ОСНОВНІ ПРИЧИНИ ТРАВМАТИЗМУ В СІЛЬСЬКОМУ ГОСПОДАРСТВІ ТА ШЛЯХИ ЇХ УСУНЕННЯ
На Кіровоградщині завершився етап збирання пізніх і технічних культур та практично завершується сівба озимих у полі, зростає кількість зайнятих працівників на ручних роботах, на токах, в першу чергу, на технологічному обслуговуванні та забезпеченні роботи зернозбиральних комбайнів, іншої сільськогосподарської техніки і механізмів. Жнивна кампанія проходить у найкоротші терміни. Це об’єктивно збільшує вірогідність травматизму, особливо при порушенні вимог охорони праці та неналежної організації робіт.
Враховуючи причини й обставини травматизму та джерела травмування, з метою попередження виникнення нещасних випадків у агропромисловому виробництві під час проведення зернозбиральних робіт, необхідно першочергово вжити заходів з профілактичної роботи та провести превентивні заходи у цьому напрямку. Для безаварійної та безпечної експлуатації сільськогосподарської техніки, для забезпечення належного стану охорони праці, запобігання нещасним випадкам, пожежам та аваріям на механізованих виробничих процесах необхідні такі заходи:
посилення контролю за дотриманням правил внутрішнього трудового розпорядку, трудової та виробничої дисципліни, відсторонення від виконання робіт (не допущення до роботи) осіб, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного сп’яніння, а також не пройшли навчання з питань охорони праці та порушують вимоги безпеки і гігієни праці;
покращення рівня проведення інструктажів з охорони праці на робочих місцях, враховуючи стан культури, що збирається, погодні умови, стан збиральної техніки і транспортних засобів, кількість і кваліфікацію працівників, а також інформацію про виробничі небезпеки та випадки травмування під час збирання врожаю;
забезпечення належної діяльності служби охорони праці в сільськогосподарських підприємствах;
до роботи на сільськогосподарських агрегатах допускати осіб не молодших 18 років, що пройшли навчання та перевірку знань з охорони праці, отримали допуск до цих робіт, пройшли відповідні інструктажі з питань охорони праці на робочому місці, попередній медичний огляд і не мають медичних протипоказань;
встановлення раціонального чергування періодів праці та відпочинку протягом робочої зміни, що визначається виробничими умовами і характером виконуваної роботи, її важкістю та напруженістю;
забезпечення виконання ремонту і технічного обслуговування у спеціально призначених для цього місцях із застосуванням знарядь, пристроїв та інструментів, передбачених технологіями ремонтних робіт і технічного обслуговування;
огородження захисними кожухами рухомих, обертових частин машин (карданні, ланцюгові, пасові, зубчасті та інші передачі), які забезпечують безпеку працівників;
на відведених ділянках обладнання польових станів і місць відпочинку працівників, майданчиків для зберігання техніки і паливно-мастильних матеріалів;
інформування працівників про можливі причини та обставини виникнення нещасних випадків на виробництві та їх наслідки.

За умови виконання цих заходів загальний травматизм на підприємствах та у господарствах агропромислового комплексу буде значно знижений або навіть впаде до нуля.