Пропустити навігацію

“Тіньовий” дохід – шлях в нікуди

Що потрібно знати про офіційну заробітну плату та які негативні наслідки від отримання заробітної плати в “конвертах”? На ці та інші питання щодо необхідності офіційного працевлаштування надала відповіді заступник начальника відділу обслуговування громадян № 7 (сервісного центру) Світлана Піщана під час зустрічі з працівниками магазину канцтоварів ФОП Самиляк Т. С.

Фахівець поінформувала, що легальне працевлаштування – це можливість скористатись соціальними гарантіями: оплата листків непрацездатності, оплата відпусток, оформлення пенсії.

“Тіньовий” дохід ніяк не відображається у реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового соціального страхування, за цей період ніяких змін у вашому страховому стажі не відбувається. Якщо ж працевлаштування офіційне, а страхові внески сплачуються щомісяця, то страховий стаж збільшується, а це позитивно вплине у майбутньому на розмір пенсійної виплати”, – зауважила Світлана Піщана.

Разом з тим, пенсійниця порадила скористатись сервісами вебпорталу електронних послуг Пенсійного фонду України, завдяки якому можливо не тільки контролювати свій страховий стаж, а й переглядати наявні е-лікарняні, електронну трудову книжку, замовляти довідки з QR-кодом про наявний страховий стаж та заробітну плату, щоб бути впевненим у дотриманні роботодавцем норм трудового законодавства.

1.1 1024x629 - “Тіньовий” дохід – шлях в нікуди

background Layer 1