Пропустити навігацію

У Школі майбутнього пенсіонера надали відповіді на ТОП-5 запитань громадян передпенсійного віку

Питання підвищення пенсійного віку – найбільш актуальне питання для осіб передпенсійного віку, саме вони потребують фахової підтримки. Головний спеціаліст відділу обслуговування громадян № 7 (сервісного центру) Валентина Сушко, готуючись до лекції у Школі майбутнього пенсіонера з колективом ПАФ ім. Ульянова (с. Григорівка, Новоукраїнський район), зробила вибірку найбільш поширених запитань, які виникають у громадян передпенсійного віку.

ТОП-5 запитань майбутніх пенсіонерів:

  1. Коли в мене настане право набуття пенсії?
  2. Чи сплачені за мене страхові внески?
  3. Щоб впливає на розмір пенсії?
  4. Яку “5-річку” заробітної плати краще вибрати?
  5. Що робити, якщо помилки в трудовій книжці?

Фахівець Фонду детально надала роз’яснення на всі ці питання. Так, зауважила, щоб вийти на пенсію в 60 років у 2021 році необхідно мати не менше 28 років стажу, але ця норма буде збільшуватись на один рік з кожним наступним роком. Тобто, у 2022 році знадобиться вже 29 років стажу, а у 2023 році – 30 років.

Призначення пенсії, розмір пенсійної виплати у кожного індивідуальний та залежить від таких критеріїв: розмір заробітної плати, з якої сплачені страхові внески (зарплата в “конверті” не береться до уваги!), набутий страховий стаж.

Якщо необхідного стажу не вистачає, особа набуде право виходу на пенсію в 63 роки. Цього року необхідний стаж для виходу на пенсію в 63 роки становить 18 років. Але умови залишаються незмінними: з кожним роком ця норма буде збільшуватися на 1 рік.

Якщо ж в людини загальний стаж становить лише 15 років, на пенсію можна буде оформитись не раніше ніж після досягнення нею 65 років.

Громадянам, які на сьогодні досягли 50-річного віку, та молодшим від них, для виходу на пенсію в 60 років необхідно буде мати 35 років.

1 18 - У Школі майбутнього пенсіонера надали відповіді на ТОП-5 запитань громадян передпенсійного віку

background Layer 1