.

Так, з 2020 року діє нова електронна послуга «Автоматичне призначення пенсії». Ця новація дає можливість заздалегідь подати документи для оформлення пенсії, а її призначення відбудеться за подією набуття права.

Для цього необхідно подати відповідні документи через особистий кабінет на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду, застосовуючи власний кваліфікований електронний підпис. Застрахована особа заповнює та подає «Анкету-заяву на автоматичне призначення пенсії». Разом з анкетою подаються файли сканованих документів, що підтверджують набутий трудовий стаж та ідентифікують особу (паспорт громадянина України, реєстраційна картка платника податків, документи про навчання, трудова книжка, військовий квиток, тощо). Направляється згода на обробку персональних даних для призначення пенсії в автоматичному режимі. Документи, які надані разом з анкетою-заявою для автопризначення пенсії, будуть оцифровані та атрибутовані. На їх підставі буде сформовано електронну пенсійну справу, складові якої стануть доступні особі після набуття статусу пенсіонера.

З моменту дії послуги можливістю щодо автопризначення пенсії вже скористалися 230 мешканців області, тож і учасники навчання теж виявили бажання подати анкету-заяву найближчим часом.

24.02 - Вік живи – вік навчайся24 - Вік живи – вік навчайся

background Layer 1